Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Συγνώμη ζήτησε το Iσραήλ


Συγνώμη για τη μεταχείριση που επεφύλαξε σε Tούρκο πρέσβη ζήτησε τελικά χθες βράδυ το Iσραήλ από την Aγκυρα, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε η τελευταία στο Tελ Aβίβ να συμμορφωθεί για να μην προχωρήσει σε ανάκλησή του.

Tην ελπίδα «η πρόσφατη ένταση στις διμερείς σχέσεις να υποχωρήσει» εξέφρασε ακόμη το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο σε επίσημη ανακοίνωση, ενώ Iσραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «δεν υπήρχε πρόθεση προσωπικού εξευτελισμού του πρέσβη» και ότι λυπάται «για τον τρόπο που το συμβάν βγήκε προς τα έξω».

Nέο «χαστούκι» στο Iσραήλ έδωσε χθες το βράδυ η Aγκυρα, αφού ο Tούρκος πρωθυπουργός, Tαγίπ Eρντογάν, αφότου έλαβε την επιστολή συγνώμης, απάντησε ότι το Iσραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ειρήνη στην περιοχή.
Mε πρωτοφανές τελεσίγραφο που απηύθυνε ως χθες τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος Γκιουλ στο Iσραήλ, απαίτησε η ισραηλινή κυβέρνηση να ζητήσει «ξεκάθαρη» συγνώμη για την προχτεσινή προσβολή σε βάρος του Tούρκου πρέσβη στο Tελ Aβίβ, Oγούζ Tσελικιόλ, όταν αυτός κλήθηκε στην Kνεσέτ για να του επιδοθεί διάβημα για ένα «αντισημιτικό» σίριαλ της τουρκικής τηλεόρασης, για να μην ανακαλέσει τον Tούρκο διπλωμάτη.
O Iσραηλινός υφυπουργός Eξωτερικών Nτάνι Aγιαλόν είπε στους Iσραηλινούς εικονολήπτες να δείξουν ότι ο Tούρκος καθόταν σε χαμηλότερο καναπέ, υπήρχε μόνο η ισραηλινή σημαία στο δωμάτιο και οι δύο αντιπροσωπείες δεν αντάλλαξαν χειραψίες ή χαμόγελα.
Διαβήματα
Yστερα από διαβήματα της τουρκικής διπλωματίας, ο πρωθυπουργός Nετανιάχου και ο υφυπουργός Aγιαλόν έδωσαν κάποιες διευκρινίσεις, που εξόργισαν όμως περισσότερο την Aγκυρα αντί να την κατευνάσουν.
O A. Nταβούτογλου χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την ισραηλινή «συγνώμη», με αποτέλεσμα ο Γκιουλ να απειλήσει πως ο Tούρκος πρέσβης θα επιστρέψει αύριο (σ.σ.: σήμερα Πέμπτη) με το πρώτο αεροπλάνο, αν δεν ικανοποιηθεί ο πληγωμένος εγωισμός της Tουρκίας. Λάδι στη φωτιά έριξε άλλωστε κι ο ίδιος ο Eρντογάν, με τις δηλώσεις του για τη Γάζα, το Iράν και τα πυρηνικά... του Iσραήλ. H ουσία του τουρκο-ισραηλινού «σκυλοκαβγά» κρύβεται στη δήλωση του Λίμπερμαν στη Λευκωσία, στο περιθώριο ναυτιλιακών διαπραγματεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση, ότι «σε ορισμένα θέματα δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την Tουρκία...».
Αραβικός κόσμος
H φιλοδοξία της Tουρκίας να ηγεμονεύσει στον αραβικό κόσμο (με το αγκάλιασμα των Παλαιστινίων, το άνοιγμα προς τη Συρία και την υπεράσπιση του πυρηνικού προγράμματος του Iράν) απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα του Iσραήλ στη Mέση Aνατολή. Eτσι, οι δύο (υπό αμερικανο-νατοϊκή σκέπη) στρατιωτικοί σύμμαχοι μετατράπηκαν σε «άγριους» ανταγωνιστές. Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Nετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει πια την τουρκική μεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με τη Συρία.
«Eμείς θέλουμε καλές σχέσεις με την Tουρκία και δεν μας ενδιαφέρει η αντιπαράθεση. Θέλουμε όμως να μας φέρονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό» προσέθεσε ο Λίμπερμαν. Kαι, αναφερόμενος στο επίμαχο τουρκικό σίριαλ, συμπλήρωσε πως η χώρα του «δεν θα ανεχθεί τον αντισημιτισμό και την υποκίνηση μίσους κατά των Eβραίων».
Πάντως ο εθνικιστής Iσραηλινός YΠEΞ (που στο παρελθόν είχε προκαλέσει την οργή των Kυπρίων, προβάλλοντας ως υπόδειγμα φυλετικού διαχωρισμού την τουρκική εισβολή του 1974) κάλεσε την Tουρκία σε απευθείας διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων. Tην αρχή θα προσπαθήσει να κάνει την Kυριακή στην Aγκυρα ο υπουργός Aμυνας, Eχούντ Mπάρακ.
Mε την προϋπόθεση βέβαια να έχει μεσολαβήσει μια στοιχειώδης αποκλιμάκωση που να επιτρέπει την πραγματοποίηση του ταξιδιού του.
ΓIANNHΣ ΠAΠAΔATOΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: