Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τρέχουν» οι µίνι επαγγελµατίες οπλίτες

Αρχισαν «προεγγραφές» στα στρατόπεδα µε εντολή του υπουργείου
Με τους ΕΕΦΟΠ η δαπάνη θα είναι µικρότερη και χωρίς δέσµευση για το µέλλον.
"Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτηµα απόλυσης", διαβεβαίωσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Προεγγραφές» στρατευµένων στον νέο θεσµό των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών έχουν αρχίσει στα στρατόπεδα και των τριών κλάδων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον στους νέους. Πρόκειται για µια νέα κατηγορία µίνι επαγγελµατιών οπλιτών, για τους οποίους ο νόµος ουσιαστικά προβλέπει παράταση της στρατιωτικής θητείας από 6 µήνες έως και 3 χρόνια µετά την απόλυση και οι οποίοι θα λαµβάνουν, σύµφωνα µε πηγή του υπουργείου Αµυνας, µια «ειδική παροχή» περίπου 700 ευρώ τον µήνα.

Πηγή του υπουργείου είπε ότι οι προσλήψεις των πρώτων Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών (ΕΕΦΟΠ) σχεδιάζονται για φέτος – τα επιτελεία πάντως είναι πιο συγκρατηµένα... Ηδη µε υπουργική απόφαση καθορίστηκαν τα προσόντα, η διαδικασία πρόσληψης, οι µεταθέσεις, οι άδειες κ.λπ.,ενώο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Αµυνας, η οποία βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, θα καθορισθούν σύντοµα οι παροχές τους».

ΚΑΙ ςΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Εκτός των υπηρετούντων µπορούν να ενταχθούν στον θεσµό και εκπληρώσαντες τη θητεία τους µέχρι 3 χρόνια από την απόλυσή τους και έως 30 ετών. Θα υπηρετούν δε και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Πρέπει να είναι κατηγορίας Ικανότητας «Ι 1» ή «Ι 2», να έχουν ύψος πάνω από 1,65 µ., να µην έχουν καταδικαστεί κ.λπ. Οι θέσεις θα προκηρύσσονται ανά έτος και ειδικότητα, και οι νέοι θα δηλώνουν πόσα 6µηνα θα µείνουν.

Η επιλογή θα γίνεται µε βάσητον χρόνο στην ειδικότητα. Η άδεια είναι 20 ηµέρες το 6µηνο, ενώ κατά τα άλλα έχουν υποχρεώσεις και δικαιώµατα οπλιτών θητείας. Αν πετύχουν σε διαγωνισµό για το ∆ηµόσιο µπορούν να διακόψουν. Στην απόφαση δεν ξεκαθαρίζεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς.

ΜΕΙΩςΗ ΠΡΟςΛΗΨΕΩΝ ΕΠΟΠ. Πάντως οι ΕΕΦΟΠ αναµένεται να αποτελέσουν µελλοντικά µεγάλη µερίδα «επαγγελµατιών» στρατιωτών καθώς, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η κατηγορία αυτή θα αντικαταστήσει σταδιακά και σε µεγάλο βαθµό τον υπάρχοντα θεσµό των ΕΠΟΠ. Οι τελευταίοι, όπως έχει πει ο υπουργός, θα προσλαµβάνονται µόνο για απολύτως απαραίτητες ειδικότητες «πρώτης γραµµής» ή θέσεις υψηλής τεχνικής και τεχνολογικής κατάρτισης. Το «κλειδί» φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι ΕΠΟΠ προσλαµβάνονται µε αρχικό µισθό περίπου 900-1.000 ευρώ υποχρεωτικά για 7 χρόνια, ενώ στη συνέχεια σχεδόν το 95% εξ αυτών µονιµοποιείται (φεύγουν µόνο όσοι θέλουν ή όσοι κριθούν, βάσει νόµου, ακατάλληλοι). Με τους ΕΕΦΟΠ η δαπάνη θα είναι µικρότερη και χωρίς δέσµευση για το µέλλον.

Πάντως για τους υπηρετούντες σήµερα ΕΠΟΠ «δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτηµα απόλυσης», διαβεβαίωσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
www.tanea.gr

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για τους υπηρετουντες εποπ,ο υπουργος ειχε απαντησει τα ιδια ακριβως και απο τις αρχες δεκεμβρη,που δυο τρεις δημοσιογραφοι εγραφαν περι απολυσεων εξαιτιας τροικας και το αναδημοσιευαν επι μηνες αδιασταυρωτα, ολα τα μπλοκς, πουλωντας επισκεψημοτητα.καποια οπως το αρμυ αλερτ, εδινε και συνεχεια,δημοσιευοντας αρθα με δικους του τιτλους,ερμηνευοντας οπως ηθελε τις απαντησεις του υπουργου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τιθεται κανενα θεμα απολυσης, για τους υπηρετουντες εποπ, δηλωσε ο υπουργος.Γιατι και να ηθελε μπορει να απολυσει, βαση του νομου εποπ?Ας βρεθει ενας νομικος να απαντησει αφου εχει διαβασει το νομο!

Ανώνυμος είπε...

οι ΕΠΟΠ προσλαµβάνονται µε αρχικό µισθό περίπου 900-1.000 ευρώ

πλακα μας κανεις??

Ανώνυμος είπε...

780 euro einai o protos misthos ton epop

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι του ΥΕΘΑ . Έχετε δοκιμάσει να εφαρμόσετε πολλές φορές αυτή την ...κοτσάνα (επειεικής χαρακτηρισμός) των ειδικών εφέδρων οπλιτών , ΟΒΑ , Βραχείας ανακατάταξης και όπως κάθε φορά τη βαφτίζατε . Ποτέ δεν πέτυχε . Δεν θα πετύχει ούτε τώρα . Για έναν πολύ απλό λόγο . Οι νέοι απελπισμένοι για δουλειά είναι , δεν είναι ηλήθιοι . Διότι με αυτά που λέτε για τετοιους τους περνάτε . Γιατί να μείνει για 700 (;;;;θαναι τοσα ; καθαρά ή μικτά ; ) ευρώ κάποιος όταν δεν ξέρει σε τι συνθήκες θα του τα δώσετε ; Θα κοιμάται εντός στρατοπέδου ή εκτός ; Κι αν εντός θα βγαίνει με δίωρη από τις 6 μέχρι τις 12 το βράδυ ; Κοινωνική ζωή = 0,00 . Για σχέσεις με το άλλο φύλλο δεν το συζητάμε ..(κι αν εσάς δεν σας πειράζει ρωτήστε ενα παιδί 20 - 25 χρονών , κ.κ. Βενιζελο - Μπεγλίτη και λοιποί φωστήρες). Κι αν μένει εκτός θεωρείτε οτι 700 € του φτάνουν για να ζήσει ; Σε νησί ή στον Έβρο; Ξέρεις κ. Υπουργέ ποσο πάει το ενοίκιο σ' αυτές τις περιοχές ; ΟΧΙ φυσικά !! Τι να σας οω !! Οτι ψάχνετε για μα...κες ;; Προσγειωθείτε και σοβαρευτήτε !!Με "αέρια" αυγά δε βάφονται μερες που είναι , απλώς βρωμάει !!!

Ανώνυμος είπε...

αυτοι που σκεφτηκαν αυτο το θεσμο μαλον ειδαν τον στρατο σαν οαεδ η σαν φιλανθρωπικο ιδρυμα.ετσι εξηγειται μ αυτα τα χρηματα νεοι, να μενουν 15 και 20 μερες μεσα,σκοπια και αγγαρεια,αφου πρωτα τα εχουν δει και σαν φανταροι,και να εχουν την ελπιδα οτι θα πετυχει ο θεσμος πονταροντας στην ανεργια και μονο.ο στρατος θελει επαγγελματιες με ηθικο και οχι απελπισμενους.μονο αποθηκες απο στρατοπεδα θα αδειασουν και τιποτα αλλο.

Ανώνυμος είπε...

προεκλογικα κατι μου λεει μετα απο 2 χρονια και με δεδομενο της αποτυχιας των ταλαιπορων και απελπισμενων εεφοπ,θα παρει ο στρατος εποπ, να εξυπηρετησει και τους ψηφοφορους της κυβερνησης και οπως παντα αντι να παρει μονο μαχιμες ειδικοτητες, θα περνει παλι οτι να ναι.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια ότι η τρόϊκα μας ζορίζει. Το Υπουργείο που "έχει τα γένια έχει και τα χτένια".
Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο, δεν βλέπω να ξαναπαίρνουν ΕΠΟΠ.
Τώρα απ' αυτούς που έχουν 1-2 χρόνια, θα πρέπει να μην κοιμούνται ήσυχα. Κάτι μαγειρεύουν. Δεν μπορεί κάθε λίγο να θέτουν θέμα ΕΠΟΠ. Αν η τρόϊκα σφίξει και άλλο τα λουριά όχι μόνο ΕΠΟΠ θα απολυθούν αλλά και μπολύ φοβάμαι και μόνιμα στελέχη.

Ανώνυμος είπε...

τοτε λεφτα για εφοπ που βρισκουν?η μηπως η διαφορα 200 ευρω στο μισθο απο τους εποπ, ειναι η φοφερη λυση εξοικονομησης χρηματων απο το στρατο?η τροικα δεν εχει να κανει με το στρατο και την αστυνομια.θα προτιμησουν να μην περνουν νοσοκομες απο να κοψουν στρατο.