Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το Αιγαίο στο μενού των ελληνοτουρκικών

«Μικρό καλάθι» κρατάει η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο κ. Ερντογάν θα συμμετάσχει σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο και θα έχει συνάντηση με τον κ. Γ. Παπανδρέου .

Διπλωματικές πηγές απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακοινώσεις ιστορικής σημασίας κατά την επίσκεψη Ερντογάν, στην οποία θα συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παραδέχονται όμως ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο θα συνεχιστούν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό καθώς, όπως προσθέτουν, έχουν διαφανεί αρκετά ενθαρρυντικά σημεία που επιτρέπουν αισιοδοξία.

Επομένως οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κάνουν μία επισκόπηση όσων έχουν ως τώρα συζητηθεί σε αυτές, αλλά και των συμφωνιών που υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Πέραν όλων αυτών, όμως, είναι σαφές ότι τους τελευταίους μήνες διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Πότε είχατε δει στο παρελθόν δύο επισκέψεις τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα μέσα σε ένα εξάμηνο;» ρωτούν διπλωματικοί κύκλοι. Και επισημαίνουν ορισμένες ακόμη θετικές κινήσεις, όπως αυτή με την Παναγία Σουμελά.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό. Υστερα από αρκετό καιρό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών στο Αγαθονήσι, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν , συμβούλου του κ. Ερντογάν, περί άρσης του τουρκικού casus belli με αντάλλαγμα την παραίτηση της Ελλάδος από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη και οι δηλώσεις Ερντογάν περί μείωσης εξοπλισμών κρίνονται θετικές, αλλά «απαιτούνται αποδείξεις ότι εννοεί τα όσα λέει».
tovima.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΤΑΚΤΑ.....ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΙΝΕΙ!.....ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΟΝ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ....(ΠΑΡΑΔΙΝΕΙ)