Aιτία οι δηλώσεις του για τη σύνδεση ειρηνευτικών αποστολών με γερμανικά οικονομικά συμφέροντα.
Όπως και η εκστρατεία στην Τροία έγινε για την Ωραία Ελένη...
Με δάκρυα στα μάτια, με φωνή που έτρεμε από συγκίνηση και με τη σύζυγό του Εύα Λουίζ στο πλευρό του, ο Χορστ Κέλερ, ένατος πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας, ανήγγειλε χθες, στα παλαιά ανάκτορα Bellevue στο Βερολίνο, την παραίτησή του, γεγονός πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία του τόπου. Ποιο ήταν το κρίμα του εξαιρετικά δημοφιλούς προέδρου, για το οποίο δεχόταν επί ένα δεκαήμερο καταιγισμό επικρίσεων από μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου, από συνταγματολόγους και από τον Τύπο;
Στις 22 Μαΐου, κατά την πτήση της επιστροφής του από σύντομη παραμονή στο Αφγανιστάν, ο κ. Κέλερ διέπραξε σοβαρό γλωσσικό ατόπημα, συνδέοντας τη συμμετοχή του ομοσπονδιακού στρατού σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό με τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα.
«Θεωρώ ότι σύντομα θα γίνει απολύτως κατανοητό στην κοινωνία ότι μια μεγάλη χώρα σαν τη δική μας, προσανατολισμένη στο εξωτερικό εμπόριο, άρα εξαρτημένη από αυτό, πρέπει να έχει επίγνωση ότι σε έκτακτες περιπτώσεις οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας. Δηλαδή, της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων με εξάλειψη του κινδύνου της περιφερειακής αστάθειας, επιζήμιας για το εμπόριο, τις θέσεις εργασίας, το εισόδημά μας», είχε πει ο κ. Κέλερ.
«Λυπάμαι που οι θέσεις μου επί ενός τόσο σημαντικού εθνικού θέματος παρερμηνεύτηκαν, εμφανίζομαι να στηρίζω επιχειρήσεις του ομοσπονδιακού στρατού, που δεν έχουν συνταγματική κάλυψη, αποστερούν το αξίωμα από τον προσήκοντα σεβασμό. Ανακοινώνω την άμεση παραίτησή μου, ευχαριστώ εκείνους που με περιέβαλαν με εμπιστοσύνη στη Γερμανία και στήριξαν το έργο μου», είπε χθες ο κ. Κέλερ, «ο πρόεδρος χωρίς πολιτικό δίχτυ ασφαλείας», κατά την Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο Χορστ Κέλερ, που μόλις είχε συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του, αν και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ήταν ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που δεν προερχόταν από την πολιτική ελίτ. Ηταν οικονομολόγος που υπηρέτησε σε πολλά αξιώματα και χρημάτισε διευθυντής του ΔΝΤ μεταξύ 2000 και 2004. Τότε επελέγη ως υποψήφιος για την προεδρία από τους Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθερους Δημοκράτες, που πίστευαν ότι θα νικούσαν στις εκλογές του 2005. Αυτό δεν συνέβη, επακολούθησε ο μεγάλος συνασπισμός της κυρίας Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κέλερ μιλούσε ανοιχτά, το 2008 είχε χαρακτηρίσει «τέρας» το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή τη φορά η «δική του αλήθεια» χτύπησε ευαίσθητες χορδές. Εως ότου Ομοσπονδιακή Συνέλευση -Κάτω Βουλή και αντιπρόσωποι των 16 κρατιδίων- εκλέξουν τον αντικαταστάτη του, χρέη προέδρου θα εκτελεί ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ανω Βουλής, Γενς Μπέρνσεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου