Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούν διπλάσια δύναμη στο Αφγανιστάν


ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ της στρατιωτικής παρουσίας της στο Αφγανιστάν ζήτησε το ΝΑΤΟ από την Αθήνα με επείγουσα επιστολή του.

Το αίτημα, που διατυπώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ακόμα δεν έχει εξεταστεί από το υπουργείο Άμυνας, συμπίπτει με την προσπάθεια της Αθήνας να... αναγνωριστεί από τη Συμμαχία η ήδη υπάρχουσα ελληνική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα, καθώς το ελληνικό τάγμα εξαφανίστηκε «ταχυδακτυλουργικά» πριν από ενάμιση μήνα από τους επίσημους ΝΑΤΟϊκούς πίνακες! Αυτή την ώρα ως μόνη ελληνική συμμετοχή εμφανίζονται 15 επιτελείς, καθιστώντας «μαγική εικόνα» τους 118 άνδρες και 4 γυναίκες του ελληνικού τάγματος που βρίσκεται στην Καμπούλ ανελλιπώς από το 2002 και με κόστος, σήμερα, 10- 12 εκατ. ευρώ το έτος!

Ζήτημα ασφαλείας
Στη διαγραφή του τάγματος προχώρησε το ΝΑΤΟ μετά την ακύρωση από τη νέα κυβέρνηση της επικίνδυνης και δαπανηρής μετακίνησης του ελληνικού τάγματος στη δυτική επαρχία Φαράχ, όπου οι συγκρούσεις είναι σκληρές και φονικές. Η εξήγηση που δόθηκε για τη μη αναφορά της ελληνικής δύναμης ήταν ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μηχανικού (χωματουργικά κ.λπ.) που εκτελούσαν οι Έλληνες. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε ουσιαστικά και ζήτημα ασφαλείας για τους Έλληνες, αφού η μονάδα παρέμεινε υπό εθνικό και όχι ΝΑΤΟϊκό έλεγχο, με αποτέλεσμα αν π.χ. δεχόταν επίθεση, να μην καλύπτεται βάσει προϋπάρχοντος συμμαχικού σχεδίου, αλλά μόνο στο πλαίσιο της επίκλησης του άρθρου 5 περί αλληλεγγύης των εταίρων. Για την άρση αυτής της κατάστασης έγιναν πολλές κινήσεις σε διάφορα επίπεδα με εντολές της πολιτικής ηγεσίας και ήδη έχει κατ΄ αρχήν συμφωνηθεί ότι το ελληνικό τάγμα θα ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή Εκπαιδευτική Αποστολή στο Αφγανιστάν (ΝΤΜΑ), στην Καμπούλ και θα εμφανιστεί ξανά στους πίνακες της Διεθνούς Δύναμης (ΙSΑF). Μάλιστα προβλέπεται ότι το τάγμα θα χωριστεί σε δύο υπομονάδες μεικτής σύνθεσης (εκπαιδευτές- κομάντος ασφαλείας) και εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης της θωράκισής τους με ειδικά οχήματα κατά ναρκών. Ενώ προχωρούσε αυτή η λύση έφθασε το νέο αίτημα για αποστολή επιπλέον 100- 150 Ελλήνων- σε ρόλο εκπαιδευτή και αυτοί.

Υψηλό κόστος
Στρατιωτικές πηγές εξέφραζαν έντονο προβληματισμό για το αν μπορεί να ικανοποιηθεί το νέο αίτημα όχι μόνο από πλευράς προσωπικού, αλλά και χρημάτων. Ήδη αυτές τις ημέρες έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση ομάδας 19 ειδικών εκπαιδευτών- καθοδηγητών (ΟΜLΤ), που θα αναλάβει να συνδιοικεί αφγανικό τάγμα στην Καμπούλ. Επίσης από τον Απρίλιο, άλλη ομάδα 53 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνει για 6 μήνες τον έλεγχο των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Ήδη το κόστος είναι μεγάλο», ανέφερε στρατιωτική πηγή.
ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: