"μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος"
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε, σήμερα, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση, που διήρκεσε 50 λεπτά, μετείχαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου κ. Α. Υψηλάντης.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μία χρήσιμη και ενδιαφέρουσα - και θα έλεγα ιδιαίτερα φιλική - συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη μας συνάντηση. Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του κ. Ερντογάν για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει εντός της Τουρκίας. Άκουσα, επίσης, την άποψή του για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Του εξέθεσα την άποψή μας ότι, δηλαδή, προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να βασιστεί πρώτον πάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος και δεύτερον ότι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μια στέρεη λύση πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου.
Θέλω, επίσης να πω ότι μιλήσαμε για το ζήτημα του Πατριαρχείου, για το ζήτημα της Χάλκης, συζητήσαμε για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, συζητήσαμε επίσης, για το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.
Και, τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη - και συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν - να υπάρχει μία σύσφιξη των σχέσεων των δύο κομμάτων μας, κάτω από την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Είχα, επίσης, την ευκαιρία να δεχθώ πρόσκληση του επιτελείου του Τούρκου Πρωθυπουργού για να μεταβώ προσεχώς στην Τουρκία, προκειμένου να κάνω μια ομιλία γύρω από τα θέματα τα Ευρωπαϊκά και τα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ευχαριστώ πολύ».
1 σχόλιο:
Ένα πράγμα περιμένω, αλλά τόσα χρόνια κανένας πολιτικός δεν έχει σκεφτεί να ρωτήσει τους Τούρκους συναδέλφους του. Αυτό αφορά τα δυτικά και νότια σύνορα της Τουρκίας. Πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν και να προσδιορίσουν τα σύνορά τους. Εάν δεν μας δώσουν μια σαφέστατη απάντηση θα πρέπει να αλλάξουμε πολιτική στα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12ΝΜ και η Τουρκία να μιλάει για μονομερή πολιτική. Όταν αυτοί επέκτειναν τα δικά τους χωρικά ύδατα στη Μαύρη θάλασσα ρώτησαν τη Ρωσία ή εμάς. Η Ελλάδα πρέπει να περάσει από την εποχή της πολιτικής καρικατούρας στην πολιτική της σοβαρότητας το συντομότερο.
Δημοσίευση σχολίου