Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ρωσο-τουρκική κίνηση «ματ»!


Με εντυπωσιακά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε άλλη μια επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, με την οποία επιβεβαιώθηκε η ραγδαία και συστηματική αναβάθμιση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. 
Ηταν η τέταρτη φορά που ο κ. Ερντογάν συναντά από το 2008 τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και η δέκατη από το 2004, που συνομιλεί σε εξαιρετικά θερμό κλίμα με τον «φίλο Βλαδίμηρο» Πούτιν, με τον οποίο εργάστηκαν εντατικά για τη ρωσο-τουρκική προσέγγιση και δρέπουν σήμερα τους καρπούς της.
Συνεχίζοντας ουσιαστικά την προώθηση των συμφωνηθέντων κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Αγκυρα τον Αύγουστο του 2009, οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν ότι το πολύ έως τον ερχόμενο Νοέμβριο η τουρκική κυβέρνηση θα έχει χορηγήσει στη ρωσική «Γκαζπρόμ» τις τελικές άδειες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού «South Stream», που θα διέρχεται από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ εκτιμά ότι η Μόσχα αναμένει πως το 2010 «η Τουρκία θα κάνει οριστικά την επιλογή της υπέρ του αγωγού», εγκαταλείποντας ή τέλος πάντων υποβαθμίζοντας αισθητά τις προοπτικές τού αμερικανικής έμπνευσης αγωγού «Nabucco» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κ.Ασία στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.
Σε αντάλλαγμα αυτών, η Μόσχα ανακοίνωσε επισήμως και οριστικά την προσχώρησή της στον τουρκο-ιταλικό έως σήμερα πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Ντζεϊχάν, για τη νέα κοινοπραξία του οποίου αναμένεται, σύμφωνα με τον Β. Πούτιν, να προωθηθεί το επόμενο διάστημα τριμερής συμφωνία με συμμετοχή και των τριών ρωσικών εταιρειών (Ροσνιέφτ, Τρανσνιέφτ, Σοβκομφλότ), που εκδήλωσαν από το περασμένο φθινόπωρο το ενδιαφέρον τους.
Πετρέλαιο - πυρηνικά
Θετική για τα ρωσικά συμφέροντα κατεύθυνση φαίνεται πως πήρε και η υπόθεση της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, καθώς οι δύο πλευρές, παρά την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού και τις εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες, υπέγραψαν δήλωση συνεργασίας που ενισχύει τις ρωσικές θέσεις.
«Εχουμε σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατασκευή του σταθμού», σημείωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Β. Πούτιν, ο οποίος έριξε και την ιδέα ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μερίδια και μετοχές στα ενεργειακά σχέδια, όπου συμμετέχουν.
«Η Τουρκία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία» είπε ο Β. Πούτιν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστεί η κατά 40% πτώση στις διμερείς ανταλλαγές, που παρατηρήθηκε πέρυσι λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αλλωστε είναι, κατά τον κ. Ερντογάν, «αμοιβαία η πολιτική βούληση» να επιτευχθεί εντός πενταετίας ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων διμερών ανταλλαγών, έναντι περίπου 35 του πλέον επιτυχούς 2008. Πολύ περισσότερο, που οι δύο χώρες ολοκληρώνουν την προετοιμασία, ώστε το διμερές εμπόριο να διεξάγεται πλέον με απευθείας συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, τη λίρα και το ρούβλι, χωρίς μεσολάβηση άλλου διεθνούς νομίσματος.
Οπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο αναμένεται στην Αγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ και θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει δεκτός με «δώρο» την κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: