Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (28/01/10)


Οι εντατικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, οι προσπάθειες για επίτευξη συγκλίσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, οι σκέψεις που γίνονται για κάθοδο ή όχι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην Κύπρο, και ο θάνατος δύο αλλοδαπών από πυρκαγιά σε διαμέρισμα της Λευκωσίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Το ξανασκέφτεται ο Μπαν Γκι-Μουν'', γράφει ότι τις αντιδράσεις της ε/κ πλευράς, όπως και το επίπεδο συγκλίσεων με το πέρας του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών ''μετρά'' ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για να αποφασίσει κατά πόσο θα επισκεφθεί ή όχι την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έγινε για την απόσπαση λύτρων, και ότι υπήρχαν πληροφορίες για κλοπή και άλλων σορών.
Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Πιέσεις Ντάουνερ για επίσκεψη Μπαν Κι Μουν'', γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι αναμένει να επισκεφθεί την Κύπρο για να προσφέρει τη βοήθειά του στην κατάλληλη στιγμή, και ότι ανακοινώθηκε χθες η παράταση των εντατικών συνομιλιών μέχρι την Παρασκευή. Γράφει, επίσης, ότι ο Διευθυντής της εταιρείας ''Limassol Marina Ltd'' Τάκης Παλαικυθρίτης ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για το έργο της Μαρίνας Λεμεσού, το οποίο θα κοστίσει 350 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μεγάλη Παρασκευή με τρία 'αγκάθια' '', γράφει ότι παράταση του δεύτερου γύρου της εντατικής διαπραγμάτευσης μέχρι την Παρασκευή έδωσαν χθες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στην προσπάθεια να πετύχουν σημαντικές συγκλίσεις στην πτυχή της διακυβέρνησης, ώστε να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση προόδου κατά την κάθοδο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο ύποπτος που ομολόγησε το φόνο του Αντη Χατζηκωστή ζήτησε χθες δικηγόρο για να πετύχει την καλύτερη δυνατή διευθέτηση.
Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ο Χριστόφιας δεν ήθελε να έρθει στην Κύπρο ο κ. Μουν'', γράφει ότι η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη εδώ και ημέρες για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και προσπάθησε να την αποτρέψει, με το επιχείρημα ότι δεν έχει επισυμβεί ακόμη ικανή πρόοδος στις συνομιλίες ώστε να καθίσταται χρήσιμη η επίσκεψη. Γράφει, επίσης, ότι τα πορίσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ερευνών είναι ανησυχητικά για την Κύπρο όσον αφορά το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Περιμένουν το 'άγιο φως' '', γράφει ότι ο δεύτερος γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων, που θα ολοκληρωνόταν χθες, θα συνεχιστεί και αύριο, σε μιαν ύστατη προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων πριν την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω άρνησης των αρμόδιων αρχών να πάρουν μέτρα προστασίας του σπάνιου νερόφιδου Παραλιμνίου.
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αβέβαιη η επίσκεψη του Μπαν Γκι-μουν'', γράφει ότι μετά τη χθεσινή απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες για εξεύρεση συγκλίσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φαίνεται προβληματισμένος και μάλλον αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατήγγειλε ότι κάποιοι συντονίζονται για το πώς θα αντιπολιτευθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Δύο σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε διαμέρισμα'', γράφει ότι η Αστυνομία θεωρεί ότι ο θάνατος δύο αλλοδαπών από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λευκωσία οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Γράφει, επίσης, ότι Αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές έχουν αρκετά τεκμήρια για να κατηγορήσουν τα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος ''Δίας'' Αντη Χατζηκωστή'' στις 11 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: