Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ...ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΧΟΛΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Επέτειος αύριο του ονομαζόμενου στην Τουρκία «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 και η σημερινή εικόνα δείχνει να παρελαύνουν από τα δικαστήρια απόστρατοι και εν ενεργεία υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί με την κατηγορία της προσπάθειας επιβολής πραξικοπήματος και της σύστασης συμμορίας.

Η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) το 1997 είχε καταλήξει στην ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση του ισλαμικού αναχρονισμού. «Κυνήγι των μαγισσών» είχε χαρακτηριστεί από πολλούς η φάση εκείνη, στο τέλος της οποίας ήλθε η πτώση της κυβέρνησης του «ισλαμιστή» Νετζμετίν Ερμπακάν.

Οι όροι σήμερα έχουν αντιστραφεί. Ο στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν, που προσήχθη και έχει παραπεμφθεί με αίτημα τη σύλληψή του, υποστήριξε χθες ότι «πρόκειται για ρεβάνς». Ο Ντογάν ήταν επικεφαλής της «Δυτικής Ομάδας Εργασίας» που είχε συσταθεί μετά τη συνεδρίαση εκείνη του ΣΕΑ για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ. Εκτός από τον Ντογάν, άλλοι δύο απόστρατοι περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου.

31 «χακί» συλλήψεις

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 31 από τους 48 απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς που προσήχθησαν τις τελευταίες μέρες. Η κατηγορία είναι αυτή της προσπάθειας επιβολής πραξικοπήματος. Ολα αυτά, υπό το φως της αποκάλυψης περί σχεδίου πραξικοπήματος με την επωνυμία «Βαριοπούλα». Αφέθηκαν όμως ελεύθεροι οι πρώην αρχηγοί του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, της αεροπορίας, πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην διοικητής της Α' Στρατιάς, στρατηγός ε.α. Εργκίν Σαϊγκούν. Το δικαστήριο είπε ότι δεν είναι ύποπτοι για φυγή και θα δικαστούν δίχως να κρατούνται. Πρόκειται όμως για τους κύριους πρωταγωνιστές στην υπόθεση «Βαριοπούλα», πράγμα που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι μάλλον ως προσπάθεια προσωρινής αποκλιμάκωσης της έντασης. Τα περί ρεβάνς αναπαράγονται και στα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες σε τοπική συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα είπε ότι «κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί, αλλά και κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Αυτό είναι ο κανόνας του δικαίου». Τόνισε επίσης ότι «η δημοκρατία μετ' εμποδίων δεν είναι η μοίρα της χώρας μας».

Αυτό που αναπαράγει συνεχώς την πολιτική ένταση στην Τουρκία δεν είναι μόνον η αντιπαράθεση με τις ένοπλες δυνάμεις και τον χώρο της Δικαιοσύνης. Υπάρχει και η αντιπολίτευση. Ο Ερντογάν χθες απάντησε στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα). Ο τελευταίος είπε πριν από μερικές μέρες ότι οι προσαγωγές των στρατιωτικών θυμίζουν τις «εξορίες στη Μάλτα». Πρόκειται για τους 145 Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς που το 1919 είχαν εξοριστεί από την αγγλική κατοχική διοίκηση στη Μάλτα. Μεταξύ των 145 ήταν και ο Ελληνας Στέφανος Βαφειάδης, υπουργός «Κοινωνικής Βοήθειας» στην προσωρινή τοπική κυβέρνηση που είχε συσταθεί το 1919 στο Καρς. Ο Ερντογάν υπενθύμισε, με τη σειρά του, τις εξορίες που είχε επιβάλει το μονοκομματικό κράτος του ΡΛΚ με επικεφαλής τον Ισμέτ Ινονού το 1938 στον νομό Τούντζελι, τονίζοντας ότι «αν προχωρήσουν κι άλλο, θα τα αποκαλύψω όλα αυτά με στοιχεία». Οι αναφορές όμως σε όσα έγιναν επί μονοκομματικού κράτους, δεν είναι αντιπαράθεση μόνο με το σημερινό ΡΛΚ, αλλά και εστία γενικότερης έντασης, αφού πρόκειται για το ίδιο το κράτος και το παρελθόν του. *


Δεν υπάρχουν σχόλια: