Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Ολοκληρώνεται η διακλαδική άσκηση Παρμενίων 2010

Ολοκληρώνεται σήμερα η εθνική διακλαδική άσκηση "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2010"

Πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων και διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.

Χθες η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησε ασκήσεις πυροβολικού και τεθωρακισμένων στο πεδίο βολής Αετός, έξω από την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, παρακολούθησε ρίψεις αλεξιπτωτιστών και κινήσεις μηχανοκινήτων τμημάτων.

Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενη από τη στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε ναυτική φάση της ασκήσεως η οποία περιελάμβανε - μεταξύ άλλων - βολές από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη, καθώς και αποβατική ενέργεια στη νήσο Δοκό, κοντά στη νήσο Ύδρα. Μάλιστα τετράδα μαχητικών αεροσκαφών εκτέλεσε βολές στο πεδίο βολής Καράβια.

Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον άψογο διακλαδικό συντονισμό και την επιτυχή εκτέλεση της άσκησης.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς, συμμετέχουν και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΘΑ - ΥΠΕΣΑΠΗΔ - ΥΠΟΙΑΝ - ΥΠΕΞ - ΥΠΠ - ΓΓ/ΕΕ - ΕΥΠ -ΥΠΑ - ΟΤΕ - ΕΑΒ - ΕΜΥ).

Σκοπός της ασκήσεως είναι:

α. Η δοκιμή της δυνατότητας των ΕΔ να αντιμετωπίσουν επί πραγματικής βάσης μια αιφνίδια κρίση.

β. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

γ. Η βελτίωση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των ΕΔ και των φορέων του πολιτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: