Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η Αρχή του τέλους στην ελληνικότητα του Αιγαίου

Η μυστική διπλωματία καλά κρατεί.. Αναμένονται “σημαντικές αποφάσεις” και συζητείται “μείωση εξοπλισμών” την ώρα που η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει διχοτόμηση του Αιγαίου με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.

Και ξαφνικά προέκυψε ελληνοτουρκική συνάντηση υψηλού επιπέδου, και μάλιστα μεταμεσονύχτια, στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή από την τουρκική πλευρά στην ενημέρωση των τούρκων δημοσιογράφων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες και λίγη μόνο ώρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, με το ελληνικό θρίλερ για οικονομική βοήθεια, υπήρξε συνάντηση του έλληνα υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη (ο οποίος μετείχε στην αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες) με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μπαγίς. Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική πλευρά, προς το τέλος της συνάντησης παρευρέθη και ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όπως μετέφερε στους τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Μπαγίς, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Μπαγίς : Περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα…

Σύμφωνα με όσα είπε ο τούρκος υπουργός στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους αναφορικά με το Κυπριακό: «Την Τρίτη 30 Μαρτίου αναμένουμε κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ, το οποίο θα είναι θετικό και γενναίο και στηρίζεται από τέσσερις γενναίους άνδρες» (προφανώς υπονοεί τους κ. Χριστόφια, Ταλάτ, Παπανδρέου, Ερντογάν).

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μπαγίς ανακοίνωσε πως η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Είπε ακόμα πως «περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από αυτήν τη συνάντηση. Αφού η Ελλάδα ξεπέρασε τον σκόπελο στην ΕΕ για το οικονομικό της πρόβλημα, είναι ώρα να διευθετήσουμε τις διαφορές μας. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή ειρηνική…».

To Παρόν

σ.σ : Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Αnadolu, ο κ. Μπαγίς είπε συγκεκριμένα ότι : αναμένονται «συγκεκριμένες αποφάσεις» (concrete decisions). «Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη φιλία» τόνισε ο τούρκος διαπραγματευτής και πρόσθεσε ότι οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα εξετάσουν την πιθανότητα μείωσης των αμυντικών δαπανών. Δεν δίστασε επίσης να επισημάνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες «θα ανακουφίσει οικονομικά την Ελλάδα και θα έχει την ευκαιρία από εδώ και πέρα να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία».

greeknet.wordpres

Δεν υπάρχουν σχόλια: