Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Στα... χαρακώματα για την εργασία αποστράτων

• ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ» ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
• Για διάκριση σε βάρος τους μιλούν οι στρατιωτικοί και φέρνουν για παράδειγμα, τη διαφορετική μεταχείριση των πιλότων της Ολυμπιακής από της πολεμικής Αεροπορίας

Με «όπλο» τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών, οι απόστρατοι απαντούν στην κυβέρνηση, καθώς βλέπουν άλλη μία δυσμενή αλλαγή να έρχεται στη ζωή τους και μάλιστα μέσω δημόσιας διαβούλευσης για το «Άρθρο 44» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορά την Απασχόληση Συνταξιούχων.

Το άρθρο 44, όπως είναι γνωστό, αφορά την... αναστολή της καταβολής των συντάξεων των απασχολούμενων συνταξιούχων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί απόστρατοι θυμίζουν πως η πρώτη «περιοριστική» πολιτική σε βάρος των αποστράτων ήρθε μέσα από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας, που εξεδήλωσε από νωρίς την πρόθεσή του να απαγορέψει την απασχόλησή τους σε εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει στις 14 Ιουλίου του 2010 πως «Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 διέπονται από το ισχύον σήμερα καθεστώς ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και ως προς το χρόνο καταβολής της σύνταξης. Αυτοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 υπάγονται στο νέο καθεστώς. Όμως, τα ηλικιακά όρια για τους στρατιωτικούς προσδιορίζονται με βάση τα 35 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Άρα, για κάποιον ο οποίος εισέρχεται στις παραγωγικές σχολές, το κρίσιμο έτος είναι το 53ο και στον κορμό του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα Συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί τα έτη για τους στρατιωτικούς στη διάταξη αυτή. Στη διάταξη, δηλαδή, που θέτει ένα ηλικιακό όριο για τη δυνατότητα να παίρνεις τη σύνταξή σου έχοντας και δεύτερη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα εάν κάποιοι έχουν βγει σε πολύ μικρή ηλικία, για κάποιο λόγο, στη σύνταξη και αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, δεν μας το έχουν θέσει το πρόβλημα αυτό. Αν το θέσουν, θα το δούμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, γιατί έχουμε λάβει μέριμνα για τους στρατιωτικούς και για τις ηλικίες των στρατιωτικών».

«Φωτιά» στην ιστοσελίδα

Στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης http://www.opengov.gr/minlab/?p-=1849&cpage=1#comment-1191, τα σχόλια των αποστράτων, και όχι μόνο, δίνουν και παίρνουν βάζοντας έτσι οι ίδιοι τα καυτά ζητήματα που τους απασχολούν σε πρώτο πλάνο. Σταχυολογώντας, ξεχωρίζουμε την ερώτηση που βάζει επισκέπτης της ιστοσελίδας και αφορά στη διαφορετική μεταχείριση, για παράδειγμα, των πιλότων της Ο.Α. από της Π.Α. Όπως λέει: «Γιατί ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί (πολύ πριν από την ψήφιση του Νόμου) θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την αναστολή της σύνταξής του ενώ ένας συνταξιούχος της Ολυμπιακής εξαιρείται από το Νόμο και έχει μόνο μείωση της σύνταξής του από 53 ετών και μετά. Πιστεύετε ότι ένας απόστρατος ο οποίος είναι 45 ετών είναι πολύ πιο πλούσιος ή ότι δεν έχει ανήλικα παιδιά και υποχρεώσεις;». Για διάκριση σε βάρος των στρατιωτικών κάνει λόγο και άλλο σχόλιο στη διαβούλευση που αναφέρει: «Στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό, εκτός ελαχίστων ειδικοτήτων, απαγορεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του οποιαδήποτε άλλη εργασία. Σε περίπτωση, δε, που εργασθεί παρανόμως, κινδυνεύει με την ποινή της απόταξης, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα σε όσες εργασίες επιθυμούν και μπορούν να εργασθούν. Ενώ με το προηγούμενο καθεστώς ο νομοθέτης είχε προβλέψει να άρει την αδικία που υφίσταται το παραπάνω προσωπικό, έστω και μετά την αποστρατεία του, ο νέος νόμος επιβάλει τη διάκριση αυτή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η διάκριση, όμως, δεν σταματά εκεί. Εξισώνει, μετά από μια μικρή χαριστική περίοδο δύο ετών, εκείνους που ούτε καν φαντάζονταν την εξέλιξη αυτή, βασίζοντας τη ζωή τους, αλλά και της οικογένειάς τους, στη δυνατότητα που τους έδινε ο νόμος του κράτους μας να εργασθούν μετά τη συνταξιοδότηση τους, με εκείνους που αποστρατεύονται μετά την ψήφισή του».

Και «μαύρη» εργασία

Ανάμεσα στα σχόλια, υπάρχουν βέβαια και απόψεις υπέρ της αλλαγής, αφού όπως αναφέρει, για παράδειγμα, μία ανάρτηση: «Κανένας συνταξιούχος Δημοσίου να μην εργάζεται με καμία εξαίρεση. Αρκετά πια!», ενώ για το ίδιο θέμα ένας απόστρατος αναφέρει την προσωπική του εμπειρία και μάλιστα με αριθμούς. Όπως λέει: «Είμαι αυτοαπασχολούμενος στρατιωτικός (Οικονομολόγος), με έναρξη επαγγέλματος (ΙΑΝ. 10) προ της ισχύς του άρθρου 10 του Ν.3865/2010 και έχω το δικαίωμα εργασίας δίχως αναστολή σύνταξης, έως την 31-12-2012, ως μεταβατική περίοδο. Δεν θα αναφερθώ θεωρητικά στη διάταξη, αλλά με πραγματικά οικονομικά στοιχεία 1 έτους, τα οποία δείχνουν την αναγκαιότητα εξαίρεσης των αυτοαπασχολουμένων από τους περιορισμούς εργασίας συνταξιούχων του Δημοσίου: Ενοίκια επαγγελματικής στέγης: 4.400,00 €, ΦΠΑ: 2.000,00 €, ΟΑΕΕ: 2.000,00 €, ΦΕ κέρδους: σύμφωνα με την κλίμακα.
Σε περίπτωση ισχύος της διάταξης και μετά την 31-12-2012, θα προβώ είτε σε παύση του επαγγέλματος ή σε μαύρη εργασία και ως εκ τούτου το Ελληνικό Δημόσιο και η αγορά θα χάσει τα παραπάνω έσοδα», ενώ άλλος συμπληρώνει: «Το μόνο που θα πρέπει να απαγορεύεται είναι κάθε είδους απασχόληση με την οποία ο συνταξιούχος του Δημοσίου ή ο απόστρατος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του και τις επαφές του, αθέμιτα, για ίδιον όφελος, θα πρέπει να απαγορεύεται ο απόστρατος να δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των Ε.Δ., ο εφοριακός να ασκεί τη λογιστική κ.ο.κ. Είναι παράλογο και αντισυνταγματικό να εμποδίζεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων οποιουδήποτε πολίτη, με σκοπό να συμπληρώσει το εισόδημά του».

Πολλοί απόστρατοι, πάντως, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια και για το μικρό διάστημα που κρατάει η διαβούλευση (από τις 28/3/2011 και ώρα 15.00 έως τις 7/4/2011 και ώρα 23.59), ενώ όσοι έχουν προλάβει να εκθέσουν τις θέσεις τους, συχνά εμμένουν και στην ανάγκη να υπάρξει μια άλλη ρύθμιση για όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι και πολλές φορές και εργοδότες αρκετών υπαλλήλων. Αρκετοί συμπληρώνουν πως δεν είναι δυνατόν να αποστρατεύονται από την υπηρεσία και να «τιμωρούνται» και από πάνω γιατί θέλουν να... δουλέψουν!

(Π+13 06/04/2011 - ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)
(Σ.Λ.)

4 σχόλια:

ΕΛ είπε...

Οι καργιόλιδες πολιτικάντηδες δικαιούνται από 10 δουλειές και παίρνουν 10 συντάξεις, όπως π.χ. ο ροφός, κατά την σύζυγο του, Μητσοτάκης. Εμείς οι άλλοι που μας κόψανε το 20% της σύνταξης, δεν δικαιούμαστε να συμπληρώσουμε το εισόδημα μας; Δεν θα πληρώνουμε εφορία γι' αυτό; Οι παλιομπινέδες οδηγούν εσκεμμένα τη χώρα σε χρεοκοπία οδηγόντας τους συνταξιούχους σε μαύρη εργασία άρα αφορολόγητη ή εργασία σε off shore.
Πότε επιτέλους θα εξισωθούμε με τους στρατιωτικούς γιατρούς και μουσικούς; Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά;
Όταν μας βρουν μπροστά τους θα κλαίνε αλλά θα είναι πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

Οι ευτραφείς συνήθως, διπλοπρόσωποι και αεριτζήδες πολιτικοί μας έχουν διαχρονικώς απωθημένα με τις ΕΔ.Σε αυτό βοήθησε και η δουλοπρέπεια ικανού αριθμού ανωτάτων αξκων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.Η εκτίμηση, ο σεβασμός,η δίκαιη αντιμετώπιση κερδίζονται και δεν χαρίζονται, ειδικά απο ανθρώπους σαν την μεγαλύτερη μερίδα των πολιτικών μας που θα πούλαγαν και τη μάνα τους για να κρατηθούν στην εξουσία και τα νόμιμα και άνομα προνόμιά της.

ΑΝΧΗΣ R.

Ανώνυμος είπε...

Οταν από τις 20000€ ετησίως μου κόβεις τις 3000€ εγώ ΠΩΣ θα τις αναπληρώσω? Αυτές οι 3000 ήταν η ετήσια δόση του στεγαστικού μου ταμείου.Από πού θα τα βγάλω αυτά τα χρήματα ρε φωστήρες? Από το βιβλιάριο καταθέσεών μου που έχει υπόλοιπο -0-.? ή από το εφάπαξ που έφυγε όλο για να σπουδάσω τα παιδιά μου ,και περιμένουν με τα χέρια σηκωμένα χωρίς δουλειά,αφού εδώ στην επαρχία για να δουλέψεις σερβιτόρος πρέπει να έχεις μέσον?
Εχετε ρημάξει την χώρα και την περηφάνεια του Ελληνα.Καταστρέφετε αργά και σταθερά τις οικογένειές μας.Νομίζετε θα πάει πολύ αυτό? Σας γελάσανε.Ο πέλεκυς έρχετε βαρύς στα κεφάλια σας,λιαν συντόμως...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΘΕΕ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΑΥΤΙ.