Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΘΝΟΣ)

Συμφωνία για συντονισμό κινήσεων για τον πετρελαιαγωγό μετά τις ενστάσεις της Σόφιας. Προχωρά ο αγωγός φυσικού αερίου. Τουρισμός, εξαγωγές και χειμερινοί ολυμπιακοί του 2014 στην ατζέντα των συζητήσεων

Την πολιτική της συμπαράσταση προς την Αθήνα και την κυβέρνηση Παπανδρέου εκφράζει η Μόσχα στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας στον οικονομικό τομέα. Μία στήριξη που έρχεται την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ενωση η «σκληρή» στάση έναντι της Ελλάδας υπερισχύει.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση, που όπως εξήγησε δεν είναι μόνο πολιτική. Περιλαμβάνει ένα πλέγμα συνεργασιών σε πολλούς τομείς, που η υλοποίησή τους θα συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης.
Κυριαρχούν βέβαια ο ενεργειακός τομέας, τα δύο μεγάλα έργα, ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και φυσικού αερίου «Νότια Ροή» (γνωστός ως South Stream). Αναφορικά με τον πρώτο, η ρωσική θέληση για την κατασκευή του παραμένει αναλλοίωτη.

Η Μόσχα υλοποίησε το σύνολο των θεμάτων που υπήρχαν και στα θέματα οικολογίας και δεσμεύεται να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου για την πλήρωσή του.

Παραμένει βέβαια το «αγκάθι» της περίεργης «σιωπής» της κυβέρνησης Μπορίσοφ. Χθες στη Μόσχα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονιστούν ώστε να προσεγγίσουν τις αιτιάσεις της Βουλγαρίας από κοινού και να κάμψουν την αντίστασή της, με στόχο αυτό που ανέφερε ο πρωθυπουργός. Να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του σε έξι μήνες.

Στον αγωγό φυσικού αερίου έχει ληφθεί η απόφαση να δρομολογηθεί η δημιουργία της κοινοπραξίας για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού. Η Αθήνα διαπραγματεύεται την προμήθεια ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου, όταν ο αγωγός θα είναι έτοιμος.

Η αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία και οι βάσιμες ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, παρά την επικρότηση που βρίσκουν στη Μόσχα, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σχέδια της κατασκευής των αγωγών που την αποφεύγουν, όπως η «Βόρεια Ροή» από τη Βαλτική και η «Νότια Ροή» από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στρατιωτική συνεργασία
Η στρατιωτική - τεχνική συνεργασία θα γίνει πιο συγκεκριμένη με την αναμενόμενη επίσκεψη Βενιζέλου στη Μόσχα.

Νέοι τομείς που προστέθηκαν για ενδιαφέροντα έργα με τη Ρωσία και τους έθεσε ο συμπρόεδρος της μεικτής διακυβερνητικής επιτροπής των δύο χωρών, ο υπουργός Συγκοινωνιών Ιγκόρ Λεβίτιν, είναι η πρόταση για ριζική αναδιάρθρωση των ελληνικών σιδηροδρόμων, η ακτοπλοϊκή ανάπτυξη με τη Νότια Ρωσία και η θαλάσσια σύνδεση, αλλά και η κίνηση κρουαζιερόπλοιων προς την περιοχή του Σότσι, πόλης που θα φιλοξενήσει το 2014 τη χειμερινή Ολυμπιάδα.

Οι Ρώσοι επιζητούν τη συνεργασία σε πολλούς τομείς πάνω στο σημαντικό γι’ αυτούς θέμα οργάνωσης και διαχείρισης της Ολυμπιάδας. Ο τουρισμός, κεφαλαιώδες θέμα για τη χώρα μας, έχει τεράστιες δυνατότητες διεύρυνσης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε ξανά το θέμα της βίζας και του καθεστώτος Σένγκεν που αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις με την ΕΕ και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε πως η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία για την κατάργηση της βίζας.

Στα αγροτικά προϊόντα και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, που το 2009 σημείωσαν σημαντική μείωση, οι Πούτιν - Παπανδρέου συμφώνησαν να εργαστούν για την αναστροφή της κατάστασης και να πετύχουν τη σημαντική άνοδο.

Η κρίση δεν μπορούσε να λείψει από τις συνομιλίες. Η κρίση δεν προήλθε από τη Ρωσία, ούτε από την Ελλάδα, τόνισε ο Πούτιν. Μας ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ενημέρωσε δε τον Γ. Παπανδρέου πως η κρίση στη Ρωσία αρχίζει να ξεπερνιέται βαθμηδόν και πως το 2010 η ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει έως το 6%.

«Οχι περικύκλωση»
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου εθίγησαν διεθνή θέματα και η ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε πως η Ελλάδα τίθεται ενάντια στις μεθοδεύσεις «περικύκλωσης» της Ρωσίας με πυραύλους. Το θέμα αφορούσε την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να τοποθετήσουν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ντ. Μεντβέντεφ
Σύσταση για βοήθεια από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Τη βοήθεια του ΔΝΤ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας συνιστά ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ. Αμέσως μετά τη συνάντηση Μεντβέντεφ - Παπανδρέου ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

- Μόλις τώρα συνομίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα πως μπορεί να απευθυνθεί και στους διεθνείς οργανισμούς για βοήθεια, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, είπε στην αρχή της συνομιλίας τους.

- Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιος μπορεί να ζητήσει βοήθεια, πρόσθεσε λακωνικά ο Ζέλικ.

Πάνω στο θέμα αυτό ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε αργότερα πως έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο Ρώσος πρόεδρος αφού άκουσε τη θέση πως η ΕΕ είναι ο βασικός χώρος διεργασιών για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, απλώς δήλωσε πως η Αθήνα καλό θα ήταν να αξιολογήσει όλες τις περιπτώσεις λήψης βοήθειας, ακόμα και τις περιπτώσεις δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Αλλωστε, συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ, η Ρωσία συνεισφέρει στο ΔΝΤ 10 δισ. δολάρια χωρίς να μπορεί να ελέγχει πώς χρησιμοποιούνται. Ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε πως οι διεθνείς οργανισμοί υπάρχει ανάγκη να μεταρρυθμιστούν.

Δημήτρης Λιάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: