Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, υπό τον διαρκή έλεγχο της Βουλής τίθεται όλο το σύστημα προμηθειών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, ενώ, παράλληλα, «διατηρείται και επεκτείνεται ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και εισάγονται «αυστηρότερες και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας».

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, «απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, αλλά και offshore, ενώ εισάγεται υποχρεωτική γνωστοποίηση όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους».

Επιπλέον, «ο ανάδοχος δεσμεύεται με ρήτρα ακεραιότητας η οποία προβλέπει ότι «απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης».

Ταυτόχρονα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «ορίζεται εφεξής αρμόδια για τη διαπραγμάτευση, σύναψη και παρακολούθηση όλων των συμβάσεων για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, είτε αυτές είναι κύριες, είτε συμβάσεις υποστήριξης».

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας στα εξοπλιστικά καθώς όπως επισημαίνεται, «ο χώρος των αμυντικών προμηθειών είναι διαχρονικά βεβαρημένος».

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη.
www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: