Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Στο τεστ του ΔΝΤ ισλανδικό σχέδιο για μείωση χρεών

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΑ ΠΛΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχει στα δημοσιονομικά της Ισλανδίας το σχέδιο της ισλανδικής κυβέρνησης να απαλλάξει μερικώς τα ισλανδικά νοικοκυριά από τμήμα των χρεών τους για στεγαστικά δάνεια. Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ τονίζει πως «οι συνομιλίες για την επόμενη δόση θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια η χορήγηση της δόσης θα τεθεί υπό την κρίση της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου, στα τέλη του 2010 ή τις αρχές του 2011».

Το θέμα αφορά τις συνομιλίες που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της Ισλανδίας, τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και αφορούν την έκταση των απαλλαγών που είναι δυνατόν να παραχωρηθούν στα ισλανδικά νοικοκυριά. Είχε προηγηθεί η κίνηση ομάδας εμπειρογνωμόνων που, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κοινωνική δυσφορία, παρουσίασαν έντεκα (11) προτάσεις, μεταξύ των οποίων και την απαλλαγή έως και του 15,5% των χρεών από στεγαστικά δάνεια.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ είχε μεταβεί στο Ρέικιαβικ, όπου και παρέμεινε μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εξετάσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανειακού προγράμματος της χώρας. Η τέταρτη δόση αφορά ποσό ύψους 163 εκατ. δολαρίων, τα οποία χρειάζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, που στα τέλη Οκτωβρίου ανέρχονταν σε 4,2 δισ. δολ. Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων του ισλανδικού δημοσίου έναντι πτώχευσης έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, τα CDS (Credit Default Swaps) έχουν υποχωρήσει στις 273 μονάδες βάσης από τις 674,6 στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων, αυτές προέβλεπαν μείωση των χρεών προς στεγαστικά δάνεια στο 110% της αξίας του εκάστοτε ακινήτου, ή τη σταδιακή μείωσή τους στο 90% της αξίας του ακινήτου. Παράλληλα προέβλεπαν την προοπτική να αγοράσει η κυβέρνηση τα στεγαστικά δάνεια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στη συνέχεια να τα μειώσει, αφού μεσολαβήσει μια διαδικασία διαιτησίας. Η Ισλανδή πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταντότιρ, και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναζητούν λύσεις για τα ισλανδικά νοικοκυριά που επλήγησαν πέρυσι από την κατά 20% μείωση του πραγματικού και του διαθέσιμου εισοδήματός τους, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους οι δανειολήπτες των οποίων το χρέος από το στεγαστικό δάνειο υπερβαίνει πλέον την αξία των ακινήτων τους. Εχουν προηγηθεί οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του προηγούμενου μήνα, όταν περί τις 8.000 Ισλανδοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και απειλώντας να το καταλάβουν ζητούσαν μείωση των χρεών τους.
/news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: