Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Λόγια για ν` ακουγόμαστε και όχι ουσία

Σωτ.Αθ.Μουντζούρης
Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ.) το καμπανάκι για την οικονομική δυσπραγία κτύπησε πολύ ενωρίς για τους 55.000 μερισματούχους Στρατιωτικούς και της τ.Χωρ/κής.

Με σημείωμα του Ταμείου, το έτος 2006 έγινε ενημέρωση σε όλους τους (τότε) συνταξιούχους-μερισματούχους του Στρατού και της τ.Χωρ/κής ότι «κάτι δεν πάει καλά» και το 2018 το Ταμείον θα είναι μείον, καταγράφοντας μάλιστα αρνητικό πρόσημο πολλών εκατομμυρίων δραχμών.
Η μόνη (σωστή) κίνηση της τότε Κυβέρνησης ήταν η το πάγωμα της ετήσιας αύξησης του μερίσματος και τίποτε άλλο. Αυτό δεν ήταν καθόλου αρκετό για την σωτηρία του ιστορικού ΜΤΣ. Οι συνταξιούχοι ,αν όχι όλοι, στην συντριπτική τους πλειονοψηφία τοποθετήθηκαν με αρνητικά σχόλια στην απόφαση εκείνη, απλά διότι είχαν συνηθίσει κάθε χρόνο σχεδόν να αυξάνεται το μέρισμά τους μέχρι και 18%,η δε απόφαση του παγώματος είχε και οικονομική συνέπεια στο εισόδημά τους.
΄Ισως ορισμένοι να θεωρούσαν ότι το Ταμείο τους αυτό ήταν «Χρυσοχοείο» αφού το μέρισμά τους υπερδιπλασιάσθηκε σε δέκα χρόνια και θα μπορούσε «εσαεί και χωρίς συνέπεια..» να χορηγεί τέτοιες αυξήσεις πέραν κάθε λογικής.
Τώρα όσον αφορά την διαχείριση (καλή ή κακή) την αξιοποίηση των πόρων,τα δανεικά και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων (μάλιστα οικοδομικών φιλέτων σε κάποιες περιπτώσεις) αντί πινακίου φακής, αυτό ήταν λεπτομέρεια για τους συναδέλφους μερισματούχους του ΜΤΣ., θεωρούσαν δε «απολύτως φυσικό» να πωλούνται περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκρίνεται το Ταμείο στην καταβολή των αυξημένων μερισμάτων και των ταμειακών υποχρεώσων (π.χ.ΒΕΑ-προικοδοτήσεις).
Εκείνοι δε που δεν ήθελαν να το πιστέψουν με τίποτε ότι το Ταμείο θα χρεωκοπούσε ήταν οι υψηλομερισματούχοι (οι λαμβάνοντες μέρισμα Υποστρατήγου και πάνω).

΄Όταν ήλθε η ώρα της κρίσης (και πάλιν) δεν στάθηκαν -ορισμένοι εκ των εκπροσώπων τους-στο ύψος των περιστάσεων. Ζητούσαν την διάσωση του Ταμείου,του καταχρεωκοπημένου Ταμείου «θαυματουργικώς»,ενώ παράλληλα «ζητούσαν» (με τον τρόπο τους) και πάλιν αυξήσεις.
Τελικά επιβλήθηκε η αύξηση 25% «πακέτο» (δηλ.σε όλους) χωρίς εξαίρεση ύψους μερισμάτων.΄Ενα παράδειγμα:Επιβάλλεται 25% κράτηση στην Χήρα που το μέρισμά της ΔΕΝ ξεπερνάει τα 100-140 ευρώ,η ίδια κράτηση και στην άγαμη θυγατέρα (αλλά )και στον ανώτατο βαθμό (Στρατηγό,Α/ΓΕΣ,Αρχηγό κλπ) που το μέρισμα φθάνει 450-500 ευρώ το μήνα (όσο σχεδόν η κατώτερη,κύρια σύνταξη του ΙΚΑ).

Επίσης, καμμία διαβάθμιση στην κράτηση στους παλιούς και νέους συνταξιούχους,σε εκείνους που έλαβαν ΟΛΑ αυτά τα χρόνια αύξηση έως και 159% και στους νέους που εξήλθαν της ενεργούς υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο σε εκείνους που αποστρατεύθηκαν από το 2005 ,τον χρόνο που είχε «παγώσει» η αύξηση του μερίσματος.

Τελικά,καθημερινά γράφονται άρθρα επί άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από συνταξιούχους στρατιωτικούς.Διαμαρτύρονται και ακούγονται διάφορες απόψεις-και καλώς λέγονται- αλλά στην ουσία ουδείς εισέρχεται.

Κανένας δεν αναφέρθηκε στον υπολογισμό των κρατήσεων,στην εκπροσώπηση του Ταμείου και στην Διοίκησή του και κανένας (μα κανένας απολύτως) δεν ανέλαβε κάποια ευθύνη τέλος πάντων!!

ΟΛΟΙ αυτοί οι στρατηγοί,που διοίκησαν το Ταμείο τα τελευταία 25 χρόνια δεν είδαν πουθενά καμία ευθύνη τους;
ΟΛΑ καλά και άγια;Σωστή η διαχείριση των πόρων και της περιουσίας του Ταμείου;
Σωστές (ολόσωστες) οι επιβληθείσες ετήσιες αυξήσεις του μερίσματος (12,15,17% κλπ…,που υπερδιπλασίασαν το μέρισμα σε 10 χρόνια) σε αντίθεση με εκείνες του επικουρικού Ταμείου που ΔΕΝ ξεπερνούσε κατ΄έτος την αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής (δηλ.την ετήσια αύξηση της κύριας σύνταξης); Ουδείς ευθύνεται που χρεοκόπησε το Ταμείο σε βάρος των εν ενεργεία συναδέλφων μας, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές με αβέβαιον το μέλλον του Ταμείου τους. Ποιός μπορεί να εγγυηθεί την σύνταξη (μέρισμα) των νέων συναδέλφων που κατετάγησαν από το 1990 και μετά αλλά και για της προικοδοτήσεις και τα ΒΕΑ που αφορούν τα παιδιά τους;

Όλα καλά,αφού ουσιαστική αντίδραση δεν υφίσταται.Εκπροσώπηση ουσιαστική δεν υπάρχει.Οι νέοι συνταξιούχοι (μικρής ηλικίας ,με εμπειορίες και γνώστες οικονομικών) που διαβιούν ..εν Αθήναις δεν υποβάλλονται στον κόπο να οργανώσουν σε ενιαία και υγιή βάση ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα αποστράτων.Ετσι ας μείνουμε όλοι απαθείς με τα απηρχαιωμένα καταστατικά τύπου «…Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΜΟΝΟΝ Ανώτατος Αξιωματικός» και άλλα τερτίπια για αποκλεισμούς νέων και ενδιαφερομένων συνταξιούχων Στρατιωτικών για το μέλλον των ασφαλιστικών τους και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
Είναι άδικον σε ένα σώμα 58.000 αποστράτων Στρατιωτικών,με πολλές γνώσεις,εμπειρία και πολλά προσόντα να μην υφίσταται υγιές,ενιαίο (επαναλαμβάνω ενιαίο),αδέσμευτο και ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα για να υποβάλλει προτάσεις και να εκφέρει απόψεις που να εκπροσωπούν το σύνολο των μελών του.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς ευθύνεται που χρεοκόπησε το Ταμείο σε βάρος των εν ενεργεία συναδέλφων μας, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές με αβέβαιον το μέλλον του Ταμείου τους.

Ποιός μπορεί να εγγυηθεί την σύνταξη (μέρισμα) των νέων συναδέλφων που κατετάγησαν από το 1990 και μετά αλλά και για της προικοδοτήσεις και τα ΒΕΑ που αφορούν τα παιδιά τους;

Ανώνυμος είπε...

...ΗΤΑΝ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ....ΧΟΧΟΧΟΧΟΟΧΟ

μπαμπα-στρουμφ είπε...

χαχανούλη των 7:02 μ.μ. μην πειράζεις τον μουτζούρη, γιατί θυμώνει ο γκρινιάρης και στενοχωρείται η στρουμφίτα. μπαμπα-στρούφ.

Ανώνυμος είπε...

Μην αγχώνεσαι αγαπητέ μου.
΄Οπου νάναι και θα δημιουργηθεί νέα Ομοσπονδία Αποστράτων Αστυνομικών, γιατί το "φασιστικής αντίληψης" και " διδακτορικής νοοτροπίας" γεροντίδιο Ισόβιος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας "Χωροφύλακας" Νικόλαος ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ,διαγράφει όποιον δεν του είναι αρεστός και υψώνει φωνή "ανεξαρτησίας" και "αξιοπρέπειας". Αλλά τα ανομήματά του θα τον βασανίζουν και στην άλλη του ζωή!!!
Αν δεν τα πληρώσει στην παρούσα, αφού πάντοτε υπάρχει Θεία Δίκη.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, το να λέει το Καταστατικό, ότι Πρόεδρος μπορεί να είναι "μόνο Ανώτατος Αξιωματικός"...τρώγεται!!!
Το να "λέει" όμως ότι υποψήφιος Πρόεδρος στην Παν. Ομοσπονδία Αποστρ.Αξιωμ. Σωμάτων Ασφαλείας ...μπορεί να είναι μόνο ο ......ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ!!!!!!!!!!!!! και όποιος άλλος "εκφράσει" την επιθυμία του να είναι ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ διαγράφεται με συνοπτικές διαδικασίες,που το πας; Το έχεις ξαναδεί; ΄Εχεις ξαναδεί ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΣΗ Δημοκρατία;
Και όμως συνέβη!!!
Ο Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.Νικόλαος Μπλάνης διεγράφη από την ΄Ενωση Αποστράτων Αθηνών, γιατί δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ;
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!!!