Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«Αλτ» από τοπικές κοινωνίες σε κλείσιμο στρατοπέδων

Κλείνουν κέντρα νεοσυλλέκτων και εννοποιούνται στρατόπεδα

Αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των στρατοπέδων για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ο αριθμός τους είχε αυξηθεί δραματικά, την ώρα που οι στρατιώτες αλλά και οι ένστολοι μειώνονταν.
Για το υπουργείο η περικοπή των κέντρων είναι θέμα ανάγκης, αλλά οι τοπικές κοινωνίες πιστεύουν ότι η περιστολή στρατοπέδων είναι πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες. Ηδη από τον Ιανουάριο του 2010 ανεστάλη η λειτουργία του 563ου τάγματος στη Νιγρίτα, του 505ου τάγματος στον Βόλο και του 221ου τάγματος στη Λέσβο. Τον Μάιο αποφασίστηκε να αναστείλουν τη λειτουργία τους το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη και το 541ο τάγμα στη Ρόδο.

Είχε αποφασιστεί και η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Αρτα, η οποία όμως, ύστερα από πιέσεις της αυτοδιοίκησης, αλλά και των στρατιωτικών γιατρών, ανακλήθηκε.Το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο, το οποίο βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Π. Μπεγλίτη, δεν βρίσκεται μέσα στον άμεσο σχεδιασμό περικοπής των Κέντρων, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός είχε δηλώσει ότι θα ξεκινήσει την περιστολή των στρατοπέδων από την περιφέρειά του.

Στο πλαίσιο μείωσης των δαπανών αναμένεται να μετασταθμεύσει και η 34 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από τα Γιαννιτσά στην Ασσηρο.

Η μονάδα αυτή βρίσκεται διασπαρμένη σε τέσσερις περιοχές (Γιαννιτσά, Σκύδρα, Ασσηρο και Πολύκαστρο) και με τη μεταφορά της σε πολυδύναμο στρατόπεδο που διαθέτει χώρους εκπαίδευσης θα εξοικονομηθούν αρκετοί πόροι. Το ίδιο αναμένεται να γίνει σύντομα σε όλες τις Ταξιαρχίες.

Πάντως, το ΓΕΣ σχεδιάζει την ενοποίηση όλων των Κέντρων Εκπαίδευσης σε έξι πολυδύναμα Κέντρα, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εκπαίδευσης και να μειωθούν οι δαπάνες.

Το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός Κέντρου Εκπαιδεύσεως χωρητικότητας περίπου 900 θέσεων ανέρχεται περίπου στα 660.000 ευρώ.

Ι. Ηλιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: