Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (18/01/10)


Το θέμα των ερευνών της Αστυνομίας στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Επίσης, ο κυπριακός Τύπος προβάλλει τη σημερινή συνάντηση και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, καθώς και την χθεσινή παράδοση από τον Πρόεδρο Χριστόφια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έργου της ανοικοδόμησης της Αρτέμιδας.
Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτός είναι ο 4ος ύποπτος», δημοσιεύει τη φωτογραφία του 4ου ύποπτου για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή και γράφει ότι αυτός είναι ο 29χρονος Γρηγόρης Ξενοφώντος από τη Λευκωσία. Ο Ξενοφώντος αναζητείται από την Αστυνομία, και ενδεχομένως να έχει μεταβεί στη Μολδαβία, ενώ την ίδια ώρα, φαίνεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφο στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, προχωρεί το 2010 με 781 σπίτια για φτωχούς.
Το «Θάρρος», υπό τον τίτλο «Νέα Σενάρια για τη δολοφονία του Αντη», γράφει στο κύριο θέμα ότι στο κενό έχουν πέσει οι προσπάθειες για εντοπισμό του 4ου υπόπτου, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν σε σχέση με το άτομο που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα, καθώς δεν αποκλείεται ο εκτελεστής να ήταν και ο οδηγός, ενώ δεν αποκλείεται στους εκτελεστές να βρισκόταν και πέμπτο άτομο. Αλλού, γράφει ότι σε δεύτερο προσφοροδότη δόθηκε τελικά το έργο της κατασκευής του νέου δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.
Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Κρίσιμες αποφάσεις για τον επόμενο γύρο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στις σημερινές συνομιλίες Χριστόφια-Παπανδρέου αναμένεται να συμφωνηθεί η κοινή γραμμή και να καθοριστούν ρόλοι σε ότι αφορά την ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για την πορεία των συνομιλιών και τα ευρωτουρκικά. Αλλού, γράφει ότι έτοιμη είναι η μελέτη για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων Δήμων και την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου.
Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δέσιμο μαρτυριών θέλει να πετύχει η Αστυνομία», γράφει ότι οι αστυνομικές αρχές θέλουν να δέσουν του συγκεντρωθέν μαρτυρικό υλικό, κάνοντας ακόμα ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξιχνίασης της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή, και προς αυτή τη κατεύθυνση είναι καθοριστική η σύλληψη του 4ου υπόπτου Γρηγόρη Ξενοφώντος. Αλλού, γράφει για σοβαρά επεισόδια έξω από το Θέατρο Ριάλτο, όπου θα πραγματοποιείτο συναυλία Τούρκων καλλιτεχνών, με αφορμή τη διανομή φυλλαδίων πολιτικού περιεχομένου.
Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σε σταυροδρόμι οι έρευνες», γράφει στο κύριο του θέμα ότι νέο δικαστικό διάταγμα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε επτά κινητά τηλέφωνα και δύο προπληρωμένες κάρτες τηλεφωνίας που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο υπόπτων, Γρηγορίου και Προεστού, για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, αναμένεται να ζητήσει σήμερα η Αστυνομία σε μια προσπάθεια να φτάσει στα ίχνη των ηθικών αυτουργών. Αλλού, γράφει για απάτη χιλιάδων ευρώ με εικονικές θανατώσεις ζώων, και προσθέτει ότι την ποινική δίωξη έξι προσώπων, μεταξύ αυτών και υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας, δρομολογεί η Αστυνομία αναφορικά με το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.
Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Αιώνια ευγνωμοσύνη», γράφει στο κύριο της θέμα για την παράδοση του έργου ανοικοδόμησης της Αρτέμιδας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κάτοικοι που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007, διαμηνύουν ότι το κλειδί της κοινότητας ανήκει δικαιωματικά στους Κυπρίους. Αλλού, γράφει ότι για τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια καθώς και τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπούλιας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Αμπου Ντάμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: