Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Ξέφραγο αμπέλι» τα σύνορα στον Εβρο

Η τοποθέτηση ενός αγκαθωτού συρματοπλέγματος στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Εβρο είναι μία από τις ελάχιστες και ίσως η πλέον εφαρμόσιμη πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι κατά τη διάρκεια σειράς συσκέψεων σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη για το κύμα λαθρομετανάστευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χτες το μεσημέρι συνελήφθησαν στην περιοχή της Ορεστιάδας περίπου 200 λαθρομετανάστες, ενώ χτες το πρωί έφυγαν από τον Εβρο έξι λεωφορεία με μετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο.

Η ηγεσία του υπουργείου για άλλη μία φορά διαπίστωσε το πρόβλημα χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει λύση, ενώ διέψευσε οποιαδήποτε ελπίδα για ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό. Ζητήθηκε μάλιστα από τους αξιωματικούς να «ανταλλάξουν» οι υπηρεσίες αστυνομικούς, ώστε αυτοί που τα τελευταία χρόνια εργάζονται σε τμήματα συνοριακής φύλαξης κατά μήκος των συνόρων, να μεταφερθούν σε τμήματα με λιγότερο φόρτο εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές, η πρόταση για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος έγινε από ΕΛΑΣ και στρατό, προκειμένου να μειωθεί η είσοδος αλλοδαπών από την περιοχή μεταξύ Ν. Βύσσας - Καστανιών, ενώ από πληροφορίες προκύπτει ότι σε πρώτη φάση ακόμη και η Τουρκία αντιμετωπίζει θετικά το θέμα.

Το συρματόπλεγμα θα τοποθετηθεί σε μία περιοχή μήκους δώδεκα χιλιομέτρων και αξιωματικοί εικάζουν ότι πιθανότατα θα ανακόψει το κύμα λαθρομετανάστευσης, αλλά θα στρέψει τα κυκλώματα σε άλλα «δρομολόγια» μέσω του ποταμού Εβρου. «Πολλοί λαθρομετανάστες φτάνουν στο χερσαίο τμήμα, μας βλέπουν μπροστά τους να τους κόβουμε το δρόμο και αυτοί, αντί να φοβηθούν δίνουν ένα ''σάλτο'' και βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος. Πέφτουν πάνω μας και μας σπρώχνουν γνωρίζοντας ότι άμα μπουν στην Ελλάδα είναι αδύνατο να τους ξαναστείλουμε πίσω», αναφέρει αστυνομικός.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μόνο χτες έφυγαν από τον Εβρο έξι λεωφορεία του ΚΤΕΛ γεμάτα μετανάστες από το Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο, οι οποίοι καταγράφηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι έχοντας στα χέρια τους ένα έγγραφο που αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα. Τα πέντε από τα λεωφορεία κατευθύνονταν προς Αθήνα και το ένα προς Θεσσαλονίκη μεταφέροντας συνολικά 300 άτομα. Στο μεταξύ, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χτες το μεσημέρι είχαν συλληφθεί στην Ορεστιάδα περίπου 200 λαθρομετανάστες, ενώ από την αρχή του χρόνου οι συλλήψεις στην ίδια περιοχή ανέρχονται σε περίπου 26.000.

Τους παρατάνε στο ποτάμι

Παράλληλα, αξιωματικοί και συνοριοφύλακες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το χειμώνα θα μετράνε νεκρούς στις όχθες του Εβρου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πλέον οι Τούρκοι διακινητές στριμώχνουν τους λαθρομετανάστες σε πλαστικές βάρκες και τους αφήνουν να διασχίσουν μόνοι τους το ποτάμι. «Τους βάζουν σε πλαστικές βάρκες και τους αφήνουν να βγουν σε όποιο σημείο του ποταμού θέλουν. Οι διακινητές όμως μένουν στο τούρκικο έδαφος. Οσο ο καιρός ήταν καλός και το ποτάμι δεν είχε πολύ νερό ήταν σχετικά εύκολο να το διασχίσουν. Μόλις, όμως, ξεκινήσουν οι βροχές, το ποτάμι βαθαίνει, τα νερά γίνονται ορμητικά και καλύπτονται οι περισσότερες νησίδες. Φοβόμαστε ότι θα μετράμε πτώματα», εξηγεί συνοριοφύλακας που υπηρετεί στον Εβρο.

Εκανε... ρεκόρ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδα συνοριοφυλάκων εντόπισε πρόσφατα Τούρκο διακινητή, ο οποίος μέσα σε επτά λεπτά και 38 δευτερόλεπτα κατόρθωσε να περάσει 60 λαθρομετανάστες μέσα σε έξι πλαστικές βάρκες από την τουρκική πλευρά στην ελληνική. «Ο άνθρωπος έσπασε ρεκόρ. Είχε έτοιμες, φουσκωμένες τις πλαστικές βάρκες, φόρτωσε από δέκα άτομα σε καθεμία και τους άφησε να περάσουν απέναντι, ενώ ο ίδιος έφυγε ανενόχλητος», επισημαίνει αστυνομικός. Ο ίδιος τονίζει ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται και από την έλλειψη συνεργασίας με τις αρχές της γειτονικής χώρας. «Εχουμε περισυλλέξει πτώματα ακόμη και από την τουρκική πλευρά, γιατί δεν ενδιαφερόταν κανένας. Γνωρίζουμε ότι έγινε παράτυπα, αλλά δεν μπορείς να αφήσεις ένα νεκρό παρατημένο στις όχθες ενός ποταμού, άνθρωπος είναι και του αξίζει τουλάχιστον να ταφεί», αναφέρει συνοριοφύλακας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ/agelioforos.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μια βδομάδα το σύρμα θα έχει γίνει σουρωτήρι !!!!!! Η λύση είναι αλλαγή του νομικού πλαισίου για την παράνομη είσοδο στην χώρα , όχι απλώς να τους δίνουμε ένα χαρτί που να γράφει ότι σε ένα μήνα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αυστηρές ποινές που να τους πονάνε όχι να τους κάνουν να γελάνε!

Ανώνυμος είπε...

καποιος ομως πρεπει να παρει και μιζα
για το συρματοπλεγμα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑποιος ντοπιος απο Ορεστιαδα που εχει καταστημα με σιδηρικα χρωματα ας πουμε?????

Ανώνυμος είπε...

Όλα είναι θέμα χρημάτων. οι λαθρομετανάστες θα συνεχίζουν να έρχονται για να δικαιολογεί η κυβέρνηση τα χρήματα που παίρνει από την ΕΕ. Ας μας πει η κυβέρνηση που πραγματικά πάνε τα λεφτά για να καταλάβει και ο Ελληνικός λαός το παιχνίδι που παίζετε. Εδώ όμως ξέχασαν την λέξη διαφάνεια.