Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ)


Αυτοί είναι οι ΗΡΩΕΣ που βλέπετε να πετούν στον ουρανό!

Η 359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, γνωστή ως 359 ΜΑΕΔΥ, παραμένει ακόμη και σήμερα λιγότερο γνωστή, 37 χρόνια μετά τη δημιουργία της.
Η αναγνώρισή της κυρίως εκτός Αεροπορίας είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με το έργο που προσφέρει και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που εξασφαλίζει για τον ελληνικό λαό αποτρέποντας την καταστροφή μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών από τις πυρκαγιές με αποστολές αεροπυρόσβεσης και συμβάλλοντας στην προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη της χλωρίδας με αποστολές αεροψεκασμών και αεροσποράς.
Ιστορικό
Η ιστορία της 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών άρχισε τον Μάρτιο του 1968, όταν συγκροτήθηκε προκειμένου να εξυπηρετεί διάφορους φορείς του Δημοσίου για κοινωφελείς σκοπούς.
Τον πρώτο ενάμισι χρόνο λειτουργίας της αυτή διέθετε, αποκλειστικά, ψεκαστικά ελικόπτερα και συγκεκριμένα δέκα Bell 47G-3B-2 και Bell 47G-5. Τον Νοέμβριο του 1969 συγχωνεύθηκε με την 357 Μοίρα Ελικοπτέρων που έδρευε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Ωστόσο η παραμονή της εκεί υπήρξε εξαιρετικά βραχύβια.
Τον Αύγουστο του 1970 μεταστάθμευσε στη Δεκέλεια, όπου βρίσκεται έκτοτε η έδρα της. Πολύ σύντομα ενισχύθηκε και από ειδικά διασκευασμένα αεροσκάφη C-47A/B Dakota, ως ψεκαστικά. Τον Μάιο του 1974 ακολούθησε η αγορά και η ένταξη 10 ψεκαστικών Grumman G.164A και τον Μάρτιο του 1976 παρελήφθησαν άλλα 13 G.164A, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό τους αριθμό στα 23.

Μερικά χρόνια αργότερα ένας νέος τύπος προστέθηκε στο δυναμικό της 359 ΜΑΕΔΥ. Εντάχθηκε στη μονάδα το αεροσκάφος Μ.18 Dromader της πολωνικής PZL Mielec. Τον Μάρτιο του 1983 η Μονάδα παρέλαβε αρχικά οκτώ PZL Μ.18. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 1984 είχαν ενταχθεί στο δυναμικό της 30 αεροσκάφη του τύπου αυτού.
Τρεις μήνες αργότερα η 359 ΜΑΕΔΥ υπήχθη διοικητικά και επιχειρησιακά στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ). Τον Φεβρουάριο του 1988 η Μονάδα υπήχθη στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.
Οργάνωση
Η Μονάδα είναι ισότιμη με Πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, υπάγεται στη ΔΑΥ και πρόκειται για τη δεύτερη πτητική μονάδα της μετά την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
Η οργανωτική διάρθρωση της ΜΑΕΔΥ είναι βασισμένη στο τυπικό οργανόγραμμα μιας πτέρυγας μάχης. Έτσι κάτω από τον διοικητή της Μονάδας, υπάγονται το επιτελείο του, το Γραφείο Ασφάλειας Πτήσεων-Εδάφους (ΓΑΠΕ), το Γραφείο Τυποποίησης-Αξιολόγησης, η 351 Μοίρα Αεροπορικών Εφαρμογών (ΜΑΕ), η Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών (ΜΣΑ), η Μοίρα Εφοδιασμού (ΜΕΦ) και η Μοίρα Μεταφορών (MM).
Αποστολή
Αποστολή της 359 ΜΑΕΔΥ είναι η κάλυψη των απαιτήσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών στους τομείς των αεροπυροσβέσεων, των αεροψεκασμών και των αερολιπάνσεων.
Κύριος στόχος στις αποστολές αεροπυρόσβεσης αποτελεί κατά βάση η πρόληψη και στη συνέχεια η καταπολέμηση μιας φωτιάς στη γένεση της, παρά η εμπλοκή των αεροσκαφών με μια πυρκαγιά που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Το συγκεκριμένο έργο της 359 ΜΑΕΔΥ αποδεικνύεται αμέτρητες φορές κρίσιμο, καθώς περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των εστιών που τελικώς εξελίσσονται σε μεγάλες φωτιές και οι οποίες απαιτούν τη συνδρομή μεγαλύτερων και ισχυρότερων δυνάμεων πυρόσβεσης.
Η 359 ΜΑΕΔΥ διαθέτει σήμερα 19 μονοθέσια αεροπλάνα PZL Μ.18 Dromader, τρία διθέσια-εκπαιδευτικά PZL M.18BS Dromader και 11 Grumman G.164A. Το δυναμικό αυτό συμπληρώνεται από 8 ελικόπτερα και συγκεκριμένα τρία Bell 47G-3B-2, και πέντε Bell 47G-5.
Ετσι η 359 ΜΑΕΔΥ διαθέτει συνολικά 43 αεροσκάφη σταθερών και περιστρεφόμενων πτερύγων, αριθμό σχετικά ικανό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αποστολής της.
Είναι γεγονός ότι η 359 ΜΑΕΔΥ είναι ίσως η πιο «άγνωστη» πτητική μονάδα της ΠΑ. Το γεγονός αυτό δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση τη συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο και την επιτυχία της στην αποστολή που της έχει ανατεθεί.
Παρά το ότι είναι εξοπλισμένη με παλαιού τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη, παρά τη διάσπαση της κάθε χρόνο σε πολλές μικρότερες επιχειρησιακές μονάδες οι οποίες αναγκάζονται να λειτουργήσουν υπο μορφή κλιμακίων σε απομακρυσμένες περιοχές και, πολύ περισσότερο, παρά το γεγονός ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον εντός του οποίου η 359 ΜΑΕΔΥ υλοποιεί την αποστολή της χαρακτηρίζεται από δυσχερές ως επικίνδυνο, το έργο και η αποτελεσματικότητα της είναι απαράμιλλα.
Είναι εύκολο να αποτιμήσεις με οικονομικά μεγέθη το καταστροφικό έργο μιας πυρκαγιάς. Αυτό όμως το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί οικονομικά και δυστυχώς και ως αναγνώριση, είναι η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί αλλά τελικά αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική δράση των ανθρώπων και των αεροσκαφών της 359 ΜΑΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: