Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ήταν ο Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης!!

Με την Εθνική Άμυνα πότε θα ασχοληθείτε κε Μπεγλίτη;;;
Αν θυμάστε, είστε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας!
Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ.Π.Μπεγλίτη στο ΡΣ FLASH και στους δημοσιογράφους Γ.Σταματόπουλο και Γ.Κύρτσο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε ευθύς αμέσως στο σχολιασμό από τον Υπουργό Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημέρα σας κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Σταματόπουλε. Καλημέρα κ. Κύρτσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κ. Μπεγλίτη μου, αν έχανε ο Τατούλης, εσείς τι θα λέγατε σήμερα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πήγαμε καλά. Καταρχήν, να κάνουμε μια γενική παρατήρηση. Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, για την κυβέρνησή μας, αλλά και για την πολιτική μας ζωή. Επέρχεται μια ηρεμία. Ένα μέτωπο των αυτοδιοικητικών, περιφερειακών εκλογών κλείνει.

Υπήρξε ένα αποτέλεσμα ευθύνης, ισορροπίας και ηρεμίας γενικά στο πολιτικό μέτωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πώς το βγάζετε αυτό το συμπέρασμα; Με ρεκόρ αποχής, δυσαρέσκειας, με οριακές νίκες του ΠΑΣΟΚ έναντι μιας τραυματισμένης, λόγω της καραμανλικής περιόδου, Νέας Δημοκρατίας, πώς το βγάζετε αυτό το συμπέρασμα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, είπα ότι ήταν ένα αποτέλεσμα ηρεμίας, ένα ψύχραιμο αποτέλεσμα, που τελικά βοηθάει την πολιτική ζωή, το πολιτικό σύστημα, βοηθάει την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα μεγάλα. Με τα «μεγάλα» εννοώ τα οικονομικά και τα κοινωνικά.

Μέσα σ' αυτές τις αντίξοες, όπως τις περιγράψατε σωστά, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, πράγματι ήταν ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορώ να το χαρακτηρίσω αποτέλεσμα λογικής και ευθύνης του ελληνικού λαού. Με όλα αυτά που πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε, που πρέπει να δούμε στην πορεία για την εκλογική συμπεριφορά, για λάθη που έγιναν, για κάποια πράγματα που έπρεπε να κάνουμε διαφορετικά.

Όμως τώρα πιστεύω ότι σ' αυτή την ισορροπία, δημιουργείται μέσα από τις εκλογές ένα σύστημα ελέγχου και ισορροπιών που θα βοηθήσει την κυβέρνηση και αναπτύσσεται μια δυναμική ευρύτερων συναινέσεων, γιατί από την κοινωνία κατά την άποψή μου στέλνεται ένα μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εντάξει, συμφωνώ με την ανάλυσή σας, ότι είναι πιο σταθερή, πιο ενισχυμένη στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος, περισσότερο ενισχυμένη η κυβέρνηση. Από κει και πέρα όμως πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή τη λαϊκή διαμαρτυρία τη στιγμή που διαμαρτύρονται στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικής που τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο δεν μπορείτε να αλλάξετε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γι' αυτό είπα προηγουμένως, ότι πρέπει πλέον να ασχοληθούμε με τα μεγάλα. Τις μεγάλες προκλήσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με πρώτο θέμα τη συγκρότηση του νέου προϋπολογισμού, τη διαχείριση των προβλημάτων της τελευταίας χρονιάς και της υλοποίησης του μνημονίου. Η άποψή μου κ. Κύρτσο, κ. Σταματόπουλε, είναι ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε σ' αυτό το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σταθούμε λίγο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πριν πάμε και στα υπόλοιπα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί τι πιστεύετε ότι ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ; Τα καλά πρόσωπα, δηλαδή Καμίνης – Μπουτάρης; Η συνεργασία με Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγους Πράσινους; Το σύνολο; Ο μηχανισμός; Που δεν υπήρχε μηχανισμός; Πώς αξιολογείτε την εκλογή τους δηλαδή;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ήμουν, από την αρχή, από τους πιο ένθερμους και ισχυρούς υποστηριχτές αυτού του ανοίγματος στο χώρο της αριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς. Ήμουν, από την αρχή, υποστηριχτής αυτών των συνεργασιών. Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να επιφέρει μια ρήξη, θα έλεγα, όχι μόνο πολιτική, πολιτισμική και αισθητική σε χώρους που τα τελευταία 25 χρόνια τα μονοπωλούσε μια συγκεκριμένη αντίληψη.

Δε λέω μια δεξιά ή συντηρητική αντίληψη. Λέω μια συγκεκριμένη πολιτιστική, πολιτισμική αντίληψη γύρω από την πολιτική, γύρω από τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας, από πάρα πολλά θέματα που ορίζονται μέσα από αυτό που χαρακτήρισα πολιτισμική προσέγγιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτό γιατί το λέτε; Άλλη η προσέγγιση της κας Μπακογιάννη, άλλη του κ. Αβραμόπουλου, άλλη του κ. Κακλαμάνη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, μιλάτε για τη Θεσσαλονίκη, όπου συγκροτήθηκε ένα σύστημα εξουσίας, 25 χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τρίγωνο» το αποκαλεί ο Μπουτάρης. Δηλαδή Παπαγεωργόπουλος, Άνθιμος, Ψωμιάδης.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό ήταν δυστυχώς και με τις δικές μας αδυναμίες να ορίσουμε μια εναλλακτική πρόταση στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής, Βόρειας Μακεδονίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είχαν ορίσει, με έναν τρόπο κατά την άποψή μου καταθλιπτικό, μια πολιτική, πολιτιστική κυριαρχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια και οι δύο είχαν μαγιά, κ. Μπεγλίτη, γιατί από τις εκλογές του ΄09 για πρώτη φορά από το ΄81 το ΠΑΣΟΚ είχε προβάδισμα στις δύο περιφέρειες, Α’ Αθήνας και Α’ Θεσσαλονίκης.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έτσι είναι, κι αυτό είναι σημαντικό. Δείχνει τις αλλαγές, τις εξελίξεις μέσα στην κοινωνία, με τη σημαντική βοήθεια, εννοώ κοινωνική βοήθεια, των κινημάτων, της ίδιας της κοινωνίας, της αριστεράς, αλλά και των αυτόνομων κινημάτων.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το κόμμα μας, για την κυβέρνησή μας, να μιλήσουμε χωρίς αλαζονεία, με όρους ισοτιμίας, με όλα αυτά τα κοινωνικά κινήματα που αναδύθηκαν μέσα από την πορεία του χρόνου, μέσα από την κρίση, να ακούσουμε την εναλλακτική τους φωνή, την εναλλακτική τους προσέγγιση. Και πιστεύω ότι την επόμενη περίοδο, αναλύοντας και καλύτερα τα αποτελέσματα, θα βρούμε τρόπους στοίχισης, κοινού βηματισμού, με σεβασμό στην αυτονομία των υπολοίπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Μπεγλίτη, ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ο Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ?ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΝΕΚΕΝ.ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.