Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

«Δεν υπάρχει περίπτωση για ενδιάμεση συμφωνία»



Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας ούτε και για οποιοδήποτε έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε σχέση με τις συνομιλίες, σημείωσε ότι η εντατικοποίησή τους είτε τώρα γινόταν είτε τον Σεπτέμβριο το ίδιο πράγμα θα ήταν, όπως είπε, διότι όπως εξήγησε, η "προεκλογική" περίοδος στα κατεχόμενα έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο.
''Γνωρίζουν πολύ καλά οι ηγέτες των κομμάτων ότι είναι από το Σεπτέμβριο που είχε αναθεωρήσει ορισμένες θέσεις της η τουρκοκυπριακή πλευρά και τις έχει σκληρύνει'', σημείωσε.
''Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέπτυσσε θέσεις και κατέθετε θέσεις πιο λογικές και αποδεκτές που θα οδηγούσαν σε λύση μιας πραγματικής ομοσπονδίας που θα έδινε σάρκα και οστά σε αυτό που συμφωνήθηκε για ένα κράτος με μια και μόνο κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, τότε θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε λύση σύντομα κι αυτή είναι και η επιδίωξη μας'', ανέφερε.
Όπως είπε ούτε ο ίδιος, ούτε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασαν τη φιλοδοξία ότι μέσα στις έξι μέρες των εντατικών θα λυθεί συνολικά το Κυπριακό. Υπάρχουν, πρόσθεσε, σημαντικές πτυχές που θα συζητηθούν αργότερα.
Εξάλλου, χαρακτήρισε "σχεδόν αξιοθρήνητο" το εσωτερικό μέτωπο, διευκρινίζοντας ότι ''είναι ένα να ζητείται από τον πρόεδρο να αναλάβει ευθύνες για την ενότητα κι άλλο να συνδράμουν όλοι για να καθιερωθεί και να υπάρξει αυτή η ενότητα''.
Ανέφερε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά την ίδια στιγμή τάσσεται και υπέρ του αλληλοσεβασμού και του σεβασμού των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα.
Την άποψη ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, πριν τις "εκλογές" στα κατεχόμενα, εξέφρασε από την πλευρά του ο Ταλάτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ''Newsweek''.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ταλάτ ισχυρίσθηκε ότι στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, η συμμετοχή της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας είναι επιβεβλημένη.
Επανέλαβε παράλληλα ότι το θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας των εποίκων δεν είναι διαπραγματεύσιμο, προσθέτοντας ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας.
Ανέφερε ακόμα πως το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο όχι μόνο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς στο διεθνές πεδίο, ενώ δημιουργεί αβεβαιότητα στους Τουρκοκύπριους.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η Ισπανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να καλέσει τον τουρκοκύπριο ηγέτη στη Μαδρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: