Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκαν εκρηκτικά που είχαν κλαπεί από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς

Ερευνάται αν πυροδότησαν ποσότητα της εκρηκτικής ύλης

Βρέθηκαν στην Πάφο και οι υπόλοιπες 69 ράβδοι εκρηκτικών που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο της εθνικής φρουράς στην Παλώδια. Τα εκρηκτικά βρέθηκαν σε περιοχή νότια του χωριού Αγία Μαρινούδα, πλησίον του παλιού σκυβαλλότοπου. Οι ράβδοι εκρηκτικής ύλης ήταν τυλιγμένες σε νάιλον σακούλα και καλυμμένες από σωρό με πέτρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, οι οποίες σε αυτό το στάδιο δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία, ποσότητα από την κλεμμένη πλαστική εκρηκτική ύλη PG2, έχει πυροδοτηθεί από τα εγκληματικά στοιχεία, στα χέρια των οποίων περιήλθε. Ακόμα δεν είναι γνωστό πόσες απο τις 13 ράβδους έχουν πυροδοτηθεί, αλλά ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος απο τις 13 αυτές ράβδους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανακριτική ομάδα έχει ήδη εντοπίσει το σημείο στο οποίο πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά και έχει διενεργήσει αυτοψία σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ίχνη των δραστών. Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν για ένα απο τους ακόλουθους 2 λόγους. Είτε δοκίμαζαν τη δύναμη του στρατιωτικού υλικού που είχαν στα χέρια τους, ή το πιο πιθανό, φοβήθηκαν, ένιωσαν τον ανακριτικό κλοιό να σφίγγει γύρω τους, και κατέστρεψαν τα εκρηκτικά πυροδοτώντας τα, είτε μόνα τους, είτε δίπλα από άλλα τεκμήρια τα οποία ενδεχομένως να αποκάλυπταν τα ίχνη τους.

Όσον αφορά, τα υπόλοιπα εκρηκτικά που αναζητούνται και ενδεχομένως δεν έχουν πυροδοτηθεί, πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η αστυνομία κατέχει σημαντικές πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στον εντοπισμό τους...
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση τελούν υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα. Την παρασκευή θα οδηγηθουν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο αναμένεται να τους παραπέμψει σε απευθείας δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου για την υπόθεση.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι επιτεύχθηκε ένας εκ των δύο στόχων που ήταν ο εντοπισμός της κλαπείσας εκρηκτικής ύλης. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να εντοπισθούν και οι υπόλοιπες 13 ράβδοι που αναζητούνται.

«Μέχρι σήμερα», δήλωσε «έχουν εντοπισθεί συνολικά οι 187 από τις 200 ράβδους που είχαν κλαπεί. Όσον αφορά τους υπόπτους, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε πως δεν θα προκαταλάβει την έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο εντοπισμός σήμερα των 69 ράβδων από την εκρηκτική ύλη είναι πρόσθετο στοιχείο.

Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε πως τα νέα στοιχεία που προκύπτουν με τα ανευρεθέντα και τις επιστημονικές εξετάσεις, στις οποίες θα υποβληθούν, είναι αντικείμενο αξιολόγησης για να αποφασισθεί εάν θα οδηγηθούν οι ύποπτοι εκ νέου στο Δικαστήριο για ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης ή θα ζητηθεί η παραπομπή σε δίκη. «Επικρατέστερο σενάριο μετά και τη σημερινή εξέλιξη είναι να ζητηθεί η ανανέωση της κράτησης τους», δήλωσε.

Ο κ. Κατσουνώτος δήλωσε ακόμα, πως η Αστυνομία ευθύς εξαρχής είχε ενδείξεις για τον τρόπο δράσης των εγκληματιών, σαφείς ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την εκρηκτική ύλη. Ερωτηθείς εάν υπήρξε πώληση της εκρηκτικής ύλης, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν προέκυψε μαρτυρία για πώληση ή για αλλαγή χεριών στην κατοχής της, οπότε η όποια περαιτέρω τοποθέτηση είναι παρακινδυνευμένη. «Ως Αστυνομία ενώπιον μας έχουμε ισχυρές ενδείξεις που υποδηλούν ότι ακριβώς είχε συμβεί», είπε. Ερωτηθείς εάν έχει διαπιστωθεί το κίνητρο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι από τις μέχρι σήμερα ανακρίσεις δεν έχει εξακριβωθεί το κίνητρο των δραστών και επανέλαβε ότι οι ανακρίσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.


Yπ. Άμυνας: "Απο την αρχή δήλωνα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο"

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, για το αποτέλεσμα των ερευνών των κλιμακίων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς σε σχέση με τα εκρηκτικά.

«Από την αρχή δήλωνα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Οι έρευνες απέφεραν τα επιδιωκόμενα και επιθυμητά αποτελέσματα. Η υπόθεση βαίνει προς πλήρη εξιχνίαση», σημείωσε ο κ. Παπακώστα.Όπως εξήγησε «από τα 200 τεμάχια της κλεμμένης εκρηκτικής ύλης, έχουν ανευρεθεί τα 187 και ελλείπουν τα 13», προσθέτοντας πως «υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία και για την υπόλοιπη ποσότητα, για την οποία σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση από την Αστυνομία». Ανέφερε δε, πως «η πειθαρχική έρευνα που διεξάγει η Εθνική Φρουρά συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς». Εμείς θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο, όπως έχω δεσμευτεί να πράξω», τόνισε ο κ. Παπακώστας.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: