Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Βρέθηκαν 120 κιλά από τα κλεμμένα εκρηκτικά της Παλώδιας


Καρπούς απέδωσαν οι πολυήμερες έρευνες της Αστυνομίας, αφού αργά το βράδυ βρέθηκε μεγάλη ποσότητα των κλαπέντων εκρηκτικών από το στρατόπεδο της Παλώδιας στη Λεμεσό.

Η κλαπείσα εκρηκτική ύλη εντοπίστηκε σε περιοχή μεταξύ Ομόδους και Βάσας Κοιλανίου, όπου γίνονταν σαρωτικές έρευνες εδώ και δυο μέρες.
Τα εκρηκτικά βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε σφραγισμένο και καλά καμουφλαρισμένο πάνω σε δόμη, με κλαδιά, βαρέλι, σε χωράφι της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρέθηκαν 120 από τα 175 κιλά εκρηκτικών που είχαν κλαπεί.

Εικάζεται ότι τα 52 κιλά που υπολείπονται πουλήθηκαν, όπως φημολογείτο έντονα τις τελευταίες μέρες, σε ανθρώπους του υποκόσμου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις υπόπτων.

Χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο συνεδρίασε για τρίτη μέρα, διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις από τους οκτώ υπόπτους που παρουσίασε ενώπιόν του η Αστυνομία, αναφορικά με την κλοπή των εκρηκτικών.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι τέσσερις δεν συνδέονται με την υπόθεση της κλοπής.

Για τους άλλους τέσσερις το δικαστήριο εξέδωσε διατάγματα τετραήμερης προσωποκράτησής τους μόνο για τα αδικήματα που αφορούν την κατοχή ενός περιστρόφου, μιας χειροβομβίδας, σφαιρών και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων, και όχι για την ανάμιξή τους στην κλοπή των εκρηκτικών.

Δεν κατηγορήθηκαν για τα εκρηκτικά

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Αστυνομίας, αφού, όπως ανέφερε η δικαστής, οι ανώνυμες πληροφορίες που κατείχε η Αστυνομία και σύμφωνα με τις οποίες ενέπλεκαν τους υπόπτους στην υπόθεση της κλοπής, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η δικαστής ανακοίνωσε ότι οι υπόλοιποι τέσσερις θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την Τρίτη, αφού η Αστυνομία, μετά από ανώνυμη πληροφορία, βρήκε στην κατοχή τους όπλα και εκρηκτικές ύλες.

Οι τέσσερις που αφέθηκαν ελεύθεροι αντιμετώπιζαν τα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξης αποθήκης του στρατοπέδου, κλοπής εκρηκτικών, παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τέσσερις, θα παραμείνουν υπό κράτηση γι' ακόμη τέσσερις ημέρες μόνο για τα αδικήματα που αφορούν τα παράνομα αντικείμενα που βρεθήκαν στην κατοχή τους, δηλαδή όπλα και εκρηκτικές ύλες.

Τα αντικείμενα αυτά εντοπίστηκαν από την Αστυνομία μετά από ανώνυμη πληροφορία.

Σύμφωνα με τη δικαστή, οι ανώνυμες πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν, εφόσον δεν συνδέουν τους υπόπτους με τα αδικήματα.

Η κράτησή τους θεωρήθηκε απαραίτητη από το δικαστήριο μόνο για περίοδο τεσσάρων ημερών, με το διάταγμα να έχει έναρξη ισχύος από την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος και υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Γεωργίου ανέφερε, ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι και οι οκτώ ύποπτοι παρακολουθούνταν για αρκετές μέρες από την Αστυνομία, μετά από ανώνυμη πληροφορία που τους φέρει να προσπάθησαν να πουλήσουν εκρηκτική ύλη PG2.

Οι συνήγοροι των υπόπτων υποστήριξαν ότι οι συλλήψεις διενεργήθηκαν για να ικανοποιηθεί το τρωθέν κύρος της Αστυνομίας, του στρατού και του κράτους, και αμφισβήτησαν την ανώνυμη πληροφορία.

Εξακολουθούν να παραμένουν υπό κράτηση

Χθες οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού γι' ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης και οι τελούντες ήδη υπό κράτηση δύο πρώτοι συλληφθέντες για την υπόθεση, ο 36χρονος διαχειριστής, υπεύθυνος των αποθηκών του στρατοπέδου και ο 35χρονος πυροτεχνουργός.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ανανέωση γι' άλλες τρεις ημέρες των διαταγμάτων κράτησης για τους δυο υπόπτους.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, μεταξύ των δύο στελεχών της ΕΦ και των οκτώ ατόμων υπάρχει πλήρης συνεργασία και συνδρομή στη διάρρηξη και κλοπή της αποθήκης, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο διαχειριστής της αποθήκης και ο πυροτεχνουργός του στρατοπέδου φαίνεται να είχαν συνεργαστεί με τους άλλους τέσσερις υπόπτους, για τη διάρρηξη της αποθήκης και την κλοπή.

Πειθαρχική έρευνα

Η Εθνική Φρουρά διεξάγει πειθαρχική έρευνα αναφορικά με την υπόθεση της κλοπής εκρηκτικών από το στρατόπεδο στην Παλώδια, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Βρισκόμαστε, είπε, στο σωστό δρόμο και αυτό σημαίνει ότι «δεν έχουμε πέσει έξω σε ό,τι αφορά τις αρχικές εκτιμήσεις, γύρω από τον τρόπο που έγινε η κλοπή και γύρω από τα πρόσωπα που πιθανόν να ενέχονται».

«Από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφάσισε την προσωποκράτηση των δύο στρατιωτικών, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Οι ανακριτές, είπε, γνωρίζουν και τα κίνητρα και την τύχη αυτών των εκρηκτικών, «γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά αυτά δεν είναι δημοσιοποιήσιμα». Ασφαλές συμπέρασμα, σημείωσε, μπορεί να βγει μόνο με καταθέσεις, οι οποίες θα είναι καταθέσεις παραδοχής.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, που φέρουν τα εκρηκτικά να έχουν σταλεί στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν «φήμες που κάνουν ζημιά», διότι αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και λειτουργούν εναντίον των ανακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: