Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου (04/02/10)


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων, που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης από την Κομισιόν και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και στο ασφαλιστικό καθεστώς.


Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιστρέφονται τα χρήματα που πλήρωσαν για το Κτηματολόγιο. Σε 79.500 πολίτες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "επιστρέφονται σε 79,5 χιλιάδες πολίτες τα παραπάνω χρήματα που πλήρωσαν κατά λάθος για το τέλος κτηματογράφησης στις 107 περιοχές που μπήκαν στο πρόγραμμα το 2008 και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση επιστροφής τέλους κτηματογράφησης".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φόβος κοινωνικής έκρηξης. Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο Γ. Παπανδρέου γιατί δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και ανακοίνωσε μέτρα-φωτιά".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "υπό το φόβο εκδήλωσης ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων και κλιμάκωσης των εσωκομματικών αντιδράσεων, εξαιτίας της εφαρμογής των σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρεί να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη μέρα, προβάλλοντας ως "αναπόφευκτες" τις επίμαχες αποφάσεις και συνδέοντάς τες με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Η ΑΥΓΗ: "Μαχαίρι στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα. Με γραμμή Παπανδρέου σκληραίνει ο ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση μίλησε, ήρθε η ώρα να ακουστεί και η κοινωνία. Η σκληρή γραμμή Παπανδρέου προκαλεί αναταράξεις ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ δίνει μάχη οπισθοφυλακών αρνούμενη τη συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο πακέτο προαναγγέλλει ο Αλμούνια ενώ παραπέμπεται η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα πλαστά στοιχεία που έδινε στις Βρυξέλλες. Θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακολουθεί σύντομα και δεύτερο πακέτο "σκληρών" μέτρων από την κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος. Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία που έστελνε στις Βρυξέλλες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φοροασυλία τέλος, όλοι με βιβλία! Σε κλοιό 700.000 επαγγελματίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλάζουν όλα στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Με το νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και στο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων. Κατά τις πληροφορίες, καθιερώνει την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων για όλους και την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στον αέρα το ασφαλιστικό. Πήρε πίσω τις προεκλογικές υποσχέσεις του ο Παπανδρέου".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον "αέρα" τίναξε ο πρωθυπουργός της χώρας Γ. Παπανδρέου το διάλογο για το ασφαλιστικό, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά την απόφασή του να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να "παγώσει" τους μισθούς".

ΕΘΝΟΣ: "Σαρωτικές αλλαγές στα όρια ηλικίας. Στο φως το κυβερνητικό σχέδιο για τις συντάξεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επανεξετάζει η κυβέρνηση όλα τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης, με στόχο να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών θα καθορίσει και το ποιοι ακριβώς ασφαλισμένοι προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χρυσοχοΐδης - Βούγιας φυλάκισαν τον Δημήτρη Παπαγεωργίου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον έκλεισαν φυλακή για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη της οποίας το θύμα δεν υπάρχει".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γιώργο μας εξαπάτησες, σου κηρύσσουμε τον "πόλεμο" για ασφαλιστικό, φορολογία και εισόδημα. Διαμηνύουν οι "πράσινοι" συνδικαλιστές στον Πρωθυπουργό".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άγρια κόντρα του Γιώργου Παπανδρέου με τους "πράσινους" συνδικαλιστές για τα βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε για την Οικονομία. Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις από τις 10 Φεβρουαρίου. Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός τους "άδειασε". Αποχωρεί από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ, η οποία μέχρι σήμερα στήριζε παντοιοτρόπως την Κυβέρνηση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο Γιώργος "καταργεί" τους υπουργούς του. Μετά το κινεζικό φιάσκο, "καπέλο" στον Παπακωνσταντίνου ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αναδόμηση του Μαξίμου προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός. Τοποθέτησε συμβούλους του επιτηρητές των υπουργών, οι οποίοι μαζί με τον Θ. Πάγκαλο και τον Χ. Παμπούκη συντελούν μία επιπλέον βαθμίδα ανάμεσα στον ίδιο και τα κυβερνητικά στελέχη. Επιλογή που αφενός μεγαλώνει τις αποστάσεις ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς και αφετέρου υποβαθμίζει το ρόλο τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ποιους πιάνουν τα νέα όρια σύνταξης. Ασφαλιστικό: Σάλος για τις αλλαγές - 40άρηδες οι μεγάλοι χαμένοι".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε επιπλέον εργασία έως 2 έτη οδηγεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου. Το μέτρο πιάνει όσους πρωτοασφαλίστηκαν από το 1983 έως το 1992 και αφορά τα ειδικά όρια, όχι το 65ο έτος. Στόχος, να αυξηθεί η μέση (πραγματική) ηλικία εξόδου, από το 61ο στο 63ο έτος. Ανησυχία μεταξύ των ασφαλισμένων, φεύγει η ΓΣΕΕ από τον διάλογο".

ΕΣΤΙΑ: "Ο λαϊκισμός διέλυσε τα πάντα. Με την συνδρομή των μέσων ενημερώσεως".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πολιτικό σύστημα της χώρας μας είναι δέσμιο του λαϊκισμού. Ενός λαϊκισμού που εντείνεται στο έπακρον από τον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημερώσεως, κυρίως δε της τηλεοράσεως. Η πολιτική δεν διαμορφώνεται πλέον στο Κοινοβούλιο, αλλά στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις διάφορες εκπομπές, όπου οι συμμετέχοντες ανταγωνίζονται εαυτούς και αλλήλους σε λαϊκισμό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέο ασφαλιστικό με πίεση ΕΕ. Και από 7% έως 20% μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επώδυνες αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να προωθήσουν τα τελευταία χρόνια, είναι αποφασισμένη να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καλώντας την Ελλάδα να πάρει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πράσινο φως υπό την απειλή...συμπληρωματικών μέτρων. Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε χθες, όπως αναμενόταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012, από 12,7% το 2009".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τρία πέτρινα χρόνια, μετά το σοκ των μέτρων...."

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρία δύσκολα χρόνια έρχονται για την ελληνική κοινωνία, μετά το πρώτο σοκ της ανακοίνωσης από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου του οδυνηρού πακέτου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Στόχος, η μείωση του υπέρογκου ελλείμματος και η τιθάσευση του δημόσιου χρέους".

Η ΝΙΚΗ: "Η ισχύς εν τη ενώσει. Βαρυσήμαντη παρέμβαση Παπούλια για συστράτευση των Ελλήνων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επανεκλογή του. Η παρέμβασή του υπογραμμίζει την ανάγκη για ομοψυχία και ενότητα, για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες πολίτες".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Άλλος πηδάει, άλλος πληρώνει. Μαύρη λίστα 5.000 επιχειρήσεων που χρωστάνε 31 δισ.!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανελέητο φοροκυνηγητό εξαπολύει πλέον η κυβέρνηση - την πρώτη γεύση έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός- την ώρα που σοβαρές πηγές χρήματος μένουν ανεκμετάλλευτες είτε από ανικανότητα είτε λόγω παθογένειας του κράτους και των μηχανισμών του. Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας την εξοικονόμηση ή συλλογή 11 δισ. ευρώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η είσπραξη 31 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν περίπου 5.000 επιχειρήσεις. Η λίστα της ντροπής υπάρχει φυσικά στα χέρια της κυβέρνησης και το ζήτημα είναι αν το κράτος θα δεήσει να εισπράξει".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργαζόμενοι ξεσηκωθείτε κόντρα στα μέτρα- καρμανιόλα των δικαιωμάτων μας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εγκρίθηκε χτες το "Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάνει φτηνότερους τους εργάτες, κατεδαφίζοντας όσα εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει, αυξάνοντας την εκμετάλλευση, ενώ φροντίζει να γεμίσουν χρήμα τα κρατικά ταμεία απομυζώντας το λαό, για να δοθούν στους επιχειρηματίες".

Η ΧΩΡΑ: "Ληστείες, μπλόκα, κοινωνική θύελλα και ...συναίνεση. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα στην οικονομία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέτρα "έσπειρε" και θύελλες λαμβάνει αντί για την συναίνεση που ζήτησε στο τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Την επόμενη κιόλα των δραματικών του ανακοινώσεων για την εφαρμογή των μέτρων σκληρής λιτότητας, ο πρωθυπουργός μπορεί να πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν, αλλά έγινε δέκτης μιας παλλαϊκής θυελλώδους κινητοποίησης".

City Press: "Πολλές αντιδράσεις για "λίγα" μέτρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θύελλα κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, το οποίο επί της ουσίας ενεργοποίησε το σχέδιο Β' των μέτρων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας".

Metro: "Θύελλα" αντιδράσεων για τα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με "προειδοποιητικές" απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 10 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ και στις 24 του μήνα η ΓΣΕΕ, απαντούν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για πάγωμα μισθών και μείωση επιδομάτων στο Δημόσιο. Έντονη αντίδραση και από την αντιπολίτευση".

Metropolis: "Ok" από Αλμούνια αλλά η "κάμερα ασφαλείας" θα παραμείνει ανοιχτή!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εξετάσεις ανά τρίμηνο θα δίνει, στην Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση,όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι όποιες αποκλίσεις θα συνοδεύονται από παρεμβάσεις".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ριζώνει η φτώχεια στη χώρα. Πανελλαδική έρευνα για τα ελληνικά νοικοκυριά".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κάτι ψήνεται...στη Θράκη. Οι ψευτομουφτήδες πήγαν στον Ερντογάν".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κρυφτό με τους αγρότες. Η Κ. Μπατζελή φυγαδεύτηκε από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι αγορές προκαλούν την ΕΕ. Πορτογαλικός ιός πλήττει τώρα τα spread. Οι Βρυξέλλες ενέκριναν το Πρόγραμμα Σταθερότητας με αυστηρές συστάσεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν κράτησε πολύ η αρχική αποκλιμάκωση των spread χθες το πρωί, αφού οι εξελίξεις με την έκδοση στην Πορτογαλία ήρθαν να τα επαναφέρουν στα επίπεδα της Τρίτης".

ΚΕΡΔΟΣ: "Πώς θα γεμίσει ο "κουμπαράς". Πάνω από ένα δισ. ευρώ θα φέρουν τα νέα μέτρα, ενώ τα έσοδα τον Ιανουάριο ήταν πέραν κάθε προσδοκίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κουμπαρά" με επιπλέον έσοδα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το ΠΣΑ, δημιουργεί η κυβέρνηση, ώστε να θωρακίσει τους στόχους αλλά και να άρει τις επιφυλάξεις των αγορών".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρωτοφανής κοινοτικός κλοιός στην οικονομία."

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρωτοφανή στα κοινοτικά χρονικά ασφυκτική επιτήρηση επιβάλλει στην ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς, από τις 16 Φεβρουαρίου, που θα υιοθετηθεί το ΠΣΑ και από το ECOFIN και για την προσεχή τριετία, η πορεία της οικονομίας θα ελέγχεται κάθε μήνα, με μόνιμο τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων".


Δεν υπάρχουν σχόλια: