Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Βιβλική καταστροφή



Μόνο ως βιβλική μπορεί να χαρακτηριστεί η καταστροφή που πλήττει την πάμφτωχη Αϊτή, όπου οι τρομερές συνέπειες του χθεσινού σεισμού μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πολλαπλασιάζονται από την ανυπαρξία κρατικών υπηρεσιών αρωγής, δημιουργώντας τις συνθήκες για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους πιθανότατα θα είχαν επιζήσει αν ο Εγκέλαδος τους είχε πλήξει σε μια πιο οργανωμένη κοινωνία.
Το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), εντοπίστηκε μόλις 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικώς της πρωτεύουσας Πορτο-Πρενς και σε εστιακό βάθος μόλις οκτώ χιλιομέτρων αλλά και οι δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν οδήγησαν κυριολεκτικά στην ισοπέδωση όχι μόνο των εκτεταμένων παραγκουπόλεων των γύρω λόφων (όπου ζουν σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι) αλλά ακόμη και των θεωρητικώς «ασφαλέστερων» κτιρίων. Το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, υπουργεία, έδρες ξένων οργανισμών, τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία, το πενταώροφο αρχηγείο των κυανόκρανων του ΟΗΕ, δεκάδες σχολεία αλλά και πολλές ιδιωτικές κατοικίες και ξενοδοχεία όπου διέμεναν ξένοι τουρίστες στις πλούσιες περιοχές της πόλης κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.
Αποδείχθηκε ότι κανένα κτίριο δεν ήταν πραγματικά ασφαλές σε μια χώρα χωρίς πολεοδομικούς και οικοδομικούς κανονισμούς, όπου η διαφθορά είναι ο μόνος νόμος. Τον Νοέμβριο του 2008, μετά την ξαφνική κατάρρευση ενός δημοτικού σχολείου, ο δήμαρχος του Πορτ-ο-Πρενς είχε καταγγείλει ότι το 60% των οικοδομών της πόλης έχει κατασκευαστεί πρόχειρα και είναι επικίνδυνα ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα νεόκτιστο νοσοκομείο, δωρεά της Αργεντινής, έμεινε αλώβητο: περίπου 800 βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε αυτό, εκ των οποίων μόνο 100 στάθηκε δυνατόν να χειρουργηθούν.
Λόγω των μαζικών καταρρεύσεων χιλιάδων κτιρίων ένα πυκνό σύννεφο σκόνης κάλυπτε την πόλη για πολλές ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό- τον χειρότερο που έπληξε το νησί από το 1770. Η ηλεκτροδότηση και όλες οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διεκόπησαν και δεν είχαν αποκατασταθεί παρά μόνο σε λίγες περιοχές ως αργά χθες το βράδυ. Ελλείψει κράτους κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι νεκροί, οι τραυματίες και οι άστεγοι. Ο κάθε αξιωματούχος υποστηρίζει ό,τι θέλει: ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ έκανε λόγο το απόγευμα για «χιλιάδες νεκρούς», ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαξ Μπελρίβ ανέβασε το βράδυ την εκτίμηση στους 100.000 νεκρούς και ο γερουσιαστής Γιούρι Λατορτί έσπευσε να... πλειοδοτήσει μιλώντας ως και για 500.000 νεκρούς.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης παραμένουν αυτοσχέδιες και υποτυπώδεις: οι διασώστες- στην πλειονότητά τους απλοί πολίτες - βγάζουν νεκρούς και ζωντανούς από τα χαλάσματα με γυμνά χέρια και αυτοσχέδια εργαλεία.
Οι νεκροί στοιβάζονται πρόχειρα στις άκρες των δρόμων, όπου αλλόφρονες συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ χιλιάδες σεισμόπληκτοι σε κατάσταση σοκ συγκεντρώνονται σε ξέφωτα και πλατείες όπου ψάλλουν ομαδικά χριστιανικούς ύμνους για να εξορκίσουν το κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: