Βόλτα στους κήπους των Βασιλέων θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάθε Κυριακή όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τα πρώην ανάκτορα και νυν προεδρικό μέγαρο.
«Αρατε πύλας» ήταν η εντολή που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας. Οι σιδηρόφρακτες και καλά φρουρούμενες πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου που οδηγούν στον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας, τον προεδρικό, έκτασης 25 στρεμμάτων, θα ανοίγουν για το κοινό από την προσεχή Κυριακή και κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε άρχισε να χτίζεται με αρχιτέκτονα τον Ερνέστο Τσίλλερ το Προεδρικό Μέγαρο, που οι πύλες του ανοίγουν ελεύθερα για το κοινό. Ετσι, από την Κυριακή οι πολίτες θα κάνουν στους δροσερούς διαδρόμους του τον πιο ασφαλή περίπατο. Η ροή των επισκεπτών θα είναι ελεγχόμενη, η είσοδος θα γίνεται από τη Βασιλέως Γεωργίου Β΄ με σειρά προτεραιότητας και με επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας, και η αστυνομία θα κάνει αισθητή την παρουσία της. Περίπατος δηλαδή στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας, στο Προεδρικό Μέγαρο, μέσα σε έναν εντυπωσιακό κήπο με σπάνια φυτά και με τα μέτρα ασφαλείας πλήρως αναπτυγμένα.
Ως τώρα το προνόμιο για να επισκεφθούν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου είχαν κυρίως οι πολιτικοί με τις συζύγους τους, τις θυγατέρες τους, κτλ., κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου, στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και αυτοί όμως όχι για πολύ. Μόνο για λίγες ώρες, χωρίς να έχουν διάθεση περιήγησης, αφού οι περισσότεροι συνωστίζονταν μπροστά από το κιόσκι στο βάθος του κήπου, όπου κατέληγαν για κουβεντούλα οι αρχηγοί των κομμάτων. Στην πραγματικότητα, δεν έβλεπαν τίποτε. Ηταν νύχτα, είχε ζέστη, κυριαρχούσε παντού η τσίκνα από τα σουβλάκια, τα μπιφτέκια και τους λουκουμάδες. Οι κυρίες των πολιτικών με τα δεκάποντα, πανάκριβα παπούτσια τους περπατούσαν όπου υπήρχε τσιμεντένια πλάκα ή μάρμαρο. Ποτέ στο γρασίδι, όπου ξετυλίγεται ο πανέμορφος κήπος.
Η πρώτη δεξίωση έγινε το 1975 από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Εκτοτε ακολούθησαν άλλες 33 στον κήπο, με την τελευταία το καλοκαίρι του 2008, ενώ πέρυσι η 35η δεξίωση είχε με εντολή του κ. Παπούλια αλλάξει μορφή και έγινε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ώρες μεσημβρινές. Το σημαντικότερο, χωρίς συζύγους πολιτικών. Τα σουβλάκια, τα μπιφτέκια, οι κεφτέδες, οι λουκουμάδες, ο καπνιστός σολομός και τα παγωτά χωνάκι αντικαταστάθηκαν πάραυτα με δροσερές λεμονάδες και πορτοκαλάδες, αφού η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το Προεδρικό Μέγαρο.
Και όμως, στον κήπο αυτό συνέβησαν στα 35 χρόνια πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Οπως, για παράδειγμα η εμφάνιση μια χρονιά με ναυτικό καπέλο του καπετάν Γιάννη Λάτση, ο οποίος συνάντησε τον τότε αρχηγό του ΓΕΝ αντιναύαρχο ε.α. Ν. Παπά και του είπε ότι θα προσφέρει μερικά εκατομμύρια δραχμές για να γίνει επιτέλους μουσείο το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», που σάπιζε ως τότε στον όρμο του Τροκαντερού. Την επομένη, 25η Ιουλίου, εν μέσω καύσωνος, ο καπετάν Λάτσης επισκέφθηκε τον ναύαρχο και του έδωσε τα χρήματα. Ή όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συζητούσε επί μία ώρα στο κιόσκι με τον Χαρίλαο Φλωράκη για την Εθνική Αντίσταση, ή όταν ακόμα ο κ. Χρ. Σαρτζετάκης έκανε τη δήλωση περί «έθνους ανάδελφου». Ο Πρόεδρος κ. Κ.Στεφανόπουλος διεύρυνε τη λίστα με τους προσκεκλημένους των δεξιώσεων και έφερε στο Προεδρικό Μέγαρο αγρότες, αντιστασιακούς, φοιτητές, ακόμα και μαθητές από την Κύπρο.
Στον κήπο εμφανίστηκε- λέγεται - μια χρονιά η κυρία Δήμητρα Λιάνη, αεροσυνοδός τότε στην Ολυμπιακή (εξυπηρέτηση τουριστικής καμπίνας στα Μπόινγκ 707), φορώντας ένα μοβ ολόσωμο φόρεμα με ανοιχτή πλάτη και οι πάντες διερωτήθηκαν τι δουλειά είχε σε δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η κυρία Λιάνη εμφανιζόταν έκτοτε συχνά στο Προεδρικό Μέγαρο, αφότου έγινε σύζυγος του Ανδρέα. Πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας παραβρέθηκε στην καλοκαιρινή δεξίωση συνοδευόμενος από μια μετανάστρια, κομμώτρια από τη Σενεγάλη, την οποία εν συνεχεία τοποθέτησε σε μη εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Στα 35 χρόνια των λαμπρών (δαπανηρών και προκλητικών για τον απλό κόσμο) δεξιώσεων της 24ης Ιουλίου πέρασαν διάφοροι, ακόμα και μανεκέν, ηθοποιοί, τραγουδιστές- πριν από μερικά χρόνια ακόμα και χουντικοί, παρ΄ ότι η δεξίωση δινόταν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ισως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας ουσιαστικά την κατήργησε και την αντικατέστησε με μια μικρή δεξίωση, το μεσημέρι, στην καλά κλιματιζόμενη αίθουσα δεξιώσεων.
Αρχιτεκτόνημα του Τσίλλερ
Τον σχεδιασμό του Προεδρικού Μεγάρου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Τσίλλερ, την επιλογή όμως των κατάλληλων φυτών επιμελήθηκε έλληνας ειδικός, αφού τα περισσότερα δένδρα ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα. Ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο, γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχικών, ανθοφόρων φυτών. Η συμμετρία έχει διατηρηθεί με κεντρικό σημείο αναφοράς έναν μακρύ διάδρομο με ψηλά κυπαρίσσια που καταλήγει στην πισίνα και στο περίπτερο. Δεξιά και αριστερά του διαδρόμου υπάρχουν χλοοτάπητες, βαθμιδωτές ταράτσες, παρτέρια και νησίδες με δένδρα και θάμνους. Περιφερειακά, σε όλη την έκταση του κήπου, υπάρχουν ψηλές δενδροστοιχίες δίπλα στα κιγκλιδώματα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη απομόνωση από τους γύρω, συνήθως πολύβοους δρόμους.
Η φυτολογική του σύνθεση περιλαμβάνει 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών, κ.ά. Μερικά από τα φυτά αυτά θεωρούνται σπάνια.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου