Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΤΗΣ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ", ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Την καταγραφή του στοιχείου της – εθνικής καταγωγής – στην απο­γραφή πληθυσμού που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αλβα­νία το προσεχές έτος (2011) στηρί­ζει η ελληνική κυβέρνηση, προκει­μένου να διαμορφωθεί σαφής αριθ­μητική εικόνα για το μέγεθος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο νότιο τμήμα της χώρας.


Παράλληλα, η Αθήνα αιτεί να υπάρξει κατα­γραφή των περιουσιών των ελληνικής καταγωγής Αλβανών πολιτών στις «νότιες ακτές της Αλβανίας».

Η αποτύπωση των δύο αυτών δεδομένων, όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει την καταγραφή των ποι­οτικών και ποσοτικών στοιχείων της ελληνικής μειονότητας και τη χαρ­τογράφηση των μειονοτικών περιο­χών, καθώς το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει ως «μειονοτικές» όλες τις περιοχές στις οποίες κατοικούν ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας.
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρ­κεια κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο αναπληρωτής, Υπουργός Εξωτερι­κών Δ. Δρούτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΛΑΟΣ ανέπτυξε τους άξονες πολιτικής της Αθήνας στο ελληνικό μειονοτικό αίτημα στην Αλβανία. Οπως ανέ­φερε ο κ. Δρούτσας: ”Η ισχυρή και διαρκής οικονομική παρουσία της Ελλάδος στην Αλβανία και τα σημα­ντικά αναπτυξιακά προγράμματα που εκεί χρηματοδοτούμε συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών κατάλ­ληλων για τη συγκράτηση των ομογενών μας στις εστίες τους, που αποτελεί τη βασική κατευθυντήρια γραμμή της πολιτικής της Αθήνας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «στο ερώτηματολόγιο που προετοιμάζεται από τις αλβανικές αρχές έχει συμπεριληφθεί το ερώτημα για την εθνική καταγωγή, που αποτελεί μόνιμο αίτημα της μει­ονότητας». Ωστόσο, ενώ η καταγραφή του στοιχείου της εθνικής ταυτότητας δεν φαίνεται να ενοχλεί τα Τίρα­να το αίτημα για απογραφή των περιουσιών στις νότιες ακτές της Αλβανίας, περιλαμβανομένης και της περιοχής της Χειμάρρας (το αλβανικό κράτος δεν την αναγνωρί­ζει ως μειονοτική περιοχή), προκα­λεί αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα συνχρηματοδοτείται από τον ΟΑΣΕ και την ελληνική κυβέρνηση.
Δημοσίευμα της εφημερίδας ”Squip” αναφέρεται στις δηλώσεις Δρούτσα, τονίζοντας ότι είναι αποκαλυπτικές των προθέσε­ων της Αθήνας έναντι της Αλβανίας. “Οφείλουμε να αντιληφθούμε τις προθέσεις όχι μόνο της σημερινής σοσιαλιστικής κυβέρνησης των Αθη­νών, η οποία πριν από λίγες ημέρες πήρε σαφή θέση στο θέμα (καταγραφής περιουσιών και πληθυσμού), μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. αλλά και ολόκληρου του πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα, που ενθαρρύνει την ανάληψη ειδικής διπλωματικής πρωτοβουλίας για την προώθηση αυτού του αιτήματος», αναφέρει η εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι με νόμο του αλβανικού κράτους (ν. 7501/1991), μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα, ήταν δυνατή η επιστροφή μόνο μέρους των εκτάσεων που ανή­καν σε δικαιούχους πριν από τη δήμευση τους, ενώ η διαχείριση καλ­λιεργήσιμων εκτάσεων (ανήκαν στο κράτος επί καθεστώτος Χότζα) πέρα­σε στους τοπικούς δήμους (όπως στην περίπτωση της Χειμάρρας), χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν απο­δοθεί στους νομίμους καλλιεργητές τους.

ΝΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ – ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: