ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ, ΚΑΙ ΟΙ 2 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Οι πηγές μας αναφέρουν πως τουλάχιστον 10 περιστατικά με προβλήματα κυρίως καρκίνου (στελεχών του ΣΞ, αλλά και δυστυχώς παιδιών τους) περιμένουν να φύγουν για χειρουργική ή θεραπευτική αντιμετώπιση στο Εξωτερικό (κυρίως ΗΠΑ).
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον κόσμο της Υγειονομικής Περίθαλψης των στελεχών του ΣΞ και των μελών των οικογενειών τους στο εξωτερικό, θα περάσουμε στο δεύτερο θέμα, για το οποίο ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση επίλυσής του.
Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε στον τρόπο αντιμετώπισης των υγειονομικών περιστατικών (των ιδίων των στελεχών του ΣΞ ή/και μελών των οικογενειών τους), που νοσηλεύθηκαν στο εξωτερικό και που λόγω του επείγοντος, δεν ακολουθήθηκε η κανονική διαδικασία που διέπει το θέμα, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση περί κάλυψης των εξόδων νοσηλείας εξωτερικού δεν ελήφθη εγκαίρως και σύμφωνα με τα καθοριζόμενα.
Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (ΠΔ 432/83) δεν προβλέπει την εκ των υστέρων κάλυψη των εξόδων περίθαλψης, που προέκυψε κατά τη μετάβαση του ασθενή για νοσηλεία στο εξωτερικό εκτάκτως, χωρίς τη γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής (ΑΣΥΕ), άρθρο 15 παράγραφος 1α, του παραπάνω ΠΔ.
Όμως για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και για να είμαστε πιο ακριβής, αυτό αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος Γ7 του Νέου Κανονισμού Παροχών ΟΠΑΔ (Αρ. οικ. 2/7029/0094) του ΦΕΚ 213/17 Φεβ 2005. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος του Δημοσίου αποζημιώνεται κανονικά από τον Φορέα του και μάλιστα οι δαπάνες νοσηλείας που εγκρίνονται από το ΔΣ, μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 5πλάσιο των δαπανών που θα προέκυπταν, εάν ο ασφαλισμένος του Δημοσίου νοσηλευόταν στην Ελλάδα.
Από τα παραπάνω, γίνεται άμεσα αντιληπτό, πως η αναθεώρηση της ΠΔ 432/1983 κρίνεται τουλάχιστον επιβεβλημένη!!!! και μάλιστα, θα πρέπει αυτή να εναρμονιστεί με τον Κανονισμό του ΟΠΑΔ. Όμως, επειδή χθες αναφερθήκαμε στην άρνηση σύστασης Ταμείου Προνοίας στου ΣΞ - κατά τα πρότυπα του ΠΝ - από την ηγεσία του ΓΕΣ, η αναθεώρηση της παραπάνω Πάγιας Διαταγής δεν θα προσφέρει τίποτε ουσιαστικό, εάν ταυτόχρονα δεν συσταθεί και το Ταμείο Πρόνοιας. Κι αυτό γιατί:
«Σε πολλές περιπτώσεις, τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών του ΣΞ ή/και των μελών των οικογενειών τους, είναι δυσανάλογα της αποζημίωσής τους από το Δημόσιο. Αυτό οφείλεται, είτε λόγω του τιμολογίου του νοσηλευτικού ιδρύματος εξωτερικού – που συνήθως υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων δαπανών νοσηλείας εσωτερικού – είτε λόγω της μακροχρόνιας πολλές φορές νοσηλείας του στελέχους ή/και μέλους της οικογενείας του στο εξωτερικό».
Είναι φανερό, πως τα στελέχη που αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για νοσηλεία, θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ πιθανό, να απαιτηθεί να μείνουν εκεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ανάγκη ίδρυσης του Ταμείου Προνοίας του ΣΞ είναι ουσιαστικά ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, τον οποίο μάλιστα κάποιοι εσκεμμένα ή μη, είτε αγνοούν παραδειγματικά, είτε προσπαθούν να τον παρακάμψουν, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουν χρόνο για να διεκπεραιώνουν άλλες υποθέσεις……!!!!!
ΟΛΑ αυτά τα θέματα κ. Α/ΓΕΣ ρυθμίζονται από σχετικό νομικό πλαίσιο για τους άλλους Κλάδους, ενώ την ίδια στιγμή και επί δεκαετίες το ΓΕΣ που έχει και το περισσότερο προσωπικό, ΚΩΦΕΥΕΙ…… Γιατί λοιπόν τα στελέχη του ΣΞ να αντιμετωπίζονται – εκ του αποτελέσματος αυτό προκύπτει – ως υποδεέστερα των άλλων δύο Κλάδων; Τις πταίει; Ποιος περιμένετε να τα ρυθμίσει αυτά κ. Α/ΓΕΣ;
Αναρωτιόμαστε τελικά, μήπως τα στελέχη του ΣΞ αξίζουν μιας πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ αντιμετώπισης;
Οι αναγνώστες του Army Alert μπορούν να μελετήσουν τα έγγραφα που επισυνάπτονται, για να δουν πως τα στελέχη του ΣΞ, υπολείπονται κατά πολύ σε θέματα ΠΡΟΝΟΙΑΣ σε σχέση με τους άλλους Κλάδους!!!! Φυσικά, τους υπεύθυνους ξέρει που θα πρέπει να τους αναζητήσει η Πολιτική Ηγεσία και δεν αφορούν μόνο στην κεφαλή της ηγεσίας, αλλά και λίγο χαμηλότερα …….. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου