Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στα ΝΕΑ και στον Γ. Παπαχρήστο


«Να σταματήσει αμέσως η συζήτηση για το ΔΝΤ και όπου αλλού μπορεί να απευθυνθεί η Ελλάδα», ζητάει με σημερινή του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθν. Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι η συζήτηση αυτή υπονομεύει τη συνολική προσπάθεια της χώρας.

O κ. Βενιζέλος, που απαντάει επίσης σε έναν αριθμό ερωτήσεων αναγνωστών για την κατάσταση (που λόγω πληθώρας συμπυκνώθηκαν και παρουσιάζονται μόνο οι πλέον χαρακτηριστικές από αυτές), σημειώνει ότι «πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας για να βγούμε από την κρίση»- προφανώς κρίνοντας από την παρατεινόμενη δυστοκία που παρατηρείται στην Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης στο «ελληνικό πρόβλημα».
Υποστηρίζει επίσης ότι στόχος της χώρας τώρα πρέπει να είναι «το πώς θα ξεφύγουμε από την οξεία φάση της δημοσιονομικής κρίσης και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του δημοσίου δανεισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2010 αυτοδύναμα, πληρώνοντας έστω υψηλά επιτόκια για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο περιμένοντας πως το δεύτερο εξάμηνο θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση» και περιγράφει το πολιτικό δίλημμα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση: «Η τροπή που παίρνει η συζήτηση για την Ελλάδα θέτει το ερώτημα τι έχει πιο μεγάλο κόστος: ο δανεισμός για ένα διάστημα με παράλογα και κερδοσκοπικά επιτόκια, η προσφυγή στο ΔΝΤ με τα πρακτικά μέτρα και τους συμβολισμούς που αυτή συνεπάγεται ή η αλλαγή των κανόνων της ευρωζώνης, με στόχο να υπάρξει όχι ένας μηχανισμός στήριξης και αλληλεγγύης, όπως πρέπει, αλλά σκληρότερη επιτήρηση και τελικά ακόμη και αποβολή μέλους, κάτι που είναι αδιανόητο».

«Αδικίες»
Κατά τον υπουργό Εθν. Άμυνας, οι κρίσιμοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν έχουν δυστυχώς αντιληφθεί όλοι πλήρως ότι πίσω από το ελληνικό ζήτημα υπάρχει το ευρωπαϊκό ζήτημα και το ζήτημα του ευρώ». Ενώ για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τώρα «απαιτούνται μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής εξισορρόπησης της μείωσης του εισοδήματος». Όπως σημειώνει, «δυστυχώς, στην πρώτη φάση εφαρμογής των μέτρων εμφανίζονται μεγάλες αδικίες γιατί η περικοπή των εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο γίνεται άμεσα, ενώ τα φορολογικά μέτρα που αφορούν άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αποδώσουν». Θεωρεί ότι το κρισιμότερο από όλα για τη χώρα «είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της υφεσιακής ψυχολογίας» και επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε μέσα σε τρεις κυκλώνες: τον δημοσιονομικό, τον υφεσιακό και τον χρηματοοικονομικό. Πρέπει να βγούμε και από τους τρεις. Να στηρίξουμε τις τράπεζες για να στηρίξουν με τη σειρά τους τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Να στηρίξουμε κρίσιμους κλάδους για να συγκρατήσουμε τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για να αλλάξουμε το κλίμα στις αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για το «Παπανικολής»
Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την υπόθεση του Σκαραμαγκά και το υποβρύχιο «Παπανικολής»- που υπήρξε και το αντικείμενο έντονων διαξιφισμών του με τον πρώην υπουργό Άμυνας Ε. Μεϊμαράκη. Στην ερώτηση «γιατί τα ναυπηγεία δόθηκαν στην Αbu Dhabi Μar, ενώ ο ίδιος και άλλοι υπουργοί ήσασταν επιφυλακτικοί;» απαντάει: «Γιατί δεν υπήρξε άλλη συγκεκριμένη και δεσμευτική πρόταση. Γιατί αυτή ήθελαν οι Γερμανοί, που τώρα κατέχουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων και συνεργάζονται πλέον με την Αbu Dhabi Μar και για τα ναυπηγεία τους στη Γερμανία με τη συμμετοχή ή με την ανοχή δύο κυβερνήσεων, τόσο της Γερμανίας όσο και του Άμπου Ντάμπι. Άλλωστε η οικονομική διαπραγμάτευση για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια γίνεται κατ΄ ουσίαν με τη γερμανική πλευρά, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νέος μέτοχος των ναυπηγείων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: