Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αισιοδοξία Ντάουνερ για το 2010




Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού εντός του νέου έτους εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, λίγο πριν από την έναρξη της νέας φάσης των εντατικών συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ.
Αναχωρώντας για την πατρίδα του για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Ντάουνερ ανέβασε τον τόνο της αισιοδοξίας του σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. «Ολοι εμείς στα Ηνωμένα Εθνη βλέπουμε το 2010 ως χρόνο με αρκετές προκλήσεις και πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί εντός του έτους. Είναι δυνατόν το 2010 να είναι ένας πολύ καλός χρόνος για το λαό της Κύπρου», είπε.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε πως «τα Ηνωμένα Εθνη είναι ικανοποιημένα με την πρόοδο που έχουν πετύχει οι δύο ηγέτες» και προσδοκούν ότι μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να μπορούν να την παραπέμψουν σε χωριστά δημοψηφίσματα. «Πολλές φορές έχω πει ότι είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τη διαδικασία αυτή. Φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και νομίζω πως η αισιοδοξία μου έχει μια γερή βάση», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος τον Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, είπε πως «αυτό που ο κ. Μουν θέλει να κάνει όταν επισκεφθεί την Κύπρο είναι να συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο των συνομιλιών».
Ο Ιανουάριος θεωρείται πια κομβικό ορόσημο για το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό από όλες τις πλευρές. Ο σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες Τουμάζος Τσιελεπής, σε δημόσια ομιλία του είπε πως οι ερχόμενες μέρες και ιδιαίτερα ο Ιανουάριος θα είναι κρίσιμες ως προς την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών. «Θα καταδείξουν δηλαδή εάν έχουμε προοπτική να προχωρήσουμε ή εάν ο μη γένοιτο βαίνουμε προς ένα νέο αδιέξοδο».
Αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των συνομιλιών χαρακτήρισε το εξαήμερο που θα διαρκέσουν κρίσιμο. «Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει, εμείς πάμε εκεί με αυτοπεποίθηση ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε τι επιδιώκουμε, ξέρουμε ότι κάποια συγκυρία υπάρχει», είπε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: