Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Επικυρώθηκε η επιστροφή περιουσίας σε Ελληνοκύπριο



Σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, κυρίως στην πτυχή του περιουσιακού, αφήνει η χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του βρετανικού εφετείου, με την οποία «επικυρώθηκε» παλαιότερη απόφαση κυπριακού Δικαστηρίου και αποδίδεται (επιστρέφει) στο νόμιμο κάτοχό της, τον Ελληνοκύπριο Μελέτη Αποστολίδη, η περιουσία την οποία κατείχε, πριν από την τουρκική εισβολή, στην κατεχόμενη Λάπυθο. Ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασε η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα.
Click here to find out more!
Πρόκειται για τη γνωστή και ως «υπόθεση Όραμς», η οποία απασχολεί τα κυπριακά και τα βρετανικά δικαστήρια από το Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο Ελληνοκύπριος κατέθεσε αγωγή στην Κύπρο κατά του ζεύγους των Βρετανών, οι οποίοι με παράνομες διαδικασίες αγοραπωλησίας κατάφεραν να αποκτήσουν την ιδιοκτησία, του Μ. Αποστολίδη στη Λάπυθο.
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου, η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου θα πρέπει να εκτελεσθεί και το ζεύγος των Βρετανών Όραμς θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του, να τερματίσει τις επεμβάσεις σε αυτήν και τελικώς να την παραδώσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.
Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη.
Ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας την απόφαση, τη χαρακτήρισε απόφαση με σημαντική νομική και πολιτική σημασία.
«Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για να επανεξετάσουν τις θέσεις τους εκείνοι που, στις συνομιλίες στην Κύπρο, αμφισβητούν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
ΑΠΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: