Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Θεματολογία εφημερίδων


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

* ΕΘΝΟΣ

σελ. 7 ρεπορτάζ «Εξεταστική για "Παπανικολή" δείχνει η ΝΔ»

Ερευνα για μίζες από τη γερμανική δικαιοσύνη. Ολα στο φως, η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

σελ. 14 ρεπορτάζ «Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν ανάγκη γερμανικά ή γαλλικά υποβρύχια»

Αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

σελ. 27 ρεπορτάζ «Η κατάρα του εμιράτου»

Σε τεχνητή λίμνη στο Μαρόκο βρέθηκε η σορός του σεϊχη Αχμέντ Μπιν Ζαγιέντ. Υπό τη σκέπη της Abu Dhabi Investment Authority, την οποία διηύθυνε ο σεϊχης Αχμέτ μπιν Ζαγιέντ, βρίσκεται και η Abu Dhabi Mar, στην οποία επρόκειτο το επόμενο διάστημα να μεταβιβαστεί από της γερμανική ThyssenKrupp το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

σελ. 6 ρεπορτάζ «Ούτε η Ελλάδα χρειάζεται όπλα ούτε η Τουρκία»

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς κατηγόρησε Παρίσι και Βερολίνο ότι επιδιώκουν να πουλήσουν όπλα στην Ελλάδα, ενώ την πιέζουν να κάνει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών της, λόγω του μεγάλου χρέους της. Δηλώνει μάλιστα ο Τούρκος υπουργός ότι η Τουρκία, για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την "οικονομική καταστροφή" και για να μειώσει την περιφερειακή ένταση, θα ανταποκρινόταν αμοιβαία, αν η Αθήνα πάγωνε η μείωνε τις αμυντικές της προμήθειες.

σελ. 6 ρεπορτάζ «Κοινές ασκήσεις με Ρωσία, ασάφεια για τεθωρακισμένα»

Συνέχεια της επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τον περασμένο μήνα στη Μόσχα χαρακτήρισαν και οι δύο πλευρές τις συνομιλίες που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν οι ουκ ολίγες διμερείς εκκρεμότητες. Σχετικά με το θέμα της παραγγελίας 450 τεθωρακισμένων οχημάτων το 2008, ο Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη δημοσιονομική πολιτική, για να ζητήσει προφανώς κάποιας μορφής επαναδιαπραγμάτευση και οπωσδήποτε οριστική διαγραφή των αντισταθμιστικών, έτσι ώστε "να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις για αδιαφανείς σχέσεις και συναλλαγές".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

σελ. 5 ρεπορτάζ «Εντεκα χάρτες τεκμηριώνουν παραβάσεις»

Υπόμνημα προς την Αγκυρα ακυρώνει τον "μανδύα' περί αβλαβών διελεύσεων τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο. Επιφυλακτική η Αθήνα ως προς την ειλικρίνεια των δηλώσεων Μπαγκίς υπέρ αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών.

σελ. 5 ρεπορτάζ «Σε νέα βάση η αγορά ρωσικών αρμάτων μάχης»

Στις επαφές του στη Μόσχα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε αύξηση της συμπαραγωγής αντί αντισταθμιστικών οφειλών.

* ΤΑ ΝΕΑ

σελ. 12 ρεπορτάζ «Από το μηδέν εξετάζεται η προμήθεια από τη Ρωσία»

Από μηδενική βάση επανεξετάζει ουσιαστικά η Αθήνα την προμήθεια των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-3 από τη Ρωσία, εντάσσοντάς την στο εντελώς νέο πλαίσιο που επιδιώκεται να διέπει την ελληνορωσική συνεργασία στον αμυντικό-εξοπλιστικό τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: