Κυριακή 16 Μαΐου 2010

"ΘΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ"

Η γνωστή τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, βρίσκεται στο χώρο του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης. Πίσω της διακρίνεται το Α/Τ ΒΕΛΟΣ.

Βλέπω για μια ακόμη φορά την Τριήρη "ΟΛΥΜΠΙΑΣ" και θλίβομαι, εξηγούμαι γιατί:
Ήμουν 15 χρονών όταν είδα την "ΟΛΥΜΠΙΑΣ" να εισέρχεται περήφανη στο λιμάνι του Πόρου. Δεν είχα ακούσει τίποτε γι' αυτήν, καμιά αναφορά στην τηλεόραση, καμία τοπική ανακοίνωση από τον Δήμο ή την τότε Σ.Μ.Υ.Ν. Έτρεξα στο λιμάνι για να δω από κοντά, να ρωτήσω τι και πώς.
Για να μην πολυλογώ, η ύπαρξη της Τριήρους είχε κρατηθεί σχεδόν "μυστική" από τους νεοέλληνες με τραγική ευθύνη - αδιαφορία των συναρμόδιων φορέων : ΥΠ.ΕΘ.Α, ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και πάνω απ' όλα το Π.Ν. Ήταν όμως πασίγνωστη σε όλα τα (υπόλοιπα) μήκη και πλάτη της Γής. Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού είχαν οργανώσει συλλόγους "TRIREME TRUST" με σκοπό την οργάνωση κωπηλατικών πληρωμάτων για την διενέργεια δοκιμών πλεύσης. Όταν ενδιαφέρθηκα να ενταχθώ κι εγώ στο πλήρωμα (ήμουν βλέπετε κωπηλάτης) συνεννοήθηκα με τον επικεφαλής, έναν Άγγλο, ο οποίος με υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά. Ημουν ο ΜΟΝΟΣ Έλληνας που είχε ενδιαφερθεί!!! Έλληνες ήταν επίσης ο Κυβερνήτης (Αξκος του Π.Ν) και 2-3 ναύτες για τους κάβους, όλοι όμως συμπεριφέρονταν σαν να έκαναν μια ακόμα αγγαρεία.
Η σύνθεση του πληρώματος ήταν πολυεθνική: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία. Φοιτητές και καθηγητές με υλικές από 20 έως 60 χρονών μετείχαν εθελοντικά στο πρώτο παγκοσμίως Αρχαιολογικό πείραμα, πληρώνοντας οι ίδιοι τα έξοδα τους για να έρθουν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες βέβαια απόντες. Όλοι με ρωτούσαν πού είναι οι υπόλοιποι Έλληνες, 15 χρονών παιδί τι να απαντήσω;

Από όσο γνωρίζω ήμουν ο μόνος κωπηλάτης από την Ελλάδα, ήμουν επίσης ο νεαρότερος. Συμμετείχα σε δυο από τις 6 εξορμήσεις, το 90' και το 92'¨: "http://www.atm.ox.ac.uk/rowing/trireme/tttrials.html". Από το 93' και μετά χρησιμοποιήθηκε ως αξεσουάρ - σκηνικό των ΜΜΕ σε διάφορες περιπτώσεις:
Λονδίνο (Γιορτή Δημοκρατίας), Πόρος ( Παιχνίδια χωρίς Σύνορα), Πειραιάς (Ολυμπιακοί 2004).

Ποτέ όμως δεν προβλήθηκε - Τιμήθηκε (όσο ήταν εν πλω, τουλάχιστον) ως ο θαλάσσιος θεματοφύλακας της Ελευθερίας της Πατρίδος μας, ως τα Ξύλινα Τείχη του χρησμού, ως σύμβολο της ελληνικής αντίστασης σε οποιαδήποτε απειλή, όσο μεγάλη κι αν είναι. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν απ' όσο ακούω στον χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος και στον εκεί Τύμβο. Προτείνω λοιπόν, το Π.Ν. να πρωτοστατήσει στην ενοποίηση και ανάδειξη των δύο αυτών Μνημείων. Είναι το μοναδικό Πολεμικό Ναυτικό στον ΚΟΣΜΟ που έχει τέτοια ιστορία 2500 και πλέον ετών και έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, προς όλους τους Έλληνες, να την υπερασπιστεί. Δεν γίνεται σε αυτή την χώρα να ανεγείρονται μεγαλοπρεπή Τζαμιά για να τιμήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων, και να θάβουμε κάτω από τόνους αδιαφορίας την δική μας Ιστορία και Πολιτισμό. Όσο για τα απαιτούμενα χρήματα, ακόμα και με την σημερινή οικονομική συγκυρία είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος τους (αν όχι όλα) θα μπορούσε να βρεθεί από δωρεές Εφοπλιστών, Ελλήνων της διασποράς, Τοπικών φορέων, απλών Ελλήνων και Ξένων πολιτών κ.α. με την προϋπόθεση να πειστεί όλος ο κόσμος ότι τα χρήματα δεν θα σπαταληθούν αλλά, θα γίνει κάτι καλό, νόμιμο και αξιοπρεπές. Αυτό είναι και η μεγάλη πρόκληση.Παρακαλώ για τα δικά σας σχόλια - προτάσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: