1,53 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣΤΟ 2009
ΣΤΑ ΥΨΗ έχουν εκτοξευθεί οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσµίως, καθώς έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία για να φτάσουν τα 1,53 τρισεκατοµµύρια δολάρια το 2009, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας για τη Διεθνή Ειρήνη, SΙΡRΙ, η οποία δίνεται σήµερα στη δηµοσιότητα. Παρά την οικονοµική κρίση, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2009 κατά 5,9% σε σχέση µε το 2008.
Οι Ηνωµένες Πολιτείες παραµένουν η χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα για την άµυνά της µε το µερίδιό της στην αύξηση των δαπανών παγκοσµίως να φτάνει στο 54%. Ακολουθεί η Κίνα, θέση την οποία διατηρούσε και στην περσινή κατάταξη, ενώ τρίτη είναι η Γαλλία. Η µεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες, πάντως, παρατηρείται στην Ασία και την Ωκεανία.
Ψηλά και η Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσµίως στις εισαγωγές οπλικών συστηµάτων, ενώ ο βασικότερος προµηθευτής της είναι η Γερµανία.
Σύµφωνα µε εκπρόσωπο του SΙΡRΙ, η παγκόσµια ύφεση επηρέασε ελάχιστα τους αµυντικούς προϋπολογισµούς ακόµη και εκείνων των χωρών που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την κρίση. «Για τις µεγάλες και τις µεσαίες δυνάµεις, όπως είναι οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία, οι στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν µακροπρόθεσµη επιλογή, την οποία δεν εγκαταλείπουν ούτε σε δύσκολους καιρούς», επεσήµανε ακόµη ο Σαµ Πίρλο Φρίµαν. Σχετικά µε το πυρηνικό οπλοστάσιο, το SΙΡRΙ εκτιµά ότι περίπου 8.100
πυρηνικές κεφαλές θα µπορούσαν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγµή από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ. Οι 2.000 από αυτές θα µπορούσαν να εκτοξευθούν «µέσα σε µερικά λεπτά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου