Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου (18/01/10)


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις στις φορολογικές δηλώσεις, το Ασφαλιστικό ζήτημα, οι βολές Σαμαρά εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το διπλό "όχι" για ιθαγένεια και εκλογικό νόμο, το κύμα εγκληματικότητας το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς και η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μέτρα - σοκ για χρέη στο ΙΚΑ. Εντολή για κατασχέσεις και μπλόκο σε ασφαλιστικές ενημερότητες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "επτά μέτρα "σοκ" για χρέη προς το ΙΚΑ και για την αδήλωτη εργασία, μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή, με κατασχέσεις, επιτόπιους ελέγχους στις προσλήψεις προσωπικού, ακόμη και με "μπλοκάρισμα" της ασφαλιστικής ενημερότητας, όταν δηλώνεται από εργοδότη ότι δεν απασχολεί υπαλλήλους".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φυγή προς τα εμπρός. Διπλό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς την κατεύθυνση και το εσωτερικό της ΝΔ από το βήμα της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το στίγμα της "φυγής προς τα εμπρός" για τη χώρα και την παράταξη έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Crown Plaza".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "25.000 ταμίες έχει το κράτος για να πληρώνει την μεγάλη και άχρηστη στρατιά των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν τόσο ζήλο για δουλειά που έφτασαν σε σημείο να δίνουν συντάξεις και σε 60.000 πεθαμένους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάθε όριο έχει ξεπεράσει πλέον η αρρωστημένη κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, καθώς τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη για μέτρα και ριζοσπαστικές αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος διατηρεί 25.000 ταμίες για να πληρώνει την υπερμεγέθη και συχνά άχρηστη στρατιά των δημοσίων υπαλλήλων".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Που το πάτε, κ. Παπανδρέου; Σκληρή γλώσσα Σαμαρά για τις ελληνοποιήσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για άλλη μια φορά προειδοποίησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς να μην περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, επαναδεσμευόμενος ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το νόμο όταν θα έλθει στην εξουσία".
ΕΘΝΟΣ: "Τι αλλάζει στη νέα φορολογική δήλωση. Το τελικό σχέδιο για τα εισοδήματα του 2009".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δώδεκα αλλαγές σε σχέση με πέρυσι περιλαμβάνει το έντυπο της νέας φορολογικής δήλωσης. Το νέο Ε1, που παρουσιάζει σήμερα το "Εθνος", είναι ήδη έτοιμο και αποστέλλεται σε λίγες ημέρες".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με την... ευγενή φροντίδα του Γ. Παπανδρέου άρχισαν οι διαδικασίες για να καταστεί... "Κόσοβο" η Θράκη με τούρκικη πατέντα!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο νέος συνοριακός σταθμός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην περιοχή Θερμών στο Νομό Ξάνθης είναι μία εξέλιξη για την οποία βετεράνος διπλωμάτης διατύπωσε την εκτίμηση πως "Κάποτε θα κλάψουμε πικρά για την απόφαση αυτή".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης επιβεβαιώνει: Προίκα στο νέο ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το νέο ΙΚΑ θα μετατραπεί σε ενιαίο ταμείο ασφάλισης μισθωτών και θα ενταχθούν σε αυτό όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί και οι ένστολοι".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλωνίζουν τρομοκράτες , ληστές, χουλιγκάνοι και ο Χρυσοχοΐδης στους... αγρότες. Οι "Πυρήνες" ξαναχτύπησαν, ένοπλοι σκότωσαν 45χρονο, βάνδαλοι τα 'σπασαν στα γήπεδα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "διήμερο τρόμου και αίματος έζησε η Αθήνα το Σαββατοκύριακο, με τον πολίτη πλέον να αισθάνεται ανασφαλής και να φοβάται ακόμη και την ίδια του τη σκιά. Αδίστακτοι και προκλητικοί τρομοκράτες, αιμοσταγείς ληστές, θρασύτατοι διαρρήκτες και επικίνδυνοι χούλιγκαν, που μετέτρεψαν σε κόλαση τα γήπεδα, έδρασαν ανενόχλητοι με τη σιγουριά ότι δεν πρόκειται να συλληφθούν".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Από 400.000 ευρώ ο φόρος "πλουσίων". Ακίνητα : Όλες οι ρυθμίσεις στο Φορολογικό- Αργότερα οι αντικειμενικές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στα σχέδια της φορολόγησης των ακινήτων εντάσσονται: Αφορολόγητο ΦΜΑΠ στα 400.000 ευρώ, αφορολόγητο 200.000 ευρώ κατά την απόκτηση της α' κατοικίας , "πόθεν έσχες" για όλα τα ακίνητα με τεκμαρτό κόστος συντήρησης ιδιόκτητης κατοικίας και τόκοι στεγαστικών δανείων. Θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο , που θα κατατεθεί-τέλος Φεβρουαρίου- στη Βουλή. Μεταγενέστερα, θα αυξηθούν κατά μέσον όρο 20-30% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων".
ΕΣΤΙΑ: "Αναχρονιστική η δημόσια διοίκησις. Δυσχεραίνει την άσκηση πολιτικής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μακάρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους θέτει η Κυβέρνησις στο "Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης". Φοβούμεθα όμως ότι το Πρόγραμμα αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα που κατηρτίσθηκαν στην χώρα μας δεν θα εφαρμοσθή με επιτυχία".
ΤΑ ΝΕΑ: "Πρώιμα...τρακτέρ αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση, ενώ ο Παπακωνσταντίνου περνάει τεστ Βρυξελλών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένοι να επεκτείνουν τους αποκλεισμούς σε Εθνικές Οδούς και Τελωνεία δηλώνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, που αιφνιδίασαν την κυβέρνηση με τις κινητοποιήσεις τους".
Η ΧΩΡΑ: "Αντώνης Σαμαράς: Τέρμα στις αυλές και τα φέουδα των αρχηγών. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για ακυβερνησία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέρμα στα φέουδα, τις αυλές και τα "εξαπτέρυγα" του εκάστοτε αρχηγού βάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "ακυβερνησία" και λέγοντας διπλό όχι στην ιθαγένεια και τον εκλογικό νόμο".
City Press: "Σκληρά μπλόκα από τους αγρότες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με προβλήματα και καθυστερήσεις διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο λόγω των μπλόκων που έχουν στήσει οι αγρότες από την περασμένη Παρασκευή, κινητοποιήσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν από σήμερα, καθώς σε αποκλεισμούς δρόμων θα προχωρήσουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βουλιάζουμε στη φτώχεια. Υποφέρουν πάνω από 820.000 νοικοκυριά".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Μόνο γενναίες συνενώσεις. Ο "Καλλικράτης" είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε".
   
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φόρος κοινωνικής ασφάλισης. "Κλείδωσε" η απόφαση για την επιβολή του".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με βάση τον τζίρο που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, θα επιβληθεί η εισφορά υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2011 και ως στόχο έχει τη δημιουργία ενός "κουμπαρά" για τη στήριξη των μελλοντικών γενεών".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πωλείται κρατική περιουσία σε αναζήτηση 2,5 δισ. ευρώ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με στόχο την εξασφάλιση πόρων, εντός του 2010, ύψους 2,5 δισ. ευρώ , η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για τις μετοχοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για την αναδιάρθρωση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: