Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εμπλοκές εναέριου χώρου Αιγαίου

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τις εμπλοκές στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν:

Καταρχάς σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση του αριθμού των αναχαιτίσεων σε σχέση με το σύνολο των ιχνών που εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει το σχέδιο πτήσεως που προβλέπεται από τον ΙCΑΟ ή παραβιάζουν τον Ε.Ε.Χ. Το σύνολο αυτών των ιχνών αναχαιτίζονται και αναγνωρίζονται κατά πάγια πρακτική με την χρησιμοποίηση του απαιτούμενου αεροπορικού δυναμικού.

H Π.Α. λαμβάνει πάντοτε τα απαραίτητα μέτρα για τη συνεχή επιτήρηση του εναερίου χώρου και την αναχαίτιση αυτών που παραβιάζουν το εύρος των 10 ΝΜ του Ε.Ε.Χ. Αναλύοντας την τακτική κατάσταση στην περιοχή καθώς και τον τρόπο δράσης των τουρκικών Α/Φ σχεδιάζει τον προσφορότερο επιχειρησιακό τρόπο αντιμετώπισης/αντίδρασης.

Ο αριθμός των εμπλοκών κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων – αναγνωρίσεων έχει μειωθεί σημαντικά (το 2010 σημειώθηκαν 13 εμπλοκές) αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την αντίδραση του αναχαιτιζομένου.

Τέλος, υφίσταται στενή συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διπλωματική διαχείριση όλων των σχετικών θεμάτων, με στόχο την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Ερώτηση 15112/15-04-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Συμφώνως με την τηλεοπτική εκπομπή «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», στον δίαυλο «ΑΛΤΕΡ», επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπλοκές στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έγινε αναφορά και στα στoιχεία, που προέρχονται από τον Διεθνή Οργα­νισμό Πολιτικής Αεροπορίας (I.C.A.Ο);

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Είναι σε γνώση του υπουργείου, τα όσα αναφέρθηκαν στην ανωτέρω τηλεοπτική εκπομπή, περί υπάρξεως εμπλοκών, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, μεταξύ των δύο Πολεμικών Αεροποριών και των σχετικών στοιχείων που προέρχονται από τον I.C.A.O.;

2. Υφίστανται εμπλοκές ή όχι στον εναέριο χώρο του Αιγαίου; Αν όχι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Βελόπουλο που έχει καταλάβει το θέμα.....