Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Κύριε ΑΝΥΕΘΑ , τι λέτε;

ΑΝΥΕΘΑ: Παραδέχεται πως "το ωκεανογραφικό εβρίσκετο εκτός χωρικών υδάτων" και μυστηριωδώς δηλώνει για το Αιγαίο πως "παίζουμε σε ένα γήπεδο που δεν το ορίζουμε"!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης είναι μαζί μας. Κύριε Μπεγλίτη γεια σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο, κ. Κοττάκη, καλό μήνα να έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μήνα. Δεν ξέρω κατά πόσο καλά μπήκε αυτός ο μήνας για το Πεντάγωνο. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε ενασχόληση με τα της Αττικής, Αβέρωφ, Πολεμικά Μουσεία, αλλά τώρα μπήκατε σε άλλα πιο βαθιά νερά, με το περίφημο Τσεσμέ, το οποίο σουλατσάρει απ’ ότι μαθαίνουμε εκεί ανοιχτά της Σαμοθράκης και μέσα σε χωρικά ύδατα ελληνικά, δεν ξέρω.
Τι έχετε διαπιστώσει με την αποστολή του πλοίου Πολεμιστής; Επιχείρησαν κ. Μπεγλίτη να κάνουν έρευνα μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε απ’ το Πολεμικό Ναυτικό και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το ωκεανογραφικό εβρίσκετο εκτός χωρικών υδάτων. Αυτό είναι σαφέστατο και μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Βεβαίως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκεί είναι το θέμα, το οποίο διαχειριστήκαμε με τον πιο ψύχραιμο τρόπο στις συνθήκες που βιώνουμε, χωρίς να πάμε σε μια κατάσταση κλιμάκωσης, μιας έντασης που ενδεχομένως να την ήθελε ή να την επιζητούσε η τουρκική πλευρά δια της αποστολής του ωκεανογραφικού στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά γίνανε χθες όμως. Αυτά που μας περιγράφετε γίνανε χθες, αλλά έχουμε και συνέχεια σήμερα. Χθες κάνατε τα διαβήματά σας, απεσύρθη κλπ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνονται τα διπλωματικά διαβήματα στην Άγκυρα, μέσω της Πρεσβείας μας, υπάρχουν όλοι οι αναγκαίοι χειρισμοί γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Πάντα όμως με προσοχή, να μην παίζουμε σε ένα γήπεδο που δεν ορίζουμε εμείς τους κανόνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μη δημιουργήσουμε ένα μείζον θέμα ίσως εκ του μη όντος. Αλλά είναι εκ του μη όντος; Σας ρωτώ. Είπατε εκτός χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τι σημαίνει αυτό για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από άποψη εθνικής σοβαρότητας του θέματος;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κάθε τέτοιο περιστατικό είναι αντικειμενικά σοβαρό και με την αναγκαία σοβαρότητα το διαχειριζόμαστε ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όμως πρωτεύει σε αυτή τη συγκυρία τα θέματα αυτά, αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, να τις διαχειριζόμαστε με πολιτικό τρόπο, προκειμένου να μην πάμε σε μια κατεύθυνση που ενδεχομένως θα ήθελε να μας σπρώξει η τουρκική πλευρά.
Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και η αναγκαία αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και καθαρό μυαλό για την ανάλυση αυτών των περιστατικών, καταδικαστέων από κάθε πλευρά. Χρειάζεται από την πλευρά μας προσοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, για να μην παίξουμε όπως είπα και προηγουμένως, σε ένα γήπεδο που δεν το ορίζουμε, δεν ορίζουμε τους κανόνες. Και αυτό έχει πιστεύω τη σημασία του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε, με συγχωρείτε πάρα πολύ για να το καταλάβω. Τι εννοείτε ότι δεν ορίζουμε τους κανόνες. Τους ορίζουν οι Τούρκοι; Με ποια έννοια;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εννοώ να μην αντιδρούμε σε μια πρόκληση, χωρίς να έχουμε με ψύχραιμο τρόπο αναλύσει τα δεδομένα, χωρίς να γνωρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας που στοχεύουν οι Τούρκοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλύστε τα. Δεν καταλαβαίνω όμως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν καταλαβαίνω αυτό που λέτε χωρίς να ορίζουμε τους κανόνες. Πάει να πει ότι παίζουμε σε ξένο γήπεδο; Δηλαδή σε γήπεδο τίνος αυτή τη στιγμή;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εννοώ κ. Πάικο ότι απ’ την τουρκική πλευρά πολλές φορές - και το γνωρίσαμε αυτό και το γνωρίζετε και εσείς-, υπήρξαν προκλητικές ενέργειες, ενέργειες προβοκάτσιας, για να τεστάρουν ή για να σύρουν την ελληνική πλευρά σε μια αντιπαράθεση ή σε μια σύγκρουση, με όρους που εμείς δεν τους ορίζουμε ή δε θα θέλαμε να τους ορίσουμε σε αυτή τη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και αυτή κύριε Υπουργέ η ενέργεια προβοκάτσια;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μας προβληματίζει, όπως μας προβληματίζουν πάρα πολλές συμπεριφορές της τουρκικής πλευράς, οι οποίες είναι σε ευθεία δυσαναλογία και αναντιστοιχία με αυτά που δηλώνουν ρητορικά η πολιτική τουρκική ηγεσία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Ερντογάν. Δηλαδή ανάμεσα στη θεωρία και ανάμεσα στις ρητορικές δηλώσεις και στην πράξη, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση που οφείλει η ίδια η τουρκική πλευρά να την καλύψει με έργο, με πράξεις, με συγκεκριμένες συμπεριφορές που θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν επιτρέπετε, τι σας απάντησε, τι απάντησε η τουρκική κυβέρνηση με βάση την πληροφόρηση που έχετε στα διαβήματα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν γνωρίζω την απάντηση ακόμα γιατί το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Μέσα στην ημέρα θα έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα των αντιδράσεων της τουρκικής πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το σκάφος κάνει έρευνες;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού που διαθέτουμε, η όλη του συμπεριφορά επιβεβαίωνε ότι ήταν εκεί για να κάνει κάποιες έρευνες. Εξετάζουμε τι είδους έρευνες έκανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο γι’ αυτό το θέμα. Επειδή την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία δήλωση του Υφυπουργού περιβάλλοντος του κ. Μανιάτη κ. Υπουργέ, που έλεγε ότι υπάρχει πετρέλαιο στο Βόρειο Αιγαίο και το ελληνικό δημόσιο δεν απεμπολεί το κυριαρχικό του δικαίωμα και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν έρευνες, υπάρχει ενδεχόμενο, υπάρχει βούληση της ελληνικής κυβέρνηση με βάση την πληροφόρηση που έχετε, να αρχίσουμε έρευνες εκεί βόρεια, όπου και στο παρελθόν το ’87 υπήρξε αντιδικία; Νομίζω κοντά στη Θάσο, στο θρακικό πέλαγος.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η κυβέρνησή μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε όλες τις μορφές, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνών με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν απεμπολούμε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και σε αυτό τον τομέα. Άρα, κινούμαστε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, προφανώς παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος αυτού. Να σας ρωτήσω, ένα θέμα που είχε προκύψει πρόσφατα, όχι τελευταία-τελευταία, αυτή η κόντρα που είχατε, αντιπαράθεση που είχατε με τις εταιρείες, τις βιομηχανίες για τα αντισταθμιστικά των εξοπλισμών, κατέληξε; Πού κατέληξε; Τα βρήκατε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά, σε σχέση με την ρύθμιση αντισταθμιστικών ωφελημάτων παλαιών συμβάσεων αμυντικών εξοπλισμών για τη χώρα μας. Υπήρξαν πάρα πολλές συμβάσεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν αυτή τη στιγμή ολοκληρωθεί, χωρίς να έχουν δοθεί ανταποδοτικά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Άλλες δε λόγω του θεσμικού πλαισίου που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, παρόλο ότι είναι ενεργές συμβάσεις, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ώστε να έχουν όφελος οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Επειδή έχω την ευθύνη και την αρμοδιότητα σε αυτά τα θέματα, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά, για να κλείσουμε αυτό το θέμα, γιατί θα είναι επ’ ωφελεία των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας μας. Όταν λέω επ’ ωφελεία εννοώ, σε κύκλο εργασιών, σε αναπτυξιακή προοπτική αλλά και σε θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή οι ρήτρες θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που γνωρίσαμε τα τελευταία 5 χρόνια και το οποίο στεκόταν πολλές φορές εμπόδιο στην ομαλή υλοποίηση συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η διατύπωση που κάνατε πριν, μας άφηνε να καταλάβουμε ότι θα βάλετε πολύ νερό στο κρασί σας για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, για κοινωνικούς λόγους κλπ. κλπ. Δεν είναι ότι είναι κακό αυτό, απλώς θέλουμε να ξέρουμε που πάει η ιστορία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Πάικο σπεύδω να σας διορθώσω για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, επειδή κινούμαστε σε ένα χώρο εξαιρετικής ευαισθησίας και βεβαίως ένα χώρο της εθνικής άμυνας, φορτισμένο για πολλά χρόνια με δυσπιστία. Καθόλου νερό στο κρασί μας, σε σχέση με τη διαφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δε λέω ως προς αυτό.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με σεβασμό της νομιμότητας, με καθαρούς όρους και κανόνες απέναντι στις αμυντικές βιομηχανίες και βεβαίως απέναντι στις ξένες αμυντικές εταιρείες, οι οποίες είχαν υπογράψει συμβάσεις εξοπλισμών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα έλεγα το αντίθετο. Μαζί με τη διαφάνεια, εμείς υπερασπιζόμαστε και την αποτελεσματικότητα. Γιατί βεβαίως καλή είναι η διαφάνεια, καλή είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από αποτελεσματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δε βάζετε κ. Υπουργέ νερό στο κρασί σας, τι λέτε γι’ αυτές τις αποκαλύψεις για το κόστος, πόσο μας κόστισαν τα υποβρύχια στα ναυπηγεία εκεί όπου φαίνεται ότι τα έχουμε πληρώσει ο κούκος αηδόνι. Έγινε χθες το βράδυ θέμα μέχρι και σε σατιρικές εκπομπές, ότι γύρω στα 400 εκατ. δολάρια – αν θυμάμαι καλά το νούμερο – καπέλο πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να κατασκευαστούν υποβρύχια ή άλλα τα οποία δεν τα χρειαζόμαστε ή τα αγοράσαμε, όπως τα «χόβερ» αυτά τα περίφημα.

Θα προχωρήσετε περισσότερο σαν κυβέρνηση; Δεν ξέρω τι αρμοδιότητα έχει το Άμυνας συγκεκριμένα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σωστά θέτετε το ερώτημα, γιατί όλα αυτά τα ζητήματα γύρω απ’ τα οποία υπάρχει μια έντονη φιλολογία, πρέπει να ξεκαθαρίζονται, να μην υπάρχουν σκιές και γκρίζες ζώνες. Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω, γιατί οι καιροί είναι πονηροί, ότι είναι συμβάσεις παρελθόντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς, το διευκρίνισα. Το διευκρίνισα απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά είναι ΠΑΣΟΚικές συμβάσεις κατά μείζονα λόγο όμως. Παρελθόντος μεν, πράσινης αποχρώσεως δε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συμφωνώ απολύτως, γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τα κείμενα είναι εδώ, οι συμβάσεις είναι εδώ. Έχουν συγκεκριμένη χρονολογία. Όμως σε κάθε περίπτωση, εγώ, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θέλω να σας πω ότι είναι συμβάσεις του παρελθόντος.

Εμείς απ’ την πρώτη στιγμή με τον κ. Βενιζέλο, δώσαμε εντολή και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στέλνοντας ό,τι στοιχεία έχουμε, διευκολύναμε τον ΣΔΟΕ να κάνει όλους τους αναγκαίους ελέγχους, να ξετινάξει όλα τα στοιχεία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει αλήθεια γύρω απ’ αυτά τα γεγονότα.

Δε δεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει η όποια σκιά για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμερα και για λόγους εθνικού συμφέροντος και για λόγους προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προσωπικής σας πολιτικής τιμής, αλίμονο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω να καταλήξουμε όπως ξεκινήσαμε. Τι έχετε να πείτε για τους συναδέλφους σας κ. Μπεγλίτη οι οποίοι πάσχουν, μάλλον τρέφονται με εξαφανιζόλ το τελευταίο διάστημα και δεν υπάρχουν στα τηλεοπτικά δίκτυα να υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ βλέπω τους συναδέλφους μου, όλοι, ο καθένας στο χώρο αρμοδιότητας και πολιτικής ευθύνης, να δίνει μεγάλες μάχες. Εγώ εκφράζω και όχι μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και έξω, με κάθε ευκαιρία και την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση σε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σήμερα στο κοινωνικό μέτωπο, με δύσκολες αποφάσεις, επώδυνες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει περάσει και από το Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Μπεγλίτης και απαντάει ωραιότατα διπλωματικά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Απαντάω με ειλικρίνεια. Είναι ανάγκη να επιδείξουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μεταξύ μας, να στηρίξουμε αυτή την επώδυνη διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου. Πιστεύω πάντα, χωρίς να πιστεύω σε μονόδρομους, ότι είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε, για να μπορέσει η χώρα να βγει απ’ αυτή την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ να είστε καλά. Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: