Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ψυχρολουσία για Ερντογάν

Σαφές μήνυμα έστειλε χθες από την Άγκυρα, μετά τη συνάντησή της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν επιθυμεί να δει πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και άρα πρόκειται για «ανοικτή διαδικασία». Ωστόσο, όπως είπε, το πιο σημαντικό βήμα που μένει να γίνει είναι η επίλυση του Κυπριακού. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα κρίνουν θετικές τις δηλώσεις Μέρκελ, οι οποίες ταυτίζονται με τις ελληνικές θέσεις. Σημειώνουν ότι πρόκειται για «ένα καθαρό και χρήσιμο μήνυμα», ωστόσο υπενθυμίζουν ότι ο βαθμός επιρροής αυτού του μηνύματος μειώνεται «όσο η Γερμανία δεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάτι που επιθυμεί η Αθήνα». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς «η Αθήνα κάνει τη δική της προσπάθεια και ο Δημήτρης Χριστόφιας τη δική του και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το Κυπριακό να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από την Τουρκία». Ήδη, πάντως, ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις αναφορές των τουρκικών μέσων, έδωσε το μήνυμα στη Μέρκελ ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι εφικτή η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία πραγματοποιείται υπό τη σκιά των πρόσφατων δηλώσεών της υπέρ μιας «προνομιακής εταιρικής σχέσης» της Τουρκίας με την Ε.Ε. και όχι πλήρους ένταξης. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με τον τούρκο ομόλογό της η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να διασκεδάσει τις επικρίσεις ότι αλλάζει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού, λέγοντας ότι η Ε.Ε. έχει αλλάξει πολύ από τότε που προσέφερε την προοπτική της ένταξης στην Τουρκία και υποστήριξε ότι η πρότασή της για προνομιακή σχέση παρεξηγήθηκε ως αρνητική προσφορά, ενώ στην πραγματικότητα υπογραμμίζει τους ειδικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ένωση. «Μας παρεξηγούν. Είμαστε πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αλλά να μη λησμονείτε ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτό», επεσήμανε.

Ο Τ. Ερντογάν, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτα λιγότερο από την ένταξη ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε. «Είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για πλήρη ένταξη. Όταν γίνονται προτάσεις που ξεφεύγουν απ΄ αυτό το πλαίσιο, είναι σαν να αλλάζεις τα τέρματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα την ώρα που κάποιος χτυπάει πέναλτι», είπε χαρακτηριστικά στο γερμανικό «Σπίγκελ». Την ίδια άποψη εξέφρασε το Σαββατοκύριακο και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την πρόταση της Μέρκελ, «επειδή δεν είναι νομικά θεμελιωμένη». Πρόσθεσε μάλιστα: «Μερικές φορές αισθάνομαι προσβεβλημένος που μου προσφέρουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: