Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι αποκαλύψεις σε 10 φράσεις – κλειδιά

Τα Wiki leaks αναστατώνουν τον κόσμο των διπλωματών!

LE MONDE

«Πρέπει να κόψουµε το κεφάλι του φιδιού»
Η φράση αποδίδεται στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αµπντάλα, ο οποίοςπεριέγραψε µε αυτόν τον παραστατικό τρόπο την άποψη πουέχει για το Ιράν. Ο σαουδάραβας βασιλιάς δήλωνε επίσηςτον Μάρτιο του 2009 σε σύµβουλο του Λευκού Οίκου ότι «δεν µπορούµε να εµπιστευόµαστε τους Ιρανούς».

«Μαφιόζικο κράτος»
Σε τηλεγράφηµα αναφέρεται ότι ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς δηλώνει πως η «ρωσική δηµοκρατία έχει εξαφανιστεί» και ότι «η ρωσική κυβέρνηση είναι µια ολιγαρχίαπου διευθύνεται από τιςµυστικές υπηρεσίες». Σε άλλο τηλεγράφηµα αναφέρεται ότι η Ρωσία έχει γίνει σχεδόν «µαφιόζικο κράτος».

«Ο πιο φιλοαµερικανός από το ‘45»
Η αµερικανική πρεσβεία στοΠαρίσι σχολιάζει τους απότοµους τρόπους του γάλλου προέδρου απέναντι στους συνεργάτες του. Οι αµερικανοί διπλωµάτες εκτιµούν πάντως ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι «ο πιο φιλοαµερικανός πρόεδρος από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο», ενώ η αµερικανική πρεσβεία παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές του από τον Μάιο του 2007 .

«Δεν έχουν βάθος»
Ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να υπολήπτεται ιδιαίτερα τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάµερον, ούτε και τον προκάτοχό του Γκόρντον Μπράουν. Από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, εξάλλου, ο Κάµερον κατηγορείται για «έλλειψη βάθους». Σύµφωνα µε τον Μάρβεν Κινγκ, το ίδιο πρόβληµα έχει και ο υπουργός Οικονοµικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσµπορν.

Ο «τρελός» πρόεδρος και η «νέα Ζιµπάµπουε»
Τον Σεπτέµβριο του 2009 γάλλος διπλωµάτης χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες «τρελό», ο οποίος θέλει να µετατρέψει «µία από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αµερικής σε νέα Ζιµπάµπουε». «Πραγµατικό µίσος» για τη «φασιστική χώρα»
Σύµβουλος του γάλλου προέδρου χαρακτηρίζει το Ιράν «φασιστική χώρα» και «φάρσα»την απάντηση του ιρανικού καθεστώτος στην πολιτική του αµερικανού προέδρου Μπαράκ Οµπάµα.Ο αιγύπτιος πρόεδροςΧόσνι Μουµπάρακ διακατέχεται από «πραγµατικό µίσος» για την ισλαµική δηµοκρατία.

Ο Ερντογάν «µισεί» το Ισραήλ
Ο τούρκος πρωθυπουργόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απλώς µισεί το Ισραήλ» γράφουν αµερικανοί διπλωµάτες σχολιάζοντας την έντονη αντίδρασή του στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα το 2008, ενώ κρίνουν την αντίδραση του Ερντογάν «συναισθηµατική, επειδή είναι ισλαµιστής».

Ο «εκκεντρικός» Καντάφι και η «αισθησιακή ξανθιά»
Οι αµερικανοί διπλωµάτες αντιµετωπίζουν ως µια γραφική περίπτωση τον ηγέτη της Λιβύης. Ο Καντάφι κρίνεται «εκκεντρικός» και «υποχόνδριος», ο οποίος είναι βέβαιο ότι «κάνει µπότοξ». Σε επίσκεψή του τον Σεπτέµβριο του 2009 στον ΟΗΕ παρατηρούν ότι συνοδεύεται συνεχώς από µια «αισθησιακή, ξανθιά ουκρανή νοσοκόµα».

«Εµπορος ναρκωτικών» ο αδελφός του Καρζάι
«∆ιεφθαρµένος και αναµεµειγµένος στο εµπόριο ναρκωτικών» στις νότιες περιοχές του Αφγανιστάν θεωρείται ο Αχµέντ Ουαλί Καρζάι, αδελφόςτου προέδρου του Αφγανιστάν Χαµίντ Καρζάι. Ο ίδιος ο αφγανός πρόεδρος κρίνεται «εξαιρετικά αδύναµος» µε σαφή κλίση στιςθεωρίες συνωµοσίας.

Οι διπλωµάτες και η «συλλογή πληροφοριών»
Η «περιέργεια» της Ουάσιγκτον για την ιδιωτική ζωή διάφορων ηγετών του κόσµου ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτµεντ να ζητήσει από το διπλωµατικό προσωπικό να δράσουν ως κατάσκοποι. Ζητούνται πληροφορίες για το «στυλ της δουλειάς και της λήψης αποφάσεων» του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: