Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (04/02/10)


Οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σχέση με την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα και η παραπέρα πορεία των απευθείας συνομιλιών, η απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών να καταχωρήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για επιστροφή εκατομμυρίων σε υπαλλήλους, τα όσα έδειξαν οι επιστημονικές αναλύσεις σε σχέση με το γύψο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη βεβήλωση της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και στοιχεία για την ανεργία στην Πάφο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Τρίτος γύρος ως τον Μάρτη» αναφέρει πως τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και ο ΔΗΣΥ προκρίνουν όπως οι συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι εντατικές. Αλλού αναφέρει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές θα καταχωρήσουν εντός των ημερών έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για επιστροφή εκατομμυρίων σε υπαλλήλους.

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αμετανόητος και προκλητικός ο Ντάουνερ» πως αντί να απολογηθεί που οδήγησε τον Μπαν Κι-μουν στο «προεδρικό» γραφείο του Ταλάτ στα κατεχόμενα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ «παρουσιάστηκε θρασύς και προκλητικός». Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σήμερα την απόσυρση από την αγορά 17 συνθετικών ναρκωτικών ουσιών και προϊόντων που πωλούνται στην κυπριακή αγορά.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αυτό το πρόγραμμα έδωσαν τα Ην. Εθνη» αναφέρει πως στο τελικό πρόγραμμα που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη δόθηκε στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων πριν την επίσκεψη του Μπαν Γκι-μουν στο νησί αναφέρεται σαφέστατα ότι η συνάντηση και το γεύμα του ΓΓ με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν προγραμματισμένα να γίνουν στην «επίσημη κατοικία» του Τ/κ ηγέτη η οποία βρίσκεται δίπλα από το «προεδρικό». Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά «απέσυρε» την εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας αναφέροντας πως δεσμεύεται τόσο αυτός όσο και ο Αρχηγός πως δεν θα ενοχληθεί κανείς αστυνομικός για επαφές με δημοσιογράφους.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σήμανε συναγερμό ο Χριστόφιας για την οικονομία» γράφει πως η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία έχει σημάνει συναγερμό στην Κυβέρνηση. Το μη ελεγχόμενο, πλέον, δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπέρασε το 6% και το καθεστώς επιτήρησης, στο οποίο τίθεται πολύ σύντομα η Κύπρος έχουν θορυβήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως στην Εγκωμη, στην Αγλαντζιά και στη δημαρχούμενη Λευκωσία προγραμματίζεται η ανέγερση κτιρίων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Κόψετε έξοδα αμέσως’» πως με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανέλαβε να μελετήσει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους με προτεραιότητα στο ενδεχόμενο μείωσης ωφελημάτων που απολαμβάνουν υψηλόμισθοι αξιωματούχοι του κράτους, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με τις επιστημονικές αναλύσεις για το γύψο που βρέθηκε πέριξ του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά την κλοπή της σορού του, έδειξαν πως αυτός προέρχεται από τα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εφαγε ‘πόρτα’ από την Κομισιόν» αναφέρει πως «πόρτα» από την Κομισιόν έφαγε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος έσπευσε να «ακυρώσει» μέσω της ΕΕ την απόφαση της Κυβέρνησης για είσπραξη ΦΠΑ νωρίτερα για κάποιες επιχειρήσεις, αλλά η Κομισιόν την δικαίωσε. Αλλού αναφέρει πως το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνεται αύριο Παρασκευή για την πρόοδο στις συνομιλίες και την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ενώ δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των συναντήσεων που αναμένεται να έχουν οι δυο ηγέτες στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο σύμφωνα με τη ΣΕΚ το ποσοστό ανεργίας στην Πάφο έχει ανέλθει στο 10%. Ο ΓΓ της ΣΕΚ στην Πάφο Νεόφυτος Ξενοφόντως δήλωσε πως τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης για την ανεργία στην πόλη που την φέρουν να ανέρχεται στο 7% δεν είναι ακριβή. Αλλού αναφέρει πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν έχει υποσχεθεί να ερευνήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη γιγάντια «σημαία» του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο ύστερα από σχετικό παράπονο της Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνης Παπαδοπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: