Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Σκληρή κριτική Αποστράτων για Μετοχικό Ταμείο Στρατού

* Κάνουν λόγο για σχέδιο κατάρρευσης και όχι διάσωσης
* Αφήνουν και αιχμές ότι το ξεπούλημα θα γίνει σε αυτούς που «χρόνια εποφθαλμιούν» την περιουσία του Ταμείου

Τη σκληρή κριτική των Αποστράτων προκάλεσε το σχέδιο διάσωσης το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Χαρ. Σωτηρόπουλος, και το οποίο δείχνει να εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τουλάχιστον διεφάνη από τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού, Π. Μπεγλίτη, σε σχετικές ερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι απόστρατοι, απευθυνόμενοι... στον πρόεδρο του ΜΤΣ, υποστηρίζουν ότι αν όσα έγιναν γνωστά αποτελούν την ουσία του σχεδίου διάσωσης του Ταμείου, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και κατ' επέκταση «ολοκληρωτική κατάρρευση και ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων». Μάλιστα αφήνουν και αιχμές ότι το ξεπούλημα θα γίνει σε αυτούς που «χρόνια εποφθαλμιούν» την περιουσία του Ταμείου, που σημειωτέον δεν είναι και αμελητέα.

Στην επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο του ΜΤΣ η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Εμ. Σαρτζετάκης, Αξιωματικός Π.Ν. ε.α., τονίζεται με έμφαση ότι εάν οι δηλώσεις που έγιναν σχετικά με το σχέδιο διάσωσης αποτελούν την τελική πρόταση τότε «δυστυχώς και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο». Και αυτό διότι όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Στοχεύουν αποκλειστικά στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φέρουν το Ταμείο σε μία φαινομενική λογιστική ισορροπία εσόδων - εξόδων, η οποία με την ανυπαρξία μέτρων για ανάπτυξη και ενίσχυση των πόρων θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην ολοκληρωτική κατάρρευση και το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει, σε αυτούς που χρόνια τα εποφθαλμιούν!

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ΑΝΕΑΕΔ ζητούν να μάθουν το πλήρες σχέδιο εξυγίανσης αλλά και τα αληθινά αίτια που οδήγησαν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στη σημερινή κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του ΜΤΣ πρόσφατα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα μέτρα που έχει προτείνει για τη διάσωση του ταμείου, μεταξύ των οποίων είναι:

Η περικοπή του μερίσματος προς τους μερισματούχους κατά 15% το 2011 και ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του Ταμείου κατά 10% το 2012 (συνολικά 25%).

Η αύξηση κατά 1% των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΣ για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Η κατάργηση του επιδόματος θανάτου (15 μερίσματα που κυμαίνονται από τρεις έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ που λαμβάνει η οικογένεια του θανόντος δικαιούχου).

Η εναρμόνιση του μερίσματος προς τους δικαιούχους θανόντος στο 70%, σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό νόμο και κατά περίπτωση.

Η θέσπιση παραβόλου, π.χ. 5 ευρώ, υπέρ ΜΤΣ για έγγραφα που εκδίδει η αστυνομία, όπως διαβατήριο, άδεια κυνηγιού, άδεια παραμονής αλλοδαπού κ.λπ.

Η θέσπιση, π.χ., του 53ου έτους, ως ηλικιακού ορίου για την έναρξη της καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους, ώστε με δεδομένο ότι ο στρατιωτικός και ο αστυνομικός αποστρατεύονται σε μία ηλικία 50 έως 51 ετών, μέχρι τότε να «πριμοδοτούν» το ταμείο με ένα ποσό των 3.000 ευρώ ετησίως (για τους ανώτατους βαθμούς) είτε με εφάπαξ καταβολή και ανάλογη έκπτωση είτε σε ισόποσες δόσεις, είτε μετά τη συμπλήρωση του 53ου έτους, οπότε θα αρχίσει η καταβολή του, με ανάλογες κρατήσεις.

ΠΟΑΣΥ: «Ζητάμε εξυγίανση και συνάντηση με τους αρμόδιους»

Έντονα προβληματισμένοι για την πορεία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) είναι και οι αστυνομικοί μερισματούχοι του, οι οποίοι, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις στον «Ε» του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστου Φωτόπουλου, επιθυμούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το συντομότερο. «Μόλις πρόσφατα παραλάβαμε την αναλογιστική μελέτη που έγινε με δικές μας δαπάνες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και συνέχισε: «Έπειτα από εγκρίσεις από τον κύριο Βενιζέλο, μας δόθηκαν τα στοιχεία από το Ταμείο, παραδόθηκαν στο Πανεπιστήμιο και η μελέτη ολοκληρώθηκε. Σήμερα (Τετάρτη 17/11) ήρθαμε σε επαφή για να δώσουμε τη μελέτη τόσο στον υπουργό Άμυνας όσο και στο δικό μας, τον αρχηγό και το ΜΤΣ. Παράλληλα θα ζητήσουμε συνάντηση μαζί τους ώστε να γίνει αξιολόγηση της και θα προτείνουμε να συσταθεί επιτροπή στο δικό μας υπουργείο για να δούμε πώς θα καταλήξει η όλη διαδικασία ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει το Ταμείο. Εμείς θέλουμε να γίνει εξυγίανση του Ταμείου και να γίνει βιώσιμο».

Το αίτημα της σύστασης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων μας για να εξετασθούν τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης με στόχο την εξεύρεση λύσης ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η καταβολή των μερισμάτων, τόνισε εξάλλου και σε δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γιώργος Παπατσίμπας.

Ετοιμάζουν παρεμβάσεις στα υπουργεία

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών ετοιμάζουν απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τελικά υπάρχει πρόθεση ένταξης τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου ή αν τελικά θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός μισθολογίου που θα αφορά τους ίδιους και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ανησυχία είναι έκδηλη και από τα στοιχεία που καταγράφονται στις Ενώσεις προκύπτει πως θα χάσουν και άλλο μέρος των ετήσιων εσόδων τους.

Εν ενεργεία αξιωματικοί αναφέρουν στον «Ε» ότι στην περίπτωση που υπάρξουν και άλλες περικοπές θα ταραχθεί ο ιστός των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα λένε πως ήδη υπάρχει μπαράζ αιτήσεων για μεταθέσεις Αξιωματικών στους τόπους που διατηρούν μόνιμη κατοικία, αφού πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν οικογένειες που μένουν μακριά. Και αυτό διότι είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τα καταλύματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του «Ε» και προσθέτουν πως πλέον υπάρχουν υπαξιωματικοί που ζητούν να διαμένουν στα στρατόπεδα, ακόμη και στους θαλάμους που ζουν οι στρατιώτες. «Δεν κινδυνολογούμε», σημειώνουν οι αξιωματικοί που θέλουν για ευνόητους λόγους να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπογραμμίζοντας πως «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην περιλαμβάνουν προτάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των εσόδων τους». «Κάνουμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», λένε. «όμως κάποιος πρέπει να κοιτά την επόμενη ημέρα και όχι απλά να μας χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικούς για να δικαιολογούνται».
staratalogia.blogspot.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η καραμέλα με τις ηλικίες να σταματήσει,

... αλλιώς τι θα κάνετε θα πει κάποιος ;;;;

... "πολλά" , καθόσον έχουμε και τις απαραίτητες αντοχές (ευτυχώς ή δυστυχώς) απαντούμε εμείς !!!!!!!!!!!

Και επιτέλους το μνημόνιο είναι μία σύμβαση έτσι;;;;;

Γιατί να τη σεβαστούμε αν το κράτος πρώτα αυτό δεν σέβεται τις συμβάσεις του προς τους πολίτες του και μας τη φέρνει πισώπλατα!!!!!

Λοιπόν εμείς καλώς ή κακώς φάγαμε το αγγούρι και κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε από τη μεριά μας. Το ίδιο να κάνει και το κράτος.

Και εννοώντας κράτος ή υπηρεσία ή ή ή ..... ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιούς εννοούμε!!!!!!

Επίσης αδέλφια να μην έχετε καμμία εμπιστοσύνη ούτε στη δικαιοσύνη όπως δεν έχετε στους ¨Στρατηγούς" μας.

Οι μόνοι που πήραν αναδρομικά το 2010 και κράτησαν όλες τις αποδοχές τους ήταν όλοι οι της Βουλής και οι Δικαστικοί.
Αποδείξεις ;;;;;
Π/Υ 2010.

Αυτά για τώρα

Αι σιχτιρ!!!!!!!!!!!!!!