Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Χωρίς ευζώνους η παρέλαση στη Ν. Υόρκη

Θύμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα έπεσε και η παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αφού σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το θέμα της παρουσίας των ευζώνων της προεδρικής φρουράς.

Αρχικά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ειδοποίησε την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης ότι ματαιώνει για φέτος την αποστολή της στρατιωτικής μπάντας. Εν συνεχεία η προεδρία της Δημοκρατίας άφησε ανοιχτό στους διοργανωτές το αν τελικά θα επιτρέψει την παρουσία περίπου 25-30 ευζώνων στην 5η Λεωφόρο.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων έχει προσφερθεί ως ύστατη λύση να καλύψει μέρος ή και το συνολικό ποσό των εξόδων, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. «Η παρουσία των ευζώνων είναι σημαντική, γιατί έχει ένα συμβολισμό: μας φέρνει πιο κοντά στη γενέτειρα και κάνει τους ομογενείς πολύ περήφανους», είπε στην «Κ.Ε.» ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γ. Τσούλιας. Οι εύζωνοι και η στρατιωτική μπάντα ήταν μια προσφορά της γενέτειρας στον απόδημο ελληνισμό της Αμερικής η οποία χρονολογείται από τη χουντική περίοδο, το 1968. Υπολογίζεται ότι το κόστος για τη μεταφορά περίπου 50-60 ατόμων κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο 50.000 δολάρια.

Η προοπτική να μην εμφανιστούν οι εύζωνοι στην παρέλαση, που διοργανώνεται ανελλειπώς από το 1938 έχει πικράνει την ομογένεια, καθώς η παρουσία τους οποία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της για δεκαετίες. Μόνο μία φορά, επί προεδρίας Κ. Στεφανόπουλου, το 2002, δεν κατέστη δυνατή η μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη. Η προεδρία της Δημοκρατίας είχε εξοργιστεί τότε από το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά, στο περιθώριο της παρέλασης, οι εύζωνοι μετατράπηκαν σε τουριστική ατραξιόν.

Οι περικοπές όμως δεν «κόντυναν» μόνο την παρέλαση αλλά και τις δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου. Το υπουργείο Εξωτερικών με πρόσφατη εγκύκλιο που υπογράφεται από τον γ.γ. Ι. Ζέπο και στάλθηκε σε όλες τις ελληνικές διπλωματικές αρχές του εξωτερικού, με θέμα «Εορτασμός Εθνικής Επετείου από Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας υπό παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία», δίδει σαφή εντολή να μη διοργανωθούν οι καθιερωμένες δεξιώσεις. Στην εγκύκλιο, αναφέρεται ότι η ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων «κρίνεται σκόπιμη προς εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για λόγους συμβολισμού».



Δεν υπάρχουν σχόλια: