Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

«Σε σκληρή γραμμή η ΝΔ παρά τις αλλαγές στον νόμο» (ΝΕΑ)

ΩΣ ΜΙΑ «ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ» αντιμετωπίζει η Ν.Δ. τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, αλλά επιμένει στη σκληρή γραμμή προσδοκώντας μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, θεωρεί μείζον ζήτημα την πολιτογράφηση των μεταναστών και έχει διαμηνύσει προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι χωρίς ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, η Ν.Δ. όχι μόνο δεν θα κινηθεί συναινετικά, αλλά θα προχωρήσει και σε δυναμικές αντιδράσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, το ζήτημα ετέθη ανοικτά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη, για τη δημοσιονομική κρίση, αναγκάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να κάνει βελτιωτικές κινήσεις.

Για τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αλλά η Ρηγίλλης εξακολουθεί να απορρίπτει το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Είναι προφανές, πάντως, ότι στη Ν.Δ. εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάμπτεται και ότι δεν είναι έτοιμη να ανοίξει μέτωπα, ενώ επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας.

Πιέσεις
Το στίγμα αυτό έσπευσε ουσιαστικά να εκπέμψει και ο αρμόδιος τομέαρχης της Ν.Δ. Χρ. Ζώης, ο οποίος απέδωσε στην «πίεση» από το κόμμα του τις πρώτες αλλαγές και έδωσε... ραντεβού στη Βουλή για νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. «Η τεκμηριωμένη πίεση που άσκησε η Ν.Δ., με αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία, υποχρέωσε και οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγές. Αλλαγές όμως που παρά το γεγονός ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της Ν.Δ. και τις ανάγκες του τόπου. Το προσεχές διάστημα και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, η Ν.Δ. θα κλιμακώσει την πίεσή της και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για να περάσει, με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο, τις θέσεις της γι΄ αυτό το κορυφαίο ζήτημα», σχολίασε.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο όρο» η αποσύνδεση του νομοσχεδίου από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, αλλά για τη χορήγηση ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες άφηναν να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να θέσει αυστηρότερα κριτήρια θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος με τη Ν.Δ. Το μήνυμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε και η αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει τις δικές της προτάσεις.

Τα ίδια στελέχη αναγνώριζαν ότι η Ν.Δ. προσπαθεί με τη στάση της να διαφοροποιηθεί από τον ΛΑΟΣ, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσει ζωτικό πολιτικό χώρο για το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγνώριση ή όχι πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες.

Γαλάζια διαβούλευση
Στα βήματα του Γ. Παπανδρέου, πάντως, φέρεται πρόθυμος να κινηθεί ο κ. Σαμαράς, τουλάχιστον ως προς το μοντέλο της ανοιχτής διαβούλευσης. Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τους τομεάρχες του κόμματος. Και κρίθηκε σκόπιμο όλες οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βασικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας να τίθενται στο εξής σε ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω του Διαδικτύου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: