Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χότζας και οι καμήλες

Αφού ο Χότζας έκανε ότι του είπε ο μεγάλος Μουφτής και πήρε το στάβλο από τον προηγούμενο Χότζα που τον θεωρούσε ανίκανο, θέλησε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματά που βρήκε να έχει στάβλος. Άρχισε λοιπόν να φτιάχνει νέους νόμους για να τον διοικήσει καλλίτερα.

Ο πρώτος νόμος που έφτιαξε ήταν να αναγνωρίσει όλα τα γαϊδούρια που είχαν μπει και έτρωγαν κρυφά στο στάβλο, να τρώνε και να πίνουν πια χωρίς να φοβούνται κανένα, αλλά να έχουν και δωρεάν κτηνιατρική περίθαλψη γιατί τα λυπήθηκε τα καημένα.

Μετά για να φτάσει ο σανός, αλλά να μπορεί να πληρώσει και τους πιστωτές του, άρχισε να λιγοστεύει το ταΐνι (μερίδα σανού) στα γαϊδούρια, αλλά τα μουλάρια και κυρίως τα μεγαλομούλαρα συνέχισαν να τρώνε τον άμπακο σα μη τρέχει τίποτα. Τα γαϊδούρια όμως που θυμόντουσαν το τι τους είχε τάξει ο Γιορεντίν πριν γίνει Χότζας, θύμωσαν και δεν ήθελαν πια να δουλέψουν. Μάλιστα σε μια άκρη του στάβλου που ήταν πέντε γαϊδούρια και με τη μαμά τους έξι, ξεσήκωναν και τα άλλα να μη δουλεύουν και άρχισαν τις απεργίες. Απαγόρευαν τη δουλειά. Δε δουλεύουμε αν δεν αυξήσεις το ταΐνι. Βγήκανε στους δρόμους και φωνάζανε πως νόμος είναι αυτό που θέλει το μουλάρι. Στην άλλη άκρη του στάβλου ήταν μερικά γαϊδουράκια της ίδιας συνομοταξίας που πήρανε κι αυτά θάρρος και πότε τα μεν και πότε τα δε, κλείνανε τους γύρω δρόμους απ' το στάβλο και δεν αφήνανε κανένα περάσει. Μάλιστα στις πορείες που κάνανε ήταν μαζί τους και κάτι σκυλιά που φώναζαν γαπ, γαπ, γαπ και έτσι φώναζαν πια τον Χότζα, Γαπεντίν Χότζα.

Μερικά γαϊδουράκια που το παίζανε διεθνιστές και όχι πατριώτες, μαζέψανε και κάτι αδέσποτα γαϊδούρια και τα έβαλαν στο παχνί που τρώγανε οι δικηγόροι του στάβλου και ήτανε που ήτανε μπάχαλο εκεί μέσα τώρα απόγινε.

Έτσι ο στάβλος πήγαινε κάθε μέρα απ' το κακό στο χειρότερο και ο Γαπεντίν αναγκάστηκε να ζητήσει απ' όλους τους γειτόνους του να τον βοηθήσουν.

-Καλέ κύριε Χαχάμη μου σε παρακαλώ δε βοηθάς λίγο την κατάσταση να ξεμπλέξω απ' τα βάσανα που έβαλα στο κεφάλι μου με το να δεχτώ να πάρω το χοτζιλίκι και το στάβλο.

Οι διάφοροι χαχάμηδες μετά από πολλές αρνήσεις έδειξαν πως τον συμπονούν και πως θα τον βοηθήσουν, αρκεί να τους υπογράψει ένα μνημόνιο που θα δένει τα γαϊδούρια του στάβλου χειροπόδαρα μέχρι να πάρουν τα λεφτά που θα του δανείσουν και με αρκετά υψηλό επιτόκιο.

-Θα σου δώσουμε βρε Γαπεντίν το δάνειο που ζητάς μια και ανήκουμε στην ίδια φυλή, αλλά μαζί θα πάρεις και ένα ΔοΝηΤή να σε βοηθάει στη διαχείριση του στάβλου για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο πως θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας.

Έτσι ο Γαπεντίν δέχτηκε τους όρους των χαμάμηδων με τον ΔοΝηΤή να τον αντικαθιστά πλέον σε όλες τις δραστηριότητές του και τον Γαπεντίν Χότζα τον στέλνανε σε ταξιδάκια αναψυχής.

Θα μου πείτε, καλά και ο στάβλος τι έγινε;

Έ, ο στάβλος συνέχισε να παραμένει στάβλος, τα μεγαλομούλαρα συνέχισαν να τρώνε τον άμπακο και τα γαϊδούρια μοιράζονταν τον υπόλοιπο σανό με τα ξένα γαϊδούρια που είχαν μπει λαθραία στο στάβλο.

Δυστυχώς απ' ότι φαίνεται έρχονται και χειρότερα. Θα φέρουν και καμήλες, για το στάβλο λέω.

Θ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: