Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΣΦΗΝΑ ΜΠΗΚΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΣΕ ΡΕΥΝΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

ΣΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ

ΤΟΝ ΧΑΒΑ τους στο Αιγαίο συνεχίζουν οι Τούρκοι, χωρίς να νοιάζονται αν οι προκλήσεις τους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η νέα πρόκληση της Αγκυρας αφορά αμφισβήτηση ελληνικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε θέματα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στο Αιγαίο και συνοδεύτηκε με πτήση πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο κέντρο του Αρχιπελάγους.

Το περιστατικό που έχει ορισμένα κενά από πλευράς Τουρκίας εξελίχτηκε ύστερα από ενημέρωση του ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) στις 11.45 από το αντίστοιχο τουρκικό για περιστατικό βύθισης αγνώστου πλοίου, στη θαλάσσια περιοχή 7 ναυτικών μιλίων βόρεια των νησίδων Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο. Η ενημέρωση του τουρκικού Κέντρου Συντονισμού έγινε, όπως αναφέρθηκε, προφορικά από κυβερνήτη αεροπλάνου του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία. Εικάζεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να ήταν μαχητικά.

Καθώς το σημείο του υποτιθέμενου ναυαγίου ήταν στα διεθνή ύδατα αλλά εντός του FΙR Αθηνών όπου η Ελλάδα ασκεί αρμοδιότητα ενεργοποιήθηκαν αμέσως 4 ελληνικά μαχητικά και άρχισαν έρευνες στις 12.05. Εσπευσαν επίσης ένα πορτογαλικό δεξαμενόπλοιο που ήταν στην περιοχή, ένα ελληνικό μεταγωγικό C-130, δύο ελικόπτερα Super Ρuma από Ελευσίνα και Χίο, η φρεγάτα «Σαλαμίς» (που ήταν βορειοδυτικά), ένα ελικόπτερο και πλωτά του Λιμενικού, ενώ συνεχής ήταν η συνεργασία ΓΕΕΘΑ- Λιμενικού.

Οι έρευνες είχαν αρνητικά αποτελέσματα, ενώ μία και πλέον ώρα αργότερα έφθασαν στη δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ περιοχή Ερευνας- Διάσωσης δύο τουρκικά ελικόπτερα Gugar. Τα τουρκικά ελικόπτερα δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων και στις προσπάθειες επικοινωνίας και συντονισμού και κινήθηκαν μόνα τους, μη θέλοντας να αναγνωρίσουν την ελληνική αρμοδιότητα και δημιουργώντας συνθήκες «μη ελεγχόμενων» πτήσεων. Κατά την πτήση τους τα τουρκικά ελικόπτερα Gugar- που αναγνωρίστηκαν από τα ελληνικά μέσα- έκαναν υπέρπτηση των νησίδων Καλόγεροι.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αναλυτικά η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: