Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Οι "Αθλιοι" μας απειλούν ότι θα μας στείλουν τον Σφακιανάκη!

M. Σφακιανάκης Επικεφαλής τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος : Οι μόνοι που δεν κυνηγάμε τα blogs είμαστε εμείς. Κάθε χρήστης είναι εν δυνάμει blogger. Είναι ότι καλύτερο έχουμε για την ελευθερία της έκφρασης.

Αυτό το μήνυμα λάβαμε και το δημοσιεύσαμε
3:32 μ.μ. (Πριν από 40 λεπτά)
Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ...":
ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ ΠΑΝΤΩΣ...
ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ "ΑΠΟΨΕΙΣ" ΑΚΡΙΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΑΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ.
ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ... ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ "@RMY@LERT" XAXAXA.
ΟΝΤΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ.
ΤΟΝ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΤΟΝ ΞΕΡΕΤΕ?? ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ..

Σας παραθέτουμε συνέντευξη του Υποδιευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κύριου Σφακιανάκη Εμμανουήλ,από το news24gr.blogspot.com

Αστυνομικές επιχειρήσεις ακόμα και σε χώρες του εξωτερικού για τη σύλληψη ατόμων που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας προαναγγέλλει μέσω της συνέντευξή του ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης. Ο ίδιος θεωρεί ζήτημα χρόνου την ποινική δίωξη όσων “κατεβάζουν” δωρεάν από το διαδίκτυο αρχεία μουσικής ή βίντεο και αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία του δέχεται καθημερινά καταγγελίες ιδιωτικών εταιρειών που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων.
Σύμφωνα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών....

750.000 χρήστες του διαδικτύου αναζητούν κάθε στιγμή υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ποια η έκταση του προβλήματος συγκεκριμένα στην Ελλάδα;
Από 2004 έχουν συλληφθεί 250 άτομα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια τα επόμενα βήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση του φαινομένου;
Μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι Ελληνικές αρχές και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορούν να πραγματοποιούν διεθνείς επιχειρήσεις διώκοντας και παραδίδοντας στις αστυνομικές αρχές των άλλων χωρών παιδόφιλους που βρίσκονται εκτός των Ελληνικών συνόρων.
Πόσο εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας της παιδικής πορνογραφίας;
Σύμφωνα με στοιχεία της Ε. Ε. ανέρχεται σε 250 δις ευρώ.
Τι δυνατότητες παρέμβασης έχετε σε περιπτώσεις που η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με παιδοφιλικό περιεχόμενο γίνεται από συνδέσεις που αντιστοιχούν σε χώρους εργασίας και όχι "οικιακούς" υπολογιστές;
Οι εταιρείες που απασχολούν υπαλλήλους και τους εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να θωρακιστούν με ειδικά προγράμματα λογισμικού ώστε να μην μπορεί ο υπάλληλος να εισέρχεται σε site και να κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε παράνομο υλικό στα ηλεκτρονικά αρχεία εταιρείας και δεν μας υποδείξουν τον δράστη, τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει ήδη από το 2008, την ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες - υπεύθυνοι κατά νόμο της εταιρείας.
Η Γαλλική κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ποινική δίωξη όσων "κατεβάζουν" από το διαδίκτυο μουσική και ταινίες δίχως να πληρώνουν. Ποιο το καθεστώς που ισχύει στη χώρα;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται να “κατεβάζεις” ταινίες ή τραγούδια. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν δικαιολογούν άρση απορρήτου. παρανομούν, δίχως όμως να έχουμε δικαίωμα να προχωρήσουμε σε άρση απορρήτου για την αποκάλυψη της ταυτότητάς και την ποινική τους δίωξη. Υπάρχει βέβαια μια γνωμοδότηση από τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά πλην όμως η γνωμοδότηση είναι γνωμοδότηση.
Δεν υπάρχει πίεση από τις εταιρίες προς αυτή την κατεύθυνση;
Από τη στιγμή που η Γαλλία έθιξε το ζήτημα, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Τα εκατομμύρια που χάνονται, είναι πολλά και οι πιέσεις από τις εταιρείες τεράστιες.
Έχετε κατηγορηθεί ότι ασκείτε έλεγχο σε Blogs πλήττωντας την ελευθερία του μέσου. Τι απαντάτε;
Οι μόνοι που δεν κυνηγάμε τα blogs είμαστε εμείς. Κάθε χρήστης είναι εν δυνάμει blogger. Είναι ότι καλύτερο έχουμε για την ελευθερία της έκφρασης. Πλην όμως σε περιπτώσεις που οι διαχειριστές υποπέφτουν σε κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις τότε η νομοθεσία δικαιολογεί άρση απορρήτου.
Πρόσφατα εκλάπησαν αρχεία από ιδιωτικές εταιρείες και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Είναι οι Ελληνικές εταιρείες εκτεθειμένες σε τέτοιου είδους απειλή;
Οι μεγάλες εταιρείες κάνουν σοβαρές επενδύσεις, δαπανούν ωστόσο τα λιγότερα χρήματα στην ασφάλεια των πληροφοριακών τους συστημάτων. Ας μην προκαλεί εντύπωση λοιπόν ότι με αυτή την νοοτροπία είναι εντελώς ξεκρέμαστες απέναντι και σε ένα μαθητευόμενο χάκερ.
Δεν είναι συνάντηση του κινδύνου που διατρέχουν τα χρήματα που θα επενδύσουν στην ασφάλεια;
Στη χώρα μας καταγράφονται αρκετές επιθέσεις από, ξένους κατά κύριο λόγο χάκερς. Έχουμε καθημερινά καταγγελίες για deface σε εταιρείες. Έχουμε φτάσει σε σημείο να δέχεται τράπεζα επίθεση και ο υπεύθυνος ασφαλείας να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και να απευθύνεται για βοήθεια σε εμάς. Τότε όμως είναι πλέον αργά γιατί δεν έχει μηχανισμούς να εγκλωβίσει ίχνη που θέλουμε. Δεν είμαστε μάγοι. Βάσει στοιχείων που βρίσκουμε μετά από επίθεση οδηγούμαστε στους δράστες.
Με τις προαναγγελίες αυτοκτονιών στο διαδίκτυο τι συμβαίνει;
Πλησιάζουμε τα 75 κρούσματα. Κάθε υπόθεση προκαλεί συναγερμό στην υπηρεσία. Ενημερώνουμε εισαγγελέα, συντάσσουμε δικογραφία, κινητοποιούνται ψυχολόγοι Η υπηρεσία έχει σώσει αρκετά παιδιά από τα οποία έχουμε εισπράξει τις καλύτερες ευχές.
Τελικά ελευθερία και ασφάλεια συνυπάρχουν στην περίπτωση του διαδικτύου;
Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν ασφαλή πλοήγηση, να προστατέψουμε πολίτη από τους κινδύνους που πιθανόν διατρέχει..


Δεν υπάρχουν σχόλια: