Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Έλλειμμα 265.000 ευρώ στο τάγμα ΓΕΕΘΑ Η στρατιωτική ηγεσία τρέχει τώρα να κουκουλώσει το σκάνδαλο


Οι ληστείες τραπεζικών καταστημάτων μπορεί να είναι η μόδα της εποχής ακόμη και για ορισμένους στρατιωτικούς που θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους, όμως φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς επινόησαν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν«bonus» από την υπηρεσία τους...Χωρίς να παραβιάσουν ούτε μία κλειδαριά, επιτήδειοι κατάφεραν να «ξαφρίσουν» περισσότερα από 250.000 ευρώ από το ταμείο του τάγματος ΓΕΕΘΑ και τώρα η στρατιωτική ηγεσία τρέχει (να κουκουλώσει το σκάνδαλο) και δεν φτάνει! Το κόλπο μοιάζει ασύλληπτα απλό. Οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Πεντάγωνο και πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για συμμετοχή σε σχολεία του ΝΑΤΟ, σεμινάρια ή στρατιωτικά συνέδρια προεισπράττουν από το ταμείο του τάγματος τα χρήματα που υπολογίζουν ότι θα δαπανήσουν. Για τα χρήματα που λαμβάνουν το ταμείο τούς χρεώνει κρατώντας μια απόδειξη όπου αναγράφεται το ποσό που έχουν προεισπράξει. Με την επιστροφή τους από το επαγγελματικό ταξίδι οι αξιωματικοί υποβάλλουν στην οικονομική υπηρεσία τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι ξόδεψαν πράγματι τα χρήματα που έλαβαν για επαγγελματικούς λόγους και το ταμείο τούς επιστρέφει την απόδειξη ώστε να μην εί-ναι πλέον χρεωμένοι. Ορισμένοι αξιωματικοί, προφανώς από τυφλή εμπιστοσύνη στους συναδέλφους τους της οικονομικής υπηρεσίας, παρότι έδιναν τα δικαιολογητικά για τα έξοδα διαμονής και σίτισης, αμελούσαν να ζητήσουν πίσω (και να καταστρέψουν) τις αποδείξεις. Έτσι, ενώ είχαν επιστρέψει τα παραστατικά που δικαιολογούσαν τα οδοιπορικά έξοδα που είχαν λάβει, τυπικώς φαίνονταν ακόμη χρεωμένοι στην υπηρεσία τους.
Η πρακτική αυτή δημιούργησε σωρευτικό έλλειμμα περίπου 265.000 ευρώ, το οποίο ανακαλύφθηκε στις αρχές Απριλίου, όταν ο νέος διοικητής του τάγματος ζήτησε να γίνει «κόκκινος έλεγχος»
προτού αναλάβει τα καθήκοντά του. Από την επιθεώρηση προέκυψε ότι η προηγούμενη απογραφή είχε γίνει πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το έλλειμμα που η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί τώρα να αποσιωπήσει! Από μια απλή διασταύρωση προκύπτει εύκολα η ταυτότητα των αξιωματικών που φαίνονται χρεωμένοι. Επειδή όμως πρόκειται για δεκάδες στρατιωτικούς που είχαν μετακινηθεί στο εξωτερικό με επίσημη αποστολή (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κατέθεταν τα παραστατικά εξόδων, σε περίπτωση που δεν τους επιστρέφονταν οι αποδείξεις που τους εμφάνιζαν χρεωμένους δεν έχουν τρόπο να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες), το ΓΕΕΘΑ έλαβε την απόφαση να«θάψει» το σκάνδαλο, διότι απλούστατα δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους από τους εύπιστους και τους επιτήδειους που με μια απλή μέθοδο αύξησαν τις μηνιαίες αποδοχές τους σε βάρος της υπηρεσίας!
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
– pollatos@protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: