Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Παρ’ ολίγον επεισόδιο µε Βενιζέλο

Ζήτησε να «ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας»
Επιπλέον ο υπουργός Αµυνας εισηγήθηκε να ζητήσει η κυβέρνηση υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσµου µε 180 ψήφους

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ που προσπάθησε να περάσει προς τα έξω το Μέγαρο Μαξίµου ήταν ότι στο άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο επικράτησε κλίµα συναίνεσης και αποδοχής των λεχθέντων από τον Πρωθυπουργό:

«Ηταν ένα εξαιρετικό Υπουργικό Συµβούλιο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο έλειψε να προκληθεί σοβαρό πολιτικό πρόβληµα, µε αφορµή την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σηµειωτέον γνωστοποίησε αυτήν την παρέµβαση µε διανοµή της στον Τύπο.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ. Αφορµή αποτέλεσε η... παρεξηγήσιµη παράγραφος της τοποθέτησης, σύµφωνα µε την οποία «το πρόβληµα της οικονοµίας είναι πολιτικό. Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, γιατί χωρίς πολιτική διεύθυνση δεν µπορεί να επιτευχθεί το αναγκαίο δηµοσιονοµικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσµα». Σύµφωνα µε την παρέµβαση του υπουργού Εθν. Αµυνας ο οποίος τάχθηκε υπέρ των 180 ψήφων για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα:

n «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ευρύτατη συναίνεση, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, συσπείρωση χωρίς προσφυγή σε εκλογές n απαιτούνται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική και πολιτική στήριξη µιας επιχείρησης εθνικής σωτηρίας και ανασυγκρότησης n χρειαζόµαστε µια νέα πολιτική νοµιµοποίηση n λύση δεν είναι η κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά η ειλικρινής και έντιµη συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης n να γίνει διάλογος µε ανοιχτά χαρτιά µε την αντιπολίτευση n απέτυχαν οι βασικές παραδοχές του Μνηµονίου – για τον χρόνο αποπληρωµής των 110 δισ., για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012, και για θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης µέσα στο 2011 n υποβολή αιτήµατος από κοινού µε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία για αλλαγή των κανόνων διαχείρισης του ΕΣΠΑ».

Ακόµη, επανέλαβε µια δέσµη προτάσεων για την οικονοµία που έχει καταθέσει σε προηγούµενο Υπουργικό Συµβούλιο, δίνοντας έτσι την εντύπωση µιας ολοκληρωµένης πολιτικής παρέµβασης. Η εικόνα αυτή και τα σχόλια που ακολούθησαν, εξόργισαν σύµφωνα µε πληροφορίες τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος µε το τέλος του Υπουργικού Συµβουλίου κάλεσε για διευκρινίσεις τον κ. Βενιζέλο, ειδικά για το σκέλος που έκρινε ότι τον έπληττε προσωπικά, δηλαδή της αναγκαιότητας να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε στον Πρωθυπουργό ότι δεν είχε την πρόθεση να τον θίξει, αλλά ο κ. Παπανδρέου φέρεται να απαίτησε δηµόσια ανασκευή της αναφοράς αυτής, µιας και ο κ. Βενιζέλος όπως προαναφέρθηκε, είχε δηµοσιοποιήσει το κείµενο της παρέµβασής του στον Τύπου.

Ο υπουργός Εθν. Αµυνας δεν έφερε αντίρρηση και εξερχόµενος του Μεγάρου Μαξίµου, δήλωσε στους δηµοσιογράφους ότι «η πολιτική διεύθυνση της χώρας είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την κυβέρνηση. Περιλαµβάνει την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, περιλαµβάνει άλλες εξουσίες, όπως η δικαστική, περιλαµβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση (...). Αρα πέρα από την κυβέρνηση υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση της χώρας, προκειµένου να πετύχουµε µια εθνική συστράτευση».

Παρά την ανασκευή αυτή όµως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίµου ανέφεραν ότι «το θέµα υπάρχει, άσχετα αν πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν να µη δοθεί συνέχεια».

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενηµέρωσε τα µέλη της κυβέρνησης για τα όσα διηµείφθησαν στη µυστική συνάντηση του Λουξεµβούργου, καθώς και για θέµατα που αφορούν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας, του οποίου η δηµοσιοποίηση πιθανόν να βραδύνει και πέραν της 19ης Μαΐου.

ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Πάντως σήµερα έχει τακτικήσυνεδρίαση το Υπουργικό Συµβούλιο, όπου όπως αναµένεται θα υπάρξει και νέα συζήτηση για πτυχές του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, στο περιθώριο της συζήτησης επί 6 νοµοσχεδίων που έχουν εγγραφεί στην ηµερήσια διάταξη.
www.tanea.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕ!!!!!
ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ?
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΒΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ

Ανώνυμος είπε...

<<Αρα πέρα από την κυβέρνηση υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση της χώρας, προκειµένου να πετύχουµε µια εθνική συστράτευση».
Δηλαδή συναίνεση.

Για να έχεις το θράσος να δηλώνεις τα παραπάνω θα πρέπει να θυμάσαι ότι στους 18 μήνες ως υπουργός αποστράτευσες, με κρίση στη χώρα,τουλάχιστον 200 αξκους από 32 εως 33 χρόνια υπηρεσίας.Μα δεν ντρέπεσαι??????

J5 είπε...

Πονηρός ο χονδρός, μας περνάει όλους για βλάκες. Τόσο καιρό δεν μιλούσε. Τώρα που βλέπει μετά βεβαιότητος οτι:
- το μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά.
- Ξύπνησε ο επονομαζόμενος ''ελληνικός λαός'' με 35 χρόνια καθυστέρηση και προκρίνει τον κανένα ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό,
είπε να εκφράσει μια πιο λαϊκή άποψη γιατί όπου νάναι, θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ