Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΟΤΕ: Η αλήθεια για τις …αναλήψεις!


Με μια παραπλανητική διάψευση, που μπορεί τυπικά να είναι ορθή, αλλά δεν περιγράφει την ουσία του θέματος, ο Π. Βουρλούμης επιχείρησε να κλείσει εσπευσμένα το θέμα που άνοιξαν, έστω και με ελαφρώς εσφαλμένη πληροφόρηση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι στις 27/12/2009 ο ΟΤΕ έκλεισε όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς στην Ελλάδα και μετέφερε τις καταθέσεις του στη Γερμανία, αποσύροντας πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Με μια εξόχως παραπλανητική ανακοίνωση, ο ΟΤΕ επιχείρησε να κλείσει το θέμα, ως εξής:

«Σχετικά με την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δημήτρη Κουσελά, Ανδρέα Μακρυπίδη, Στάθη Κουτμερίδη, Γιάννη Κουτσούκου και Αφροδίτης Παπαθανάση προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο ΟΤΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι:

1. Δεν έχει κλείσει κανένα λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα

2. Δεν έχει μεταφέρει χρήματα στη Γερμανία, ούτε διατηρεί καταθέσεις σε γερμανικές τράπεζες.

Ο ΟΤΕ θεωρεί το περιεχόμενο της ερώτησης τελείως αβάσιμο».

Τυπικά, η απάντηση του ΟΤΕ είναι σωστή, αλλά η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S”, ότι ο Οργανισμός όντως «γονάτισε» ελληνικές τράπεζες στα τέλη του 2009, έστω και αν δεν είναι απολύτως ακριβή αυτά που αναφέρουν οι βουλευτές –ότι έκλεισε λογαριασμούς και απέσυρε 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την ώρα που κορυφώνονταν οι πιέσεις στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ο ΟΤΕ προκάλεσε αρκετούς πονοκεφάλους στους Έλληνες τραπεζίτες.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2009, η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε στην αποπληρωμή ομολογιακού δανείου που έληγε, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες τράβηξε αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις του σε ελληνικές τράπεζες, για να αποπληρώσει την εξαγορά ρουμανικής εταιρείας, αλλά και του 10% των μετοχών της αλυσίδας Γερμανός, που δεν είχε ήδη αποκτήσει από το 2006 –στην τιμή ευκαιρίας των 168 εκατ. ευρώ!

Το αποτέλεσμα ήταν να «κάνουν φτερά» από μεγάλες τράπεζες περίπου 1 δις. ευρώ μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, παρότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα μπορούσε, αν δυσκολευόταν να βρει δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες του από την αγορά, να αντλήσει ρευστότητα από την Deutsche Telekom, ώστε να αποφευχθούν οι πιέσεις στο εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Οργανισμός είχε κάθε δικαίωμα να κινηθεί όπως κινήθηκε, όμως με τη στάση του παραβίασε ορισμένους άγραφους κανόνες στις σχέσεις του με το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, οι Γερμανοί μέτοχοι του ΟΤΕ φάνηκε καθαρά ότι αποφεύγουν με κάθε τρόπο να «βάλουν χέρι» στο ταμείο τους για να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Ασφαλώς, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, με τον ΟΤΕ κρατικό, αυτά δεν θα είχαν συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα τέλη του χρόνου έφυγαν σε τρίτες χώρες καταθέσεις της τάξεως των 4 δις. ευρώ, δηλαδή οι εκροές που προκάλεσε ο ΟΤΕ στις τράπεζες αντιστοιχούσαν στο ¼ των συνολικών και δεν ήταν καθόλου ασήμαντες για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ορθή ερώτηση, λοιπόν, στην οποία θα πρέπει να απαντήσουν ο ΟΤΕ και ο κ. Βουρλούμης είναι διαφορετική από τα ερωτήματα που απηύθυναν οι βουλευτές: γιατί η Deutsche Telekom και ο κ. Βουρλούμης προτίμησαν να αντλήσουν από τα ρευστά διαθέσιμα του Οργανισμού, προκαλώντας κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαια που χρειάζονταν για το ομολογιακό δάνειο και τις άλλες ανάγκες εκείνης της περιόδου; Γιατί δεν διευκόλυνε η Telekom τον ΟΤΕ με χρηματοδότηση από τα δικά της διαθέσιμα, ή από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται, ώστε να αποφευχθούν οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες; Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Βουρλούμης, αντί να υπεκφεύγει, αξιοποιώντας προς τούτο ορισμένες εσφαλμένες διατυπώσεις μιας βουλευτικής ερώτησης.

Επιπλέον, γνώριζαν, άραγε, και έδωσαν την έγκρισή τους γι’ αυτές τις αποφάσεις οι εκπρόσωποι του Δημοσίου –δηλαδή του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου- ή ο κ. Βουρλούμης κινήθηκε αυτόνομα, σύμφωνα με το γνωστό δόγμα του «Deutschland Uber Alles»; Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν εγκάλεσε τον κ. Βουρλούμη γι’ αυτούς τους χειρισμούς του, αλλά αντίθετα τον διατηρεί μέχρι σήμερα στην κορυφαία θέση του ΟΤΕ; Τι έχει εμποδίσει, άραγε, τον υπουργό Οικονομικών να απομακρύνει από τον ΟΤΕ ένα πρόσωπο που είχε προκαλέσει κύματα κριτικής –και μηνυτήρια αναφορά…- από το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά;

Διάδοχος ο Μ. Τσαμάζ;

Στο κενό φαίνεται πως πέφτει η προσπάθεια Βουρλούμη να προωθήσει ως συνεχιστή του θεάρεστου έργου του στον ΟΤΕ, τον Ιορδάνη Αϊβάζη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έθεσε βέτο στη συγκεκριμένη πρόταση, παρότι δεν αντέδρασε αρνητικά το υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν τώρα, ότι ο κ. Βουρλούμης αναμένεται να προωθήσει για το κορυφαίο ποστό τον Μ. Τσαμάζ, στενό του συνεργάτη, που έχει αναλάβει την τύχη της Cosmote τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Τσαμάζ θεωρείται εξίσου άξιος συνεχιστής του θεάρεστου έργου Βουρλούμη, αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχει και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου…
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: